Prvenstvo Škole u šahu u Plužinama


Šahovska sekcija Obrazovnog Centra Plužine, održala je ligu-prvenstvo za osnovce u četri termina sekcije od 12.10 do 9.11.2021.g. sa tempom 10 min po igraču, berger sistem ( svak sa svakim) , uz predviđene mjere usled pandemije.

Ligu je podržao ŠSCG u okviru akcije “Šah u škole“. Prvenstvo je otvorio Direktor škole Mr Goran Gojković, a nakon uručenja nagrada odigrao i pobijedio trenutno najboljeg osnovca naše škole, što znači da naši mladi šahisti imaju još dosta da uče. Da se u ovoj školi voli i igra šah pokazuje i činjenica da je fotografije priredila pedagogica Ljiljana Kovačević, sekretar škole Milinko Ćuković obilazio igrače i kao šahovski ljubitelji rado odigraju partiju šaha sa članovima sekcije.

Pomenimo i profesore Stefana Ranitovića i Rajka Živkovića, a da se ostali šahovski znalci ne naljute. Ovo je treći ozbiljniji turnir u školi na kome se mladi šahisti pripremaju za buduća takmičenja, što je prepoznao Šahovski savez Crne Gore i obezbijedio značajan nagradni fond: standardnu šahovsku garnituru za pobjednika, knjige za 6 najboljih i diplome za 10 učesnika finalnog takmičenja. Treba reći da zbog izolacija, obaveza u školi i dr, ovaj broj bi bio veći. Inače sa povremenim članovima sekcija broji nešto više od 30 članova. Nastavnik fizike Branko Mandić, licencirani šahovski trener ( Developmental instructor from 2014 and Fide instructor from 2017 ), omogućava učenicima da stiču osnovnu šahovsku kulturu, pisanje poteza, upotrebu šahovskog sata, literature i interneta. 14 učenika je i na viber grupi. Ovi mladi šahisti su uglavnom odlični učenici i nađu vremena da se bave ovom drevnom igrom, kao korisnom dopunom obrazovanju, što im nastavnik preporučuje.
Pobjednik turnira ovoga puta je bio Mladen Krunić VIII razred, drugo mjesto pripalo je Nikoli Ćalasanu , treće Pervanović Đorđiju učenicima VII razreda, četvrto Mirku Madžareviću iz VIII, peti je bio Mićanović Blažo iz VI i td prema priloženoj tabeli. Raduje i broj učenica koje su nastupile. Današnja sekcija, 16. novembra protekla je u svečanoj atmosveri uručenja nagrada i prijateljskim partijama.
Nastavnik je zadovoljan napredovanjem mladih šahista s obzirom na aktuelni virus i smatra da škola ima solidnu ekipu za Regionalno takmičenje osnovnoh škola i pojedince za Novogodišnji turnir u Kotoru i državna takmičenja.
U Plužinama 16.nov.2021.g. koordinator šah sekcije
Branko Mandić