RUMIJA 2014 – Festival mladih šahista i Kup veterana Bar 2014

Proteklog  vikenda  grad podno  planine Rumije ponovo je bio stecište šahovskih dešavanja. Od održavanja tradicionalnog međunarodnog turnira “Sozina 2010”, u Baru se nije desio veći skup ljubitelja drevne igre.

Inicijativa je potekla od potpredsjednika ŠSCG – Vanje Draškovića ,prijedlogom da šahovski klubovi iz Bara u okviru proslave Dana opštine organizuju dvodnevni  turnir za mlade i veterane. Opštinska komisija za organizaciju proslave na čelu sa novim gradonočelnikom –dr Zoranom Srzentićem, predsjednikom SO Bar- Osmanom Subašićem i direktoricom TO- Nedom Ivanović ,sa odobravanjem i zadovoljstvom je prihvatila da bude pokrovitelj tunira.

Izuzetne uslove za igru i smještaj učesnicima  turnira pružili su OŠ Anto Đedović  i hotel Talasturs u Šušanju. Festival mladih ,u organizaciji ŠK Rumija,okupio je 45 učesnika do 25 godina iz Beograda, Požarevca , Kikinde, Podgorice, Cetinja , Pljevalja i Bara. Na pozivnom turniru veterana preko 60 godina ,u organizaciji ŠK Mornar,  učestvovalo je 8 od pozvanih 10 igrača iz Podgorice, Tivta, Kotora , Danilovgrada i Bara .  Gosti organizatora, doajeni barskog i crnogorskog šaha dr Ljubo Živković , Momo Vuković, Momo Ćetković i velemajstor Bonja Ivanović , svojim prisustvom su uveličali skup. Otvaranju festivala predhodila je simultanka velemajstora Milana Draška, olimpijskog reprezentativcanaše zemlje, sa učenicima OŠ”Anto Đedović”. Poslije zanimljive igre, velemajstor je postigao skor 9,5:0,5.

image001

 

Učesnici Festivala mladih RUMIJA 2014

Turnir je otvorio  gradonačelnik dr  Zoran Srzentić  izrazivši  zadovoljstvo što se nalazi među šahistima, nekadašnjim i budućim asovima. “Jedno istraživanje pokazalo je da su đaci koji su pohađali šahovsku sekciju, na kraju godine imali mnogo bolji uspjeh od ostalih učenika. I to govori koliko je šah, pored ostalog, važan za intelektualni razvoj mladih ljudi” – naglasio je dr Srzentić.

Najavljena je i značajna podrška u obezbjeđivanju uslova za projekte šahovskih škola.  Gradonačelnik je lično uručio po šest šahovskih kompleta predstavnicima osnovnih škola Anto Đedović, Blažo J.Orlandić i Meksiko, a iste je obezbijedio Šahovski savez Crne Gore putem donacije FIDE ( svjetske šahovske organizacije).

image003                                                                      

Gradonačelnik Bara- Predsjednica ŠSCG

Na predlog  predsjednice ŠSCG – Angeline Vuković  izvršena je i namjenska uplata od strane ŠSCG od po 250€  klubovima iz Bara za podršku šahovskim školama.

image005

Nakon toga uručene su plakete zahvalnosti asovima barskog i crnogorskog šaha, nacionalnim majstorima Momčilu Vukoviću i Maksimu Lutovcu, bivšim prvacima Crne Gore, i dr Ljubu Živkoviću, prvom internacionalnom majstoru u Crnoj Gori poslije Božidara Ivanovića, kao i ocu rano preminulog Jovice  Vojvodića , koji je iznjedrio čitavu plejadu mladih šahista, a koje predvodi trenutno najtalentovaniji crnogorski igrač, internacionalni majstor Luka Drašković.

 image007                                                                                            

FM Dabetić Radojica-  Kup Bara 2014-veterani

Na festivalu mladih učestvovalo je 45 igrača, 29 iz Crne Gore i 16 iz Srbije. Tempo igre bio je 15 minuta po igraču za cijelu partiju. Posle devet kola prvo mjesto osvojio je Đorđe Arsić iz Beograda sa 7,5 poena, drugi je bio Davor Drašković iz Bara sa 7, a treći Nemanja Vukčević iz Podgorice sa 6,5 poena. Njima trojici, osim pobjedničkog pehara i medalja, uručene su i novčane nagrade.

image009

I-Arsić 7,5   II- Drašković D. 7   III Vukčević 6,5

Po kategorijama plasman je bio sljedeći: u grupi do 12 godina prvo mjesto osvojio je Dario Alivodić (C. Gora) sa 6 poena, drugi je bio Marko Vukčević (C. Gora), takođe sa 6, a treća Katarina Nestorović (Srbija) sa 5 poena. U grupi do 16 godina pobijedio je Andrej Šuković (C. Gora) sa 6,5 poena, druga je bila Teodora Injac (Srbija) sa 6, a treći Viktor Georgiev (Srbija) sa 5,5 poena. U grupi do 20 godina trijumfovao je Miloš Pečurica (C. Gora) sa 6 poena, koliko je imao i drugoplasirani Aleksa Kuzmanović(Srbija). Treća je bila Maja Milanović (Srbija) sa 5 poena. Svi su dobili medalje, a pobjednici po grupama i pehare.

U takmičenju veterana, preko 60 godina, odlučilo je posljednje, sedmo kolo, u kojem je FIDE majstor iz Podgorice Radojica Dabetić savladao majstorskog kandidata iz Ulcinja Radoslava Miovčića i pretekao ga na tabeli. Konačan plasman kod veterana: 1. Dabetić 5,5, 2. Vih 5, 3. Miovčić 5, 4. Lukšić 3,5, 5.Mijatović 3,5, 6. Lutovac 2, 7. Jovović 2, 8. Staničić 1,5 poena.

Organizator turnira uručio je i posebna priznanja –srebrne plakete ženskoj reprezentaciji Crne Gore za izuzetan rezultat I iskazanu borbenost na Šahovskoj olimpijadi u Tromsu, zatim Angelini Vuković za nemjerljiv doprinos u stabilizaciji  I započetim reformama u ŠSCG tokom 2014. godine. Pažnju  je izazvao i 20-godišnji Miloš Pečurica koji je ispred  ”zlatne generacije” ŠK Rumija (Bačićka, Plamenac,Lekić i braća Drašković ), predao srebrnu plaketu 75-godišnjem  Vladimiru Lukšiću  za iskazanu  ljubav, entuzijazam i plemenitost prema mladim šahistima Bara.

Na kraju,  omladinci i veterani razišli su se veoma zadovoljni sa nadom da će ovakva dešavanja postati tradicionalna.

Veselin Vanja Drašković