Sjajna igra naših šahista na 28. Trofeju Beograda

Crnogorci trofejno na 28 Trofeju Beograda u šahu
Tijani Blagojević novi “bal” za velemajstora

Tijana Blagojević Nikola Potpara

Među 150 učesnika tradicionalnog Međunarodnog otvorenog prvenstva Beograda u šahu koji se igrao po 28. put našlo se i trinaest šahista iz Crne Gore. Svi su pružili odličnu igru i u okviru svojih mogućnosti postigli dobre rezultate. Na diobi od prvog do devetog mjesta našao se naš olimpijski reprezentativac, velemajstor Dragiša Blagojević a po dodatnim kriterijumima zauzeo je treće mjesto. Ovo je sjajan rezultat pogotovo ako se uzme u obzir učešće više od dvadeset velemajstora i internacionalnih majstora iz Srbije, Rusije, Grčke, Turske, Bosne i Hercegovine, Češke, Italije… Ipak, najvredniji rezultat je postigla Tijana Blagojević koje je osvojila drugi bal za ženskog velemajstora i popravila svoj rejting za nevjerovatnih 139 poena. Sa ovim rezultatom Tijana je postala i internacionalni majstor jer je prešla granicu od 2200 rejting poena. Naime, Tijana je već imala četiri osvojene norme za internacionalnog majstora i na kongresu u Sočiju ove godine joj je priznata titula uz uslov prelaska rejting granice od 2200. Sada je sasvim izvjesno da ćemo uskoro dobiti prvog ženskog velemajstora.
Sjajnu igru pružio je Nikola Potpara, jedan od naših najperspektivnijih šahista. Njemu je nedostajalo pola poena da osvoji normu za internacionalnog majstora. U poslednjem kolu hrabro je igrao na pobjedu protiv velemajstora Tošića sa kojom bi se pridružio diobi prvog mjesta ali je u nadmoćnoj poziciji pogriješio i izgubio.
Nikola će šansu da nadoknadi propušteno imati uskoro na državnom prvenstvu koje se igra u Podgorici od 10 do 20 decembra 2014. godine gdje uz njega igra niz mladih perspektivnih šahista Luka Drašković, Miloš Pečurica i Stjepan Krstonijević. Uz iskusne velemajstore očekuje nas sudar generacija i istinski šahovski praznik u Podgorici.