ŠAHOVSKA ELITA U CRNOJ GORI

PRESS CLIPPING >>>
UŽIVO PARTIJE >>>

Partijama prvog kola počelo je jedno od najvećih šahovskih takmičenja organizovanih u Crnoj Gori: Kup evropskih šampiona za muškarce i žene.

Možemo reći da je ovo i jedno od najvećih sportskih takmičenja uopšte održanih u našoj zemlji. Brojke najbolje govore. Na kupu evropskih šampiona u obje konkurencije učestvuje 524 takmičara iz 48 zemalja. U muškoj konkurenciji učestvuje 66 klubova sa 457 takmičara, u ženskoj konkurenciji učestvuje 14 klubova sa 67 takmičarki. 

O snazi takmičenja govori podatak da se u Ulcinju nadmeće 130 velemajstora, 14 ženskih velemajstora, 106 internacionalnih majstora, 12 ženskih internacionalnih majstora. Prisutno je više igrača koji pripadaju samom svjetskom vrhu a deset igrača ima rejting preko 2700.

Titulu prvaka Evrope u muškoj konkurenciji brane Mednyi Vsadnik St.Petersburg iz Rusije a ženskoj Cercle d’Echecs de Monte-Carlo iz Francuske. Prema prosječnom rejtingu igrača favoriti su skopski Alkaloid, branilac pehara Mednyi Vsadnik i češki AVE Novy Bor kod mušakraca odnosno Kyiv Chess federation iz Ukrajine, branilac pehara Cercle d’Echecs I Nona iz Gruzije

Od crnogorskih ekipa na kupu učestvuju aktuelni šampion Crnogorac sa Cetinja, osvajač kupa Budućnost iz Podgorice i Rudar iz Pljevalja. Naše najbolje ekpie su kup šampiona shvatile kao šansu da naši najbolji mladi šahisti steknu veliko mđunarodno iskustvo pa nastupaju sa potpuno podmlađenim sastavima bez angažovanja stranih igrača. Rudar je za dobre rezultate u ovoj godini nagradio svoje igrače učešćem na Kupu šampiona.

U ženskoj konkurenciji učestvuje naša reprezentacija pojačana Jovanom Vojinovic od imenom MNE Women Chess.

Od zemalja regiona iz Srbije učestvuju tri ekipe, dvije u muškoj i jedna u ženskoj konkurenciji. Skopski Alkaloiod je godinama među najboljim evopskim timovima, već je osvajao titulu prvaka Evrope i za njega nastupaju igrači iz samog svjetskog vrha. Iz Slovenije ZSK Meribor nastupa i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Kosova predstavljaju tri ekipe u muškoj selekciji.

U prvom kolu sastale su se bolje rangirane ekipe sa ekipama iz drugog dijela tabele tako da nije bilodirektnih duela favorita

Budućnost se sastala sa favoritom broj tri AVE Novy Bor za koji nastupaju četiri igrača sa preko 2600rejting poena. Nikola Đukić je sigurnom igrom uspio da remizira protiv značajno bolje rangiranog Indijca Sasikirana, dok je u ostalim duelima preovladalo iskustvo i snaga znatno bolje rejtingovanih protivnika. Isti rezultat je bio i u meču koji je Rudar igrao Beer Sheve iz Izrael za kolju igra šest odličnih velemajstora, praktično reprezentacija Izraela. Pola poena Pljevljacima donio je iskusni Momo Raičević.Aktuelni šampion, Crnogorac je imao na papiru”najlakšeg” protivnika LSG Intelli magic iz Holandije. Iskustvo Holanđana nadjačalo je braću Pobore i Peka Đurovića, dok su dva naša najperspektivnija mlada  igrača Luka Drašković i Aleksandar Tomić remizirali protiv bolje rejtingovanih protivnika, kao i mladi i talentovani Savo Vujović.

Naše dame su igrale protiv ekipe Caiss Pentole Agneli iz Italije koja je peti favorit u ženskoj konkurenciji,i poražene su maksimalnim rezultatom.

Sjutra su na programu partije drugog kola, u kojima se nadamo da će se naše ekipe pokazati u najboljem svijetlu.