Reagovanje Nevene Radošević i ŠK Osnovne i srednje škole povodom sastava ženske reprezentacije

Reagovanje Seniorske prvakinje Crne Gore – Nevene Radošević na odluku Selektorke ženske seniorske reprezentacije da je ne pozove u reprezentaciju. Nevena Radosevic (copy)Izuzetno sam srećna što sam na nedavnom Ženskom seniorskom šampionatu u Pljevljima, ostvarila svoj najveći šahovski uspjeh i osvojila titulu seniorske prvakinje Crne Gore. Tako sa 19 godina na državnim prvenstvima osvojila sam sve što se osvojiti može: trostruka sam kadetska i omladinska prvakinja Crne Gore a ove godine i Seniorska prvakinja Crne Gore. Za sve svoje rezultate zahvalna sam svom treneru VM Dušanu Rajkoviću, svojoj porodici, predsjedniku kluba Srdji Dragaševiću i lokalnoj  upravi, koja je uvijek imala razumjevanja za šah i mlade.

Moje lično zadovoljstvo je tim veće što se to dogodilo u mojim Pljevljima i što je to prva titula seniorske prvakinje koja je došla u naš grad. Nikada neću zaboraviti noć kada smo svi skupa iz kluba,   sa našim prijateljima i Predsjednikom opštine onako spontano sve to proslavili.

Svi mi skupa,  tada smo vjerovali da ću se kao seniorska prvakinja naći na spisku reprezentacije. Nismo ni pomislili, da bi Selektorka mogla svojom odlukom da devalvira značaj prvenstva.

Kod odluke selektorke da me ne pozove u reprezentaciju , zasmetale su mi nekoliko stvari: prva da Selektorka nije našla za shodno da podsjeti prvenstvo a naročito da nije imala sluha da mi čestita osvojenu titulu.

Prvi put smo se čuli dva dana prije objavljivanja njene Odluke o izboru reprezentacije. Nazvala me je telefon i umjesto da mi prije svega čestita titulu, saopštila mi svoje razloge koje je navela u obrazloženju Odluke, da me ne pozove u reprezentaciju, naročito potencirajući nizak rejting.

Selektorka prije objavljivanja odluke nije saopštila kriterijume koji će  biti presudni za poziv u reprezentaciju, pozvala je u reprezentaciju i one koji ne nestupaju na bilo kakvim takmičenjima , koliko ja znam najmanje zadnjih 10 godina.

U reprezentaciji nema nikoga iz ŠK “Osnovnih I srednjih škola”, koji je ove godine osvojio sve državne  titule u ženskoj konkurenciji. Iz ovog kluba su Pionirska, Omladinska i Seniorska prvakinja Crne Gore.

Želim svu sreću reprezentaciji i da ostvari dobre rezultate, kao svim pozvanim reprezentativkama.

Ova odluka će i meni  sigurno pomoći da se više posvetim drugim stvarima koje imaju svoje standarde i gdje se vrednuje rad i rezultati.

 Nevena Radošević

 

Sopstenje ŠK “Osnovnih i srednjih skola” Pljevlja povdom odluke Selektorke ženske reprezentacije

 

POVODOM ODLUKE Selektorke ženske reprezentacije ŠK “Osnovnih i srednjih skola” Pljevlja

IZDAJE SLIJEDEĆE SAOPŠTENJE:
Odluka Selektorke ženske reprezentacije da u sastav reprezentacije Crne Gore ne uvrsti devetnaestogodišnju Seniorsku prvakinju Crne Gore direktno je usmjerena protiv mladih, protiv klubova koji ulažu ogromna sredstva i napore da afirmišu ovu igru kod mladih, da stvore kvalitetne mlade takmičarke – reprezentativke. Odluka je usmjerena protiv takmičarke koja na šahu radi od 6 godine, koja je osvojala sve državne titule od kadetskih, preko omladinskih do seniorskih, koja ozbiljno radi sa trenerom VM Dušanom Rajkovićem,  učestvuje na turnirima mimo državnih prvenstava (Obrenovac, Srebreno jezero) i mnogo truda je uložila da bi ostvarila navedeni uspjeh.

Odlukom selektorke data je prednost onima koji ne igraju i ne nastupaju, kao i onima koje je  Nevena ostavila iza sebe.

Nerazumljivo je da klub koji je osvojio sve titule državnih prvaka u ovoj godini, (pionirska , omladinska i seniorska) nema reprezentativku. Ovo je klub koji ima više takmičarki rejtingovanih nego cijela Crna Gora.

Odluka devalvira i značaj Seniorskih šampionata i teškoće u nekom budućem vremenu biti moguće ispraviti štetne poslijedice ove odluke po ženski šah, reprezentativni a i po same šampionate i njihovu dalju sudbinu.

ŠK “Osnovnih i srednjih škola”