SVJETSKA TITULA PREDRAGA NIKAČA – PONOS I INSPIRACIJA


Svečana sala Rektorata Univerziteta Crne Gore ugostila je šahiste i šahovske radnike na “Šahovskoj večeri” koja je organizovana u čast treće godišnjice titule prvaka svijeta Predraga Nikača. 

Uglednim gostima prvi se obratio bard crnogorskog šaha, legendarni velemajstor Božidar Ivanović, koje podsjetio na sjajne generacije crnogorskih šahista, ukazavši na loš zakonski položaj šah. Ivanović je istakao da je Nikačev uspjeh jedan od najvećih uspjeha crnogorskog sporta uopšte, te da svakako zaslužuje adekvatnu naknadu kako bi u Crnoj Gori stasavali novi šampioni. 

Velemajstor Nikola Đukić istakao je da je obaveza svih šahista borba za bolji status, a nakon toga se osvrnuo na karijeru Predraga Nikača, prikazavši briljantnu pobjedu koju je Nikač ostvario u duelu sa moldavskim velemajstorom Dmitrijem Svetuškinom na Open turniru na Cetinju 2016. godine. 

Mitar Đukanović, moderator večeri, pročitao je detalje biografije Nikača, ističući njegove najvrednije rezultate. Radovan Damjanović u ime ŠK Zora, istakao je posvećenost Nikača paraolimpijskom pokretu, a superlativi nijesu izostali. 

Zdravko Vuković, koji je bio Nikačev sekundant u Kaljariju, prikazao je prisutnima partiju sa Svjetskog šampionata koja je lansirala Nikača na sami vrh, a analizu je iskoristio da zanimljivim anegdotama oplemeni šahovsku priču. 

Na kraju se obratio i Predrag Nikač, koji je iskazao veliku zahvalnost prisutnima, te Šahovsom savezu i Paraolimpijskom komitetu, pomenuvši istoriju crnogorskog šaha u poslednjih 40 godina, čija je jedna od najznacajnijih figura. Četvorostruki prvak Crne Gore, a prvi prvak nezavisne Crne Gore istakao je sreću ubog ovakvih manifestacija i najavio nove pobjede. 

Svečanosti su prisustvovali brojni ugledni gosti, poput rektora Vladimira Božovića, predsjednika Paraolimpijskog komiteta, Igora Tomića, te predstavnici medija i ljubitelji šaha.