Šahovska priča iz Uskoka

U Crnogorskim planinama u Uskocima, mjestu Boan , Opština Šavnik, u Oš “Bogdan Kotlica“, postoji već godinama šahovska sekcija koja svojim uspjesima iznenađuje šahovske znalce. 2018.g. mladi šahisti ove škole su osvojili treće mjesto na Školskoj pionirskoj šahovskoj Olimpijadi i Podgorici, iza ekipe iz Cetinja i Podgorice, a ispred ekipe iz Pljevalja. U sastavu OŠK“Trebjesa“ u Ekipnoj pionirskoj ligi, dva puta osvajaju pehare za drugo i treće mjesto 2014.g. i 2018.g. Učenik ove škole Čurović Milan je 2019.g. izborio plasman na Evropsko u Slovačkoj, osvajanjem zlatne medalje na Prvenstvu Crne Gore.

          Pojava virusa je spriječila, da sada dvije godine stariji, Jocović Vladimir, Ašanin Gvozden,  Bulatović Ognjen pokušaju, da prevaziđu uspjeh iz 2018.god. uz učešće još par članova sekcije.

          No ipak šahovski  mečevi se održavaju u šahovskoj porodici  Jocović, koja je do sada već sakupila dosta medalja i pehara. Osvajanjem bronzane medalje 2015 god. na Prvenstvu Crne Gore, Vladimir Jocović se nalazi među šahovskim nadama i na širem spisku selektora. Ova magična igra privukla je sestru Lidiju i brata Luku koji su se do sada okitili brojnim medaljama, diplomama i peharima. Najmlađi Nikola već je najavio žetvu medalja svojom igrom.

          U svijetu šaha ova sekcija je potvrda da mladi i na ovaj način mogu izaći iz marginalnih sredina.