ŽENSKO POJEDNIČNO SENIORSKO PRVENSTVO CRNE GORE 2023 – Novikova prva, Skvorcova druga, Milović treća

UŽIVO PARTIJE


Novikovoj titula na debiju, Skvorcova druga, Milović treća

Večeras je u Diplomatskoj kuli Kapital Plaza centra u Podgotici završeno Prvenstvo Crne Gore za šahistkinje. 

Nakon sedam kola i velikih uzbuđenja, prvo mjesto osvojila je Ana Novikova. Nekadašnja svjetska prvakinja u kategoriji do 16 godina, nedavno je prešla na crnogorsku rejting listu i u debitantskom nastupu na domaćim takmičenjima došla do pobjedničkog pehara. Novikova je imala 6 poena, koliko je imala i drugoplasirana Alena Skvorcova, koja je nedavno blistala na Evropskom ekipnom prvenstvu u Budvi. One su ostvarile po 6 pobjeda, a u njihovom međusobnom duelu, koji je igran u četvrtom kolu, slavila je Novikova. 

Nova šampionka jedini poraz pretrpjela je od Aleksandre Milović u petom kolu, a čelna tabla naše reprezentacije završila je turnir na trećem mjestu sa 5,5 poena, a pored poraza od Skvorcove, ona je remizirala u šestom kolu sa Nikolinom Koljević koja je na ovom Prvenstvu branila titulu. 

Na diobi četvrtog mjesta takmičenje su završile omladinke Mateja Popović i Tara Ivanović koje su imale po četiri poena. Braniteljka titule Nikolina Koljević zauzela je šesto mjesto sa 3,5 poena, koliko je imala i najmlađa učesnica takmičenja Sofija Milović. 

Na taj način završeno je jedno od najzanimljivijih prvenstava Crne Gore za šahistkinje. Nagradni fond iznosio je 1700 eura i bio je podijeljen na 6 nagrada, a prva nagrada je iznosila 600 eura. 

Sudijski posao, na sjajan način, obavljao je Luka Lješković. 

Rezultati sedmog kola: Skvorcova – Ivanović 1-0, Milović S. – Novikova 0-1, Dževerdanović – Milović A. 0-1, Popović – Koljević 1-0, Katnić – Đenđinović 0-1, Bajić – Maraš remi.

Konačna tabela: 1. Novikova 6 2. Skvorcova 6 3. Milović A. 5,5 4. Popović 4 5. Ivanovic 4 6. Koljević 3,5 7. Milović S. 3,5 8. Katnić 3 9. Đenđinović 3 10. Maraš 2,5 11. Dževerdanović 2 12. Mosurović 1,5 13. Bajić 1,5

PRIJAVLJENE IGRAČICE