Zahvalnost velikanima drevne igre

Barska šahovska tradicija ispisala je najljepše stranice crnogorskog šaha, a grad Bar je danas ugostio naše šahiste i istaknute šahovske radnike koje su okupili turniri u gradu pod Rumijom. Na svečanosti su obilježeni i brojni šahovski jubileji vezani za Bar.

Organizatori manifestacija, Šahovski savez Crne Gore i Opština Bar, udružili su snage, obilježavajući velike jubileje, 75. rođendan prvog crnogorskog velemajstora Božidara-Bonje Ivanovića, koji je upravo u Baru osvojio prvu šampionsku titulu Jugoslavije, a zatim i velemajstorsku titulu. Momčilo Ćetković je obilježio 70 godina od prve seniorske titule prvaka Crne Gore, a Vladimir Vlado Lukšić obilježio je jubilej 70 godina u barskom šahu. NJima su uručene platinaste plakete, te prigodni pokloni.

O lauretima nagrade u svojim besjedama govorili su šahovske kolege. Iz svoje knjige koja je u pripremi – “Kad figure ožive”, novinar i pjesnik Dragan Popadić, pročitao je dio koji je posvetio crnogorskom velemajstoru Ivanoviću. Internacionalni majstor Zdravko Vuković je govorio o Vladimiru Lukšiću, dok je velemajstor Milan Draško svojom besjedom govorio o Momčilu Ćetkoviću, koji iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao svečanoj ceremoniji. Momčilo Ćetković, koji ima 88 godina, je najstariji živi prvak Crne Gore u nekom sportu.

“Bar baštini dugu tradiciju organizovanja šampionata u ovoj drevnoj vještini. Čini nam posebnu čast i zadovoljstvo što smo nakon izazovne godine i nešto više, u prilici da ponovo vratimo šah na velika vrata. Ono što je prije svega želja svih nas i motiv za organizaciju ovakvog šampionata, je i najava aktivnosti koje se realizuju sa ciljem da se ponovo organizuje Bar Open u martu naredne godine, da, međunarodni turnir, po kojem je grad bio prepoznat, ponovo stavimo u punu funkciju i da okupi velemajstore iz zemlje, regiona i svijeta”, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović se u obraćanju zahvalio Opštini Bar na snažnoj i kontinuiranoj podršci u prethodnom periodu te, i idejnom tvorcu ovog događaja Veselinu Vanji Draškoviću, počasnom predsjedniku Evropske šahovske unije koji je, kako je dodao, kroz sve prethodne aktivnosti u šahu, dao ogroman zamajac da Šahovski savez ide koracima naprijed.

“Ova svečanost je sjajna prilika, da se prisjetimo i velikana koji su ovdje sa nama, a koji su koračajući šahovskim stazama ugradili sebe u mozaik, kako barskog, tako i crnogorskog šaha. Bogata tradicija i istorija nas obavezuju da zajedničkim snagama stvaramo budućnost, pa se nadam da ćemo se okupiti i iduće godine na izuzetno jakom “Bar Open” turniru, koji će objediniti energiju i dobre namjere Šahovskog saveza Crne Gore, Opštine Bar, privrednika Bara i ljubitelja drevne igre”, istakao je Milović.

Zlatnu plaketu zavrijedili su Zdravko i Angelina Vuković, šahovski pregaoci, koji pola vijeka traju u crnogorskom šahu, koji su prvo ostavili trag kao igrači, a zatim u kontinuitetu pružali podršku šahovskim aktivnostima i šahovskoj publicistici.

Srebrne plakete pripale su čelnim tablama naših šahovskih reprezentacija, velemajstoru Nikola Đukić i ženskom internacionalni majstoru Aleksandri Milović.

Prigodne zahvalnice su dobili i ljudi, bez kojih naš šah ne bi bio to što jeste, a oni su: Jusuf Kalamperović, LJubo Živković, Maksim Lutovac, Srđa Dragašević, te firma Osmi red iz Podgorice, koja je najavila značajnu finansijsku pomoć projektu Šah u škole. U njihovo ime prisutnima se obratio Jusuf Kalamperović.

Posebnu notu svečanosti dao je nastup klape KUD-a ”Jedinstvo”.