Sanal iskoristio poraz Šarića i preuzeo vođstvo

Turski velemajstor Sanal Vahap preuzeo je vođstvo na 11. Šampionatu Mediterana koji se igra u Petrovcu. On je u osmom kolu savladao velemajstora iz Hrvatske Zdenka Kožula. Igrana je sicilijanska odbrana, a Sanal je iskoristio neopreznosti nekadašnjeg prvaka Evrope, došavši do velike pobjede.

Ispostavilo se da je pobjedom došao na čelo tabele, obzirom da je vodeći do ovog kola, Ivan Šarić, poražen u hrvatskom derbiju, od Roberta Zelčića. Oni su takođe igrali sicilijansku odbranu, a Zelčić je uspio da savlada prvog nosioca turnira.

U duelu na trećem stolu, predstavnik Kosova, Nderim Sarači nadigrao je velemajstora Luku Budisavljevića iz Srbije i došao na diobu drugog mjesta.

Sanal ima sedam poena, pola poena manje imaju Šarić i Sarači, a slijedi grupa igrača sa 6 poena u kojoj su dva predstavnika Hrvatske: Zelčić i Leon Livaić, Nikola Nikolovski iz Makedonije, predstavnik Portugala Vega Žoze, ali i Joanidis Evgenios iz Grčke.

Šanse za visoki plasman ima i grupa igrača sa 5,5 poena u kojoj su naša dva igrača. Internacionalni majstor i aktuelni šampion Crne Gore, Luka Drašković koji je remizirao sa najvećim iznenađenjem turnira Gurel Edizom iz Turske, kao i velemajstor Dragiša Blagojević koji je nadigrao Mila Pobor. Pet poena imaju velemajstor Milan Draško i Nenad Karišik, koji pruža dobre igre na ovom turniru.

Sjutra će biti spuštena zavjesa na Šampionat Mediterana, ali i na Evropski školski kup, gdje su preostala nadmetanja u brzopoteznom šahu, nakon kojih će biti poznat konačni poredak.

Partije poslednjeg kola počinju u 11h, a napomenimo da su prijatelji turnira: Uprava za sport i mlade, Opština Budva, Budvanska rivijera, Komercijal banka i Ministarstvo ekonomskog razvoja.