PRVA CRNOGORSKA LIGA U ŠAHU ZA 2019 – 7.oktobar i Herceg Novi 1949 novi članovi Premijer lige

TABELA/STATISTIKA/PAROVI

Nakon tri vikenda i devet odigranih kola  završena je Prva crnogorska liga u šahu za 2019. godinu. Pomalo neočekivano ali potpuno zasluženo prvo mjesto osvojila je ekipa 7.oktobar iz Podgorice. ŠK 7. oktobar je klub duge tradicije koji okuplja istinske ljubitelje šaha bez zvučnih titula i velikih rejtinga i kome je ovo jedan od najvećih uspjeha. Uz školu šaha i brojne turnire za djecu koje organizuje, ovo je izuzetno uspješna  godina za ovaj klub.  

Drugo mjesto osvojila je ekipa ŠK Herceg Novi 1949 koja se na ovaj način vratila u društvo najboljih. Ovaj klub je bio standarni član Premijer lige ali je zbog neusaglašenosti sa zakonskim rješenjima, 2016.godine izbrisan iz registra sportskih subjekata pa je morao da počne iz početka. Klub je imao velike ambicije da se vrati u Premijer ligu pa je, uz domaći sastav, zbog toga ove godine angažovan i odlični internacionalni majstor Zoran Runić. Klub planira da dodatno aktivira školu šaha i da Herceg Novi opet bude uzoran šahovski centar.  

Odličnim Cetinjanima falilo je samo malo više sportske sreće. U nekim direktim duelima propustili su par nadmoćnih pozicija i to je odlučilo u izjednačenoj borbi pošto su  ove tri ekipe bile znatno bolje od ostalih. 

Na dan početka lige, iz finansijskih razloga, otkazala je ekipa ŠK Jedinstvo iz Bijelog Polja koja je bila jedan od glavnih favorita za prvo mjesto. Samim tim iz lige je ispadala samo jedna ekipa i to je ŠK Brskovo iz Mojkovca. U zlatnoj sredini nalaze se Rumija iz Bara, Mladost iz Nikšića, beranski klubovi  Gambit i Berane a za bod više od Brskova u sigurnoj zoni koja obezbjeđuje opstanak je i ŠK Dijagonale iz Podgorice.

Mojkovčani su izvanredno organizovali poslednji vikend ovog takmičenja. Sala za igru u Hotelu Most bila je odlična  a smještaj i hrana u ovom hotelu i Hotelu Serdar za najveću ocjenu. 

Pehar i medalje za drugo i treće mjesto uručio je agilni vlasnik hotela Most Danilo Vučinić a odličja pobjedniku doajen mojkovačkog šaha Petar Radović.

Ovaj vikend sudije takmičenja su bili Zoran Peruničić i Mitar Vučinić koji su odlično obavili svoj zadatak.

27- 29. 09.     II  vikend  (4,5,6 kolo)  Multimedijalna sala  Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra

Ovog vikenda u Multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra u Podgorici odigrana su tri kola (4,5 i 6) Prve lige Crne Gore u šahu. Liga je izuzetno izjednačena i svi mečevi su bili veoma uzbudljivi i neizvjesni.

Četiri ekipe se bore za ulazak u Premijer ligu. Na čelu se izdojio 7.oktobar sa meč bodom više od Herceg Novog i Cetinja koje ima i meč više. Između ovih ekipa treba tražiti pobjednika mada  teoretske šanse za plasman ima i Mladost koja ima dva boda manje od lidera.

Neizvjesno je i na dnu. Uz Jedinstvo koje je odustalo traži se druga ekipa koja će se preseliti u niži rang. Najuzgroženiji su Brskovo i Dijagonale iako ni Gambit i Berane nijesu sigurni.

Sve vodeće ekipe imaju raspoložene pojedince koji nose ekipu. Izdvajamo najmlađe: Miletić (Mladost) je pobjedio sve svoje protivnike a Vučković (7.oktobar) je dozvolio samo jedan remi. Odličnu igru je pružio i Đoković (7.oktobar) sa 4 pobjede i jednim remijem.

Poslednji treći vikend, kada će se odigrati 7,8 i 9 kolo,  na program je od 29.11. do 01.12.219. godine u Mojkovcu. Tada ćemo saznati koja su  dva  nova člana Premijer lige ali i koja dva kluba se vraćaju u Drugu ligu.

02.09.2019.

Herceg Novi 1949 poveo trku

Ovog vikenda odigrana su prva tri kola Prve lige Crne Gore u šahu. Na čelu tabele izdvojila se ekipa Herceg Novi 1949 koja je jedina zabilježila sve tri pobjede. Oni su u  jednom od derbija savladali bivšeg premijerligaša Rumiju iz Bara. Novljani su najambicioznije prišli takmičenju i svoj standarni sastav su pojačali sa iskusnim internacionalnim majstorom Zoranom Runićem iz Bosne i Hercegovine. Dobre igre pružili su ekipe Rumije, Cetinja i 7.oktobra koji se nalaze na diobi drugog mjesta. Tempo igre iznosi 90 minuta za partiju, uz bonifikaciju od 30 sekundi za svaki odigrani potez Uslovi za igru u multimedijalnoj Sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra  u Podgorici su bili izvanredni. Sudili su Zoran Peruničić i Sreten Đukanović.


Dvije prvoplasirena ekipe prelaze u Premijer ligu a dvije poslednje ekipe se sele u Drugu ligu. 
Na takmičenju učestvuje devet ekipa jer je u poslednjem momentu ekipa ŠK Jedinstvo odustala od učešća. Bjelopoljci su prošle godine igrali u Premijer ligi i ove godine su  bili jedan od glavnih kandidata za povratak u društvo najboljih ali su finansijski razlozi bili prejak protivnik.
Prva liga se inače igra iz tri dijela – tri vikenda.

Sledeći vikend je na programu 27-29. septembra kada će se u Podgorici igrati mečevi četvrtog, petog i šestog. kola.

Poslednja tri kola igraće se od 29.novembra do 1.decembra  a domačin je Mojkovac i ŠK Brkovo.

————————————————–


U prostorijama Šahovskog saveza Crne Gore, u prisustvu predstavnika šahovskih klubova Dijagonale i 7.oktobra, Radmile Milošević i Milivoja Pejovića danas su izvučeni redni brojevi za članove Prve lige.