Završeno 66. Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniore

Podgorica 10- 20. decembar 2014.

IM Kontic Djordjije  - GM Blagojevic Dragisa 	½ - ½
IM Draskovic Luka - Potpara Nikola 		1 - 0
GM Drasko Milan - Pecurica Milos 		½ - ½
Krstonijevic Stjepan - IM Kalezic Blazo 	0 - 1
Draganic Veljko - GM Djukic Nikola 		½ - ½
GM Kosic Dragan - GM Nikcevic Nebojsa 	        1 – 0

Završeno je 66. Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniore. Poslednjem kolu državnog šampionata prethodila je kratka ceremonija zatvaranja ženskog šampionata. Predsjednik Svjetske šahovske federacije Kirsan Iljumžinov koji je danas sa direktorom FIDE Berikom Balabaev boravio u radnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori izrazio je želju da posjeti šampionat i uručio nagrade najboljima u ženskoj konkurenciji.

U poslednjem kolo je bilo, kao i skoro sva ostala, veoma borbeno.

Jedino je brzo remizirao stari – novi šampion Nikola Đukić koji je juče obezbijedio titulu.
Sve ostale partije bile su veome uzbudljive. Kontić i Blagojević su igrali škotsku partiju. Blagojević je crnim figurama odlično tretirao otvaranje i stekao jasnu pozicionu prednost. Međutim u jednom momemtu dozvolio je jedva primjetnu nepreciznost i Kontić je sjajno razigrao svoje figure. Pozicija u kojoj su remizirali bila je krajnje dvosjekla i neizvjesna.
Velemajstor Milan Draško je dugo pokušavao da osvoji izolovanog pješaka u centru Miloša Pečurice koji se odlično branio i remizirao bez velikih poteškoća.

U velemsjtorskom derbiju igran je primljeni damin gambit. Kosiće je imao bolju poziciju postepeno je pojačavao svoju poziciju a protivnik mu je pomogao da lakše osvoji poen grubim previdom figure.

Blažo Klaezić je odličnom igrom savladao Stjepana Krstonijevića u skandinavskoj odbrani u veoma uzbudljivoj i interesantnoj partiji.

Poslednja je završena partija između istinskih pobjednika ovog šampionata mladih Draškovića i Potpare. Konačno smo u ovim momcima dobili igrače koji su kadri da zauzmu mjesta u nacionalnom timu. Pobjedu u ovom duelu dobio je Drašković koji se probio na samostalno drugo mjesto. Nikoli Potpari je još jednom u polednjem kolu izmakla norma za internacionalnog majstora ali obzirom na kvalitet njegove igre samo je pitanje trenutka kada će je osvojiti. Luka Drašković je još jednom potvrdio visoku klasu i dokazao da je već sada jedan od naših najboljih šahista, odnosno da mu je mjesto u reprezentaciji.

Konačan plasman: Đukić Nikola prvo mjesto, drugi Luka Drašković I treće mjesto Dragiša Blagojević.