VRIJEDNA DONACIJA AGENCIJE “TIKA” ŠAHOVSKOM SAVEZU CRNE GORE

“TIKA” DONIRALA ŠAHOVSKOM SAVEZU DIGITALNE ŠAHOVSKE TABLE I ŠAHOVSKE SATOVE

Turska  je značajan partner Crnoj Gori u skoro svim oblastima pa i u sportskim i intelektualnim aktivnostima, a zahvaljujući prije svega  Agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) neposredno se  mnogo  ulaže  u razvoj Crne Gore.

U Agenciji Tika prepoznali su  i vrijednosti  šaha – igre na 64 crno bijela polja, koja umnogome utiče na razvoj intelekta kod djece i onih koji vole ovu sportsku disciplinu i zahvaljujući vrijednoj donaciji potpomogli su  razvijanju ove drevne igre na području naše države.

Naime, Tika je Šahovskom savezu Crne Gore donirala dvadeset digitalnih šahovskih tabli čija je namjena  uživo prenos  partija  koje se igraju, a uz to donirali su i  60 šahovskih satova.

Vrijednost ove donacije iznosi  15.360 eura.

Vrijednu donaciju čelnim ljudima Šahovskog saveza Crne Gore, Radojici Grba, predsjedniku i Jusufu Kalamperoviću, potpredsjedniku danas je uručio Ahmet Altun , koordinator agencije Tika za Crnu Goru, istakavši da ovaj projekat ima značajnu vrijednost za svoje korisnike i  veliki uticaj za afirmaciju i razvoj šahovske igre u Crnoj Gori, što je opredijelilo Tiku da pomognu njihove aktivnosti, rekao je između ostalog Altun uručujući donaciju.

Grba i Kalamperović primajući donaciju izrazili su zahvalnost što i na ovaj način Tika “misli” i na šah u Crnoj Gori, napominjući da će od danas šahisti, a posebno djeca koja vole da igraju  ovu drevnu igru još više zavoljeti šah, nastaviti sa dodatnim učenjem i edukacijom, čime  upotpunosti ovladavaju igru na 64 crno-bijela polja.

I to nije sve. Tika je prihvatila da bude  i generalni pokrovitelj dva školska  Evropska prvenstva koje zajednički  organizuju Šahovski savez Crne Gore i Evropska  šahovska unija (ECU), a koja će biti održana  u Budvi počev od 10 juna ove godine.

Na taj način pokazan je još jednom senzibilitet koji upravo ima Agencija  “TIKA” ne samo prema investicijama u različitim sferaama života, već i sada i prema šahu, čime na najbolji način doprinosi razvoju i značaju  unapređenja sporta i šaha kao sportske discipline u Crnoj Gori.