PRVA LIGA ZA 2020 – BERANE I BIHOR U PREMJER LIGI

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

Hotel CUE Podgorica, Podgorica, 20-23.maj 2021.

Berane i Bihor novi članovi Premijer lige

U prelijepoj Grand sali, Hotela CUE u Podgorici, za vrijeme praznika povodom Dana nezavisnosti, održana je zaostala Prva liga Crne Gore u šahu za 2020. godinu.  Bilo je predviđeno da se ova liga održi krajem prošle godine ali je odložena zbog  loših epidemioloških uslova. Čekalo se da se stanje popravi i čim su se za  za to stekli zdrastveni uslovi ona je održana. Zbog teškog finansijskog položaja klubova, liga je održana odjednom, u jednom produženom vikendu, u trajanju od četiri dana. Tri dana su se igrale po dvije partije ali to nije smetalo šahistima koji su bili željni šahovskih okršaja. 

Prva dva mjesta koja vode u Premijer ligu, zauzeli su Šahovski klub Berane (Berane) koji se, nakon duge pauze, vratio u društvo najboljih i Šahovski klub Bihor (Petnjica) kome je ovo najveći uspjeh u kratkoj istoriji kluba.

Prva liga po pravilniku takmičenja broji deset klubova, ovaj put učestvovalo je samo osam ekipa pa niko nije ispao iz lige.

Uz Gambit, Omladinac Budućnost, Mladost, Zoru, Damu i Dijagonale u Prvoj ligi za 2021 godinu takmičiće se povratnici iz Premijer lige Cetinje i 7.oktobar kao i pobjednici Druge lige  Rumija i Anpasan.

Uslovi za igru su bili odlični, primjenjene su sve zdrastvene  mjere pa su, između ostalog,  šahisti sve partije igrali noseći zaštitne maske.

Glavni sudija na takmičenju bio je Igor Vujačić a kao sudija debitovao je Miloš Pečurica,  koji očekuje da uskoro popravi rejting i postane internacionalni majstor.