SAOPŠTENJE PREDSJEDNIKA ŠSCG

Crnogorski savez je već duži vremenski period u dubokoj krizi i previranjima. O dubini raskola svjedoči i činjenica da je Savez u vrlo kratkom vremenskom periodu promijenio više čelnika. Nakon ostavke Predraga Drecuna koji je pola godine bio na čelu Saveza, njega je zamijenio Vladimir Šakotić koga je prije godinu dana bezrezervno i jednoglasno Skupština izabrala za predsjednika. To je čovjek kome su puno povjerenje dali i gotovo svi vodeći crnogorski šahisti. Medjutim, poslije izvjesnog vremena u oči samog početka Evropskog prvenstva za mlade u Budvi, jedan broj klubova i šahista optužili su Šakotića da je organizacijom navedenog prvenstva protivzakonito stekao imovinsku korist za sebe a na štetu Saveza. O tome su obavijestili i državne organe koji istražuju taj „slučaj“. S druge strane, Šakotić im je „uzvratio zbog klevetanja“ podnošenjem tužbi. Ovakvo stanje je stvorilo duboku krizu i jaz u Savezu, što je opredijelilo Šakotića da podnese ostavku na mjesto predsjednika.

Vezano za ovaj „obračun“ moj stav je bio da ne iskažem niti jednu tešku riječ na štetu jednih ili drugih, već da pustimo nadležne institucije sistema da daju svoju riječ. Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali isto tako mora se poštovati i pretpostavka nevinosti.

Nakon ostavke Šakotića, shodno Statutu Saveza na jednoj od sjednica od strane Upravnog odbora Šahovskog saveza jednoglasno sam izabran za predsjednika. Neposredno nakon toga, obavio sam s jednim brojem šahista razgovore u cilju obnove jedinstva u Savezu. Nažalost, nijesam naišao na njihovo razumijevanje. Čak što više, osporava se i legitimitet mog izbora i traži sazivanje Izborne skupštine o čemu sam se informisao iz medija. Ovakvom zahtjevu smatram da treba udovoljiti, jer je to moguće način da se izadje iz postojeće krize. Višak demokratije može biti itekako dobar i plodonosan po naš Savez koji se nalazi u ovoj teškoj situaciji. Što se mene tiče, moji stavovi ostaju nepromijenjeni. Zakonitost i transparentnost treba da bude okosnica u funkcionisanju Saveza i tu nema dileme.

Zdrav Savez, mora biti prioritet svim šahistima. Moramo biti oslobodjeni ličnih ambicija, sujeta i animoziteta, a naš rad bez dileme mora biti isključivo u službi Saveza.

Oko , svih detalja, vezano za sazivanje izborne skupštine , inicijatori sazivanja iste, biće pozvani   na dogovor i usaglašavanje oko eventualnih spornih pitanja.