PUNA PODRŠKA AKTIVNOSTIMA ŠAHOVSKOG SAVEZA

Direktor Uprave za sport i mlade, gospodina Vasilije Lalošević, ugostio je danas predstavnike Šahovskog saveza Crne Gore: gospodina Jovana Milovića, predsjednika saveza i Veselina Vanju Draškovića, člana Upravnog odbora saveza i počasnog potpredsjednika Evropske šahovske unije.

“Kada je u pitanju šah, iskreno se nadam da će Crna Gora, kada prođe pandemija COVID-19, ponovo postati domaćin značajnih međunarodnih takmičenja u šahu, poput Evropskog klupskog prvenstva koje se održalo 2019. godine u Ulcinju, a na kojem je učestvovalo čak preko 700 šahista iz evropskih zemalja”, rekao je Lalošević. Prema njegovim riječima, to su takmičenja koja Crnu Goru prikazuju u pravom svjetlu i ističu njenu istinsku domaćinsku i gostoljubivu atmosferu.

Predsjednk Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović, izrazio je izuzetno zadovoljstvo povodom sastanka. ‘’Dogovoreno je jačanje saradnje našeg saveza i krovne institucije crnogorskog sporta, kao i uplata sredstava predviđenih za prvi kvartal, konkretno riječ je o iznosu od 20000 eura. Uprava za sport je takođe izrazila spremnost da se poboljša stanje šaha, kao i položaj šahovskih klubova, ali i samih šahista, koji imaju status vrhunskih sportista. Takođe razgovorali smo i o potrebi da ŠSCG dobije adekvatan prostor, a gospodin Lalošević je izrazio spremnost da pomogne po tom pitanju. Plan aktivnosti saveza je u potpunosti podržan, pa neće izostati ni adekvatna podrška najperspektivnim i najtalentovanim šahistima, kroz program stipendiranja, kako bi uskoro, nakon višegodišnje pauze, dobili nosioca najveće titule, odnosno novog velemajstora.  Projekat ‘’Šah u škole’’ će dobiti dodatnu podršku, dok je konstantovana i potreba organizovanja velikog open turnira, ukoliko to dozvore epidemiološki uslovi.’’