Prva liga – Dama i Dijagonale u Premijer ligi

Nakon što su prethodno odigrane Premijer i Druga liga, odigravanjem drugog vikenda Prve lige spuštena je zavjesa na ekipni kalndar Šahovskog saveza Crne Gore. Novi članovi elitnog društva su ekipe Dame iz Budve, te Dijagonala iz Podgorice, dok Prvu ligu napušta ekipa Anpasana iz Kolašina.

Obzirom da je nastupalo devet ekipa, igralo se osam kola, a sastav Dame bio je prilično siguran, ostvario je sedam pobjeda u prvih sedam kola, obezbijedio pobjednički pehar i vizu za Premijer ligu, a to nije pokvario ni poraz u osmom kolu od ekipe Berana.

Istorijski uspjeh i prvi nastup u Premijer ligi, izborili su: internacionalni majstor Nikola Radovanović, Vuk Miletić, Stefan Mandić, Nikola Bajković, Luka Lješković, Momčilo Pekić i Željko Miljanić.

Prvi put u Premijer ligi, nastupiće i ekipa Dijagonala. Ekipu su do velikog uspjeha vodili: omladinci Savo Vujović i Peko Đurović, Huso Dedeić, Nikola Kovačević, Nebojša Vešović, Sergej Avedisović, Danilo Tošić, Vuk Raičković, Ljubisav Raonić i Radmila Milošević.

Bronze su pripale ekipi Rumije iz Bara koja je vazila za jednog od favorita takmičenja. Za Barane su nastupali: Dario Alivodić, internacionalni majstor Goran N Todorović, Davor Drašković, Nikola Vraneš, Rodoljub Pikula, Ismet Mustafić, Vladimir Lukšić, Zoran Popović, Gani Biša, Saša Kovačević i Pavle Lekić.

Na kraju Dama je imala 21 bod, Dijagonale 19, Rumija 18, dok je četvrtoplasirani Cetinje imalo 16 bodova. Berane je imalo 15 bodova i zauzelo peto mjesto.

U donjem dijelu tabele šesto mjesto je pripalo Osnovnim i srednjim školama iz Pljevalja, koje su obezbijedile opstanak i ispunile cilj zacrtan prije takmičenja. Za to im je bilo dovoljno 7 bodova. Plavako jezero je takođe ostalo u ligi sa 7 osvojenih bodova, dok je mojkovačkom Brskovu za opstanak bila dovoljna pobjeda u direktnom duelu za kolašinakim Anpasanom.

Treba napomenuti da je drugi vikend Prve lige igran u Beranama, a da su sudijski posao bez problema obavljali Zoran Peruničić i Željko Obadović.

Link sa rezultatima: https://chess-results.com/tnr689953.aspx?lan=1