Šah se vraća u škole: Potpisan Sporazum sa Evropskom šahovskom unijom i Šahovskim savezom CG

Ministar prosvjete dr Damir Šehović potpisao je danas Sporazum o saradnji sa predsjednikom Evropske šahovske unije (ECU), Zurabom Azmaiparašvilijem i predsjednikom Šahovskog saveza Crne Gore, Jovanom Milovićem, a cilj je popularizacija šaha među učenicima osnovnih škola, s ciljem jačanja intelektualnih, kulturnih i sportskih kapaciteta, pri čemu će školama biti obezbijeđena šahovska oprema i rekviziti za obavljanje sportskih takmičenja u šahu. 

Ministar Šehović je ovom prilikom rekao da Ministarstvo prosvjete podržava projekte koji podstiču intelektualni razvoj djece, a šah je zasigurno sport koji navodi na razmišljanje, vježba istrajnost i budi samokritičnost.

PR služba Ministarstva prosvjetePrema njegovim riječima, u narednom periodu šah će se u školama popularizovati kroz vannastavne aktivnosti, a sva potrebna oprema biće obezbijeđena. 

On je izrazio zahvalnost potpisinicima sporazuma zbog spremnosti da kroz logističku i tehničku podršku podstiču ovako korisnu aktivnost u školama, kao i uvjerenje da će učenici u Crnoj Gori u vremenu koje dolazi biti mnogo zainteresovaniji za šah.

PR služba Ministarstva prosvjeteGospodin Azmaiparašvili je istakao da je ECU ovakav sporazum potpisala sa još nekim zemljama u regionu, kao i da se šah na ovaj ili sličan način izučava u mnogim zemljama Evropske unije na osnovu preporuke Evropskog parlamenta, koji je šah ocijenio korisnim za razvoj djece. 

Kako je rekao, Evropska šahovska unija će školama u Crnoj Gori obezbijediti neophodnu šahovsku opremu i rekvizite za obavljanje sportskih takmičenja u šahu, člansku kartu Fide ID, podržati obuku za nastavnike na takmičenjima u šahu i savjetovanje o upotrebi šahovskog obrazovnog materijala. 

Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović naglasio je da će na osnovu Sporazuma Šahovski savez Crne Gore omogućiti registraciju igrača-šahista u postojećim klubovima i obezbjediti im šahovske rekvizite, sertifikovati uspješne igrače-šahiste koji se takmiče na sportskim takmičenjima na školskom, opštinskom i nacionalnom nivou i obezbjediti suđenje na nacionalnim takmičenjima. On je ocijenio je da je edukativna uloga šaha važna, te izrazio uvjerenje da će ovaj projekat doprinijeti popularizaciji šaha u Crnoj Gori.

PR Služba Ministarstva prosvjete


ŠAH SE VRAĆA U ŠKOLE: MONDO.ME

Šah se vraća u crnogorske škole: cdm.me

Šah se vraća u škole: portalanalitika.me

Šah se vraća u škole: pcnen.me