Prvenstvo Osnovne škole Olga Golović – Nikšić 05.oktobar 2021

.

Posle dugih pripremnih radnji, izrade programa, obilaska svih osnovnih škola u Nikšiću, nabavke rekvizita, u Nikšiću je početkom oktobra počela realizacija Akcije šah u škole za školsku 2021/22 godinu. Ovu akciju zajedno su pokrenuli Šahovski savez Crne Gore (ŠSCG) i Crnogorski školski sportski savez. Cilj akcije je da se u svim osnovnim školama, gdje za to postoji interesovanje i mogućnosti, osnuju šahovske sekcije i održe prvenstva škola. Uslijedila bi takmičenja na opštinskom, regionalnom i državnom nivou kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj konkurenciji. Ova ambiciozna ali i zahtjevna Akcija je primjena Deklaracije br. 50/2011 Evropskog parlamenta kojom se šah promoviše kao izvanredno vaspitno-obrazovno sredstvo u osnovnim školama i Protokola o saradnji između Ministarstva prosvjete Crne Gore, Evropske šahovske unije i Šahovskog saveza Crne Gore. Protokolom je predviđena promocija šaha kao slobodne i vannastavne aktivnosti, osnivanje i rad šahovskih sekcija, održavanje školskih šahovskih takmičenja i niz drugih propagandih i edukativnih djelatnosti u našim osnovnim školama. Sa istim ciljem potpisan je protokol o saradnji između Šahovskog saveza Crne Gore i Crnogorskog školskog sportskog saveza. Šah se desetak godina nalazio na listi izbornih i fakultativnih predmeta u osnovnim školama a veliki su izgledi da se opet nađe na toj listi. Šah se inače nalazi na programu školskih sportova.


Prvo takmičenje u Nikšiću bilo je prvenstvo Osnovne škole Olga Golović. Nekada najbolja šahovska škola u bivšoj Jugoslaviji, čiju je sekciju vodio legendarni pedagog Vitomir Vito Lekić, nažalost, odavno nije poznata po šahovskim aktivnostima. Prijavilo se samo osam učesnika koji su odigrali berger turnir (svako sa svakim) sa sedam kola. Pobjednik je postao Jovan Adžić, učenik sedmog razreda, koji je pobjedio sve svoje protivnike. U konkurenciji do četvrtog razreda najbolji je bio Stefan Mihajlović.
Tempo igre bio je deset minuta a organizatori su obezbjedili dva šaha i više knjiga kao nagrade. Svi učesnici su dobili diplome za učešće a prva trojica i diplome za osvojena mjesta.


Prvenstvo su, ispred ŠSCG, organizovali i sudili bivši učenici ove škole, Boro Miljanić i Momčilo Pekić. U ime škole, organizator je bio profesor Saša Agramović, nekada jedan od najtalentovanijih košarkaša Crne Gore a sada veliki prijatelj šaha i šahista. Nadamo se da će profesor Saša naći vremena, i pored košarkaške, voditi i šahovsku sekciju u ovoj školi. Takmičenje je posjetila direktorica škole Ivana Krsmanović koje je najavila da će uvijek biti otvorena za saradnju u cilju popularizacije šaha u ovoj školi.
Rezultati se mogu vidjeti na linku: http://chess-results.com/tnr582789.aspx?lan=1