Šahovska sekcija Obrazovnog Centra Plužine – Prvenstvo škole


Šahovska sekcija Obrazovnog Centra Plužine, povodom 5.maja Dana Škole održala je prvenstvo za osnovce u tri termina sekcije u 5 kola sa tempom 10 min po igraču, švajcarsko parovanje, uz predviđene mjere usled pandemije. Prvenstvo je otvorio Direktor škole Nikola Agramović. Poslije Novogodišnjeg turnira ovo je drugi turnir na kome se mladi šahisti pripremaju za buduća ozbiljnija takmičenja.

Nastavnik informatike i fizike ing Branko Mandić, licencirani šahovski trener ( Developmental instructor from 2014 and Fide instructor from 2017 ), je zadovoljan napredovanjem desetak mladih šahista, a kroz školu šaha je prošlo 30-tak pionira , gdje stiču osnovnu šahovsku kulturu, pisanje poteza, upotrebu šahovskog sata, literature i interneta. Pored termina utorkom, 5 i 6-ti čas i četvrtkom 4, 5 i 6-ti čas , 21 učenik je i na viber grupi. Ovi mladi šahisti su uglavnom odlični učenici i nađu vremena da se bave ovom drevnom igrom, kao korisnom dopunom obrazovanju.
Za četiri najbolja učenika uprava škole je obezbijedila diplome, a za 12 učesnika turnira i zbirke i testove Jovice Vojvodića i Maksima Lutovca, koje učenici rado koriste. Sekcija se održava i u računarskoj učionici jer se na internetu nalazi mnoštvo šahovskih sadržaja.