Treća sjednica UO u 2021. godini.

Upravni odbor Šahovskog saveza Crne Gore, održao je u srijedu 29. decembra treću sjednicu u 2021. godini.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Upravnog odbora, osim opravdano odsutnih Veljka Nikolića i Aleksandra Radunovića. Osim članova Upravnog odbora, sjednici su prisustvovali: Boro Miljanić, sekretar Šahovskog saveza Crne Gore i Mitar Đukanović, savjetnik za medije u Šahovskom savezu Crne Gore.

Obzirom da je sjednica bila poslednja u 2021. godini, predsjednik Šahovskog saveza Jovan Milović, podnio je izvještaj o aktivnostima u njoj, te o budućim planovima Šahovskog saveza Crne Gore. Na kraju sjednice usvojene su sledeće odluke:

  • Upravni odbor Šahovskog saveza, ocijenio je 2021. godinu kao izuzetno uspješnu. Konstantovano je da je takmičarski kalendar ispoštovan, a da je organizacija međunarodnih turnira, u prvom redu Mediteranskog prvenstva i Memorijalnog turnira Vladimir Bato Kontić, unaprijedila šahovski imidž Crne Gore, te je donijela željeni uspjeh. Upravni odbor je iskazao zadovoljstvo što su naši igrači dobili priliku da u Crnoj Gori, odigraju toliko partijama sa renomiranim protivnicima. Uz puno poštovanje domaćeg kalendara takmičenja odigrano je više turnira, od kojih se planira da neki poput Pojedinačnog školskog prvenstva postanu tradicionalni.
  • Nastup muške seniorske reprezentacije na Prvenstvu Evrope u slovenačkom Čatežu ocijenjen je kao zadovoljavajući, a potvrđeno je i puno povjerenje Ivanu Sokolovu, koji je na ovom takmičenju debitovao u funkciji selektora.
  • Upravni odbor je iskazao zadovoljstvo povodom dobijanja organizacije dva velika takmičenja koja će 2023. godine biti održana u Crnoj Gori. Dobijenje domaćinstva Pojedinačnog prvenstva Evrope za žene i Ekipnog prvenstva Evrope za muškarce i žene, ocijenjeno je kao velika čast i privilegija za Šahovski savez Crne Gore. Upravni odbor potvrdio je  Odluku kojom ovlašćuje predsjednika ŠSCG Jovana Milovića i Veselina Draškovića da formiraju organizacioni tim, sprovedu sve pripremne radnje za ova takmičenja računajući i sklapanje potrebnih ugovora.
  • Verifikovane su Odluke koje se tiču presjeka stanja povodom akcije Šah u škole i redovnog finansiranja Saveza. Upravni odbor je konstatovao da je početan uspjeh projekta Šah u škole, potvrda ranijeg stava, da upravo taj projekat treba da bude strateško opredjeljenje ŠSCG. Obzirom na trenutno stanje, konstantovano je da je potrebno obezbijediti dodatna sredstva i izvore finansiranja, kako bi projekat dobio puno afirmaciju, a Savez finansijsku sigurnost.
  • Upravni odbor se usaglasio sa odlaganjem velemajstorskog turnira u Baru, a tačan termin zavisiće od epidemiološke situacije. Jednoglasan je stav da treba obezbijediti punu promociju turnira, koji je svojevrsna promocija, dva velika takmičenja koja će biti održana 2023. godine u Crnoj Gori.
  • Upravni odbor je u načelu usvojio Opšti plan aktivnosti za narednu godinu, koji predviđe do sada redovan takmičarski kalendar, uz neka nova takmičenja. Konstatovano je da će javnost u najkraćem roku biti upoznata sa kalendarom aktivnosti za 2022. godinu.
  • Upravni odbor razmatrao je Zahtjed NVO ”Udruženje velemajstora” za članstvo u Skupštini Saveza. Nakon konsultacija sa Upravom za sport, čije je mišljenje predočeno članovima Upravnog odbora, Upravni odbor je donio odluku da se NVO ”Udruženje velemajstora” primi u Skupštinu Šahovskog saveza Crne Gore, kao pridruženi član, što podrazumijeva učešće na Skupštinama, dobijanje materijala, ali bez mogućnosti prava glasa. Cijeneći doprinos velemajstora šahu u našoj državi, Upravni odbor će Udruženju ponuditi da obavlja funkciju Komisije za vrhunski šah, kako bi na što bolji način naši najbolji igrači dobili poziciju da predlažu odluke koje se njih tiču.
  • Upravni odbor jednoglasno je podržao predlog direktora reprezentacija Predraga Nikača, da se za najboljeg šahistu i najbolju šahistkinju u prethodnoj godini proglase aktuelni šampioni države Luka Drašković i Nikolina Koljević. Upravni odbor je jednoglasno podržao navedeni predlog, a izbor koji treba da postane tradicionalan, šansa je da se u izbor uključi već pomenuto Udruženje velemajstora, u svojstvu Komisije za vrhunski šah.
  • Pod tačkom razno usvojen je predlog o obilježavanju Dana Šahovskog saveza Crne Gore, na kome će ubuduće tradicionalno biti dodijeljivane nagrade najboljima, a na svečani način biti sublimirana prethodna i najavljena nova šahovska godina. Za organizaciju ovogodišnje svečanosti zadužen je Veselin Drašković, član UO. Konstatovana je i poboljšanje medijskog položaja šaha, te iskazano zadovoljstvo povodom dogovorenog razgovora sa ljudima iz Javnog servisa kako bi šah ponovo dobio mjesto i na malim ekranima.

Sjednica je trajala 4 sata, a o odlukama i kalendaru takmičenja, Upravni odbor će se izjasniti na elektronskoj sjednici čije je održavanje planirano odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika.