SASTANAK PREDSTAVNIKA REGIONALNIH FEDERACIJA U NIKŠIĆU

Zamjenik predsjednika Svjetske šahovske federacije Jorgos Makropoulos (Georgios Makropoulos) u posjeti Nikšiću

 

Danas je u Nikšiću, u hotelu Jugoslavija, održan sastanak predstavnika regionalnih šahovskih federacija: Crne Gore, Srbije, Albanije, Kosova, Slovenije. Sastanku su prisustvovali zamjenika predsjednika Svjetske šahovske federacije (FIDE) Georgios Makropoulos, potpredsjednik FIDE Boris Kutin, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i predstavnici Šahovskog saveza Crne Gore.

Na ovom sastanku, donešeno je više dalekosežnih odluka koje mogu veoma pozitivno uticati na razvoj šaha u čitavom regionu. Dogovoreno je da se obnovi Balkanska šahovska federacija koje bi trebala da se konstituiše do 43. Šahovske olimpijade u Bakuu (23.septembar – 6.oktobar 2018).  Dogovorena je saradnja svih federacija u regionu u šahovskim projektima sa posebnom osvrtom na rad sa mladima.

 

Ono što je najvažnije za ljubitelje drevne igre u Crnoj Gori planirano je otvaranje šahovskog centra za mlade šahiste u Nikšiću. Opština Nikšić bi ustupila adekvatan prostor a Svjetska šahovska federacija i Šahovski savez Crne Gore  obezbjedili sredstva da se ovaj centar opremi i počne sa radom. Nije potrebno isticati koliko bi otvaranje ovog centra doprinijelo razvoju šahovske igre u Crnoj Gori.

Nakon sastanka je zamjenik predsjednika Svjetske šahovske federacije dao intervju novinaru Radio televizije Nikšić Boru Odaloviću. Zamjenik Makropoulos je podsjetio na svoje ranije posjete Crnoj Gori, visoko ocjenio rad šahovskih poslenika u Crnoj Gori i dobru organizaciju Amaterskog prvenstva Evrope.