PRVA LIGA – ODLAŽE SE POČETAK

RASPISZdravstveni protokol OSNOVNI SASTAVIRASPOREDIzjava

Odlaže se početak Prve lige

Prva liga neće početi 14. novembra kako je bilo planirano već 28. novembra 2020.godine (kada je po rasporedu bio predviđen drugi vikend).Tada će biti igrana 4 kola po rasporedu. Drugi dio takmičenja, preostala tri kola, igraće se 5 i 6 decembra 2020 godine.
Poslednjih dana, epidemija corona virusa se nalazi, vjerovatno, na svom vrhuncu sa ogromnim brojem oboljelih u svim krajevima naše zemlje. Kao što ste već vidjeli, na snagu su stupile nove mjere NKT-a i Ministarstva zdravlja. U Podgorici i Cetinju je zabranjeno kretanje od 22,00 – 05,00 časova, zatvoreni  su ugostiteljski objekti, škole, zabranjena okupljanja.
Šahovskom savezu Crne Gore je na ovaj način onemogućeno da održi planirani prvi vikend Prve lige (14 i 15. novembar)   u  prostorijama Sportsko-kulturnog centra Univerziteta Crne Gore u Podgorici.  Ovakvo stanje je predviđeno da traje 14 dana i u tom roku mi ne možemo organizovati naša takmičenja u Podgorici. Zbog velikog broja učesnika Prve lige iz Podgorice (kako klubova tako i igrača koji igraju za druge klubove), kao i opšte zdrastvene situacije u cijeloj zemlji, nesvrsishodno je premještanje igranja lige u druge krajeve Crne Gore.
Šahovski savez Crne Gore zbog toga otkazuje početak Prve lige i igranje prva 4 kola koja su bila predviđena za 14 i 15 novembar.

Ako zdrastvene prilike dozvole, Prva liga će početi 28 i 29. novembra 2020.godine dok će se drugi dio takmičenja igrati 5 i 6. decembra. 2020. godine. Pratićemo razvoj zdrastvene situacije, postupati u skladu sa zakonskim propisima i naredbama i preporukama nadležnih organa i prema tome donositi odluke. U slučaju krajnje nepovoljnih kretanja moraće se, nažalost, razmotriti mogućnost i definitivnog otkazivanja takmičenja.
Strateški cilj ŠSCG je održavanje sistema takmičenja ali prioritet mora biti očuvanje zdravlja šahista. Ništa ne smije biti važnije od toga. Zbog toga vas molimo na razumijevanje povodom donošenja ove odluke.