PRVA CRNOGORSKA LIGA 2015 – ROKADA I CETINJE NOVI ČLANOVI PREMIJER LIGE

REZULTATI/STATISTIKA »»»
RASPIS »»»
OSNOVNI SASTAVI »»»

 

Rk. Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9  TB1  TB2  TB3
1 Rokada  * 4 4 5 3 4 13 30,5 0
2 Cetinje 2  * 4 1 4 10 25,0 0
3 Omladinac -Buducnost 2 2  * 3 4 5 9 27,5 0
4 Mornar 1 5  * 2 3 5 9 25,5 0
5 Dijagonale 4  * ½ 3 4 9 23,5 0
6 Jedinstvo 3 3  * 2 5 8 27,0 0
7 Herceg Novi 3 3  * 4 6 22,5 0
8 Zeta 2 2 2 1 2 4  * 2 4 18,5 0
9 7. Oktobar 1 1 2 4  * 4 16,0 0

 

ROKADA I CETINJE NOVI ČLANOVI PREMIJER LIGE
 
U poslednjem kolu vodila se velika borba koja će ekipa, uz Rokadu, ući u Premijer ligu. Svoj dio posla najlakše su obavili Cetinjani jer njihovi protivnici nijesu imali predstavnika na prvoj tabli pa su uz pet remija lako došli do važnih bodova. Dijagonale su napravile iznenađenje ubjedljivo savladavši pobjednika. Opravdanje šampiona da se slavilo do kasno a da se poslednje kolo igralo ujutro nije popravilo utisak. Jedino je velemajstor Lajthajm bio na visini zadatka. 7. Oktobar i Zeta su igrali derbi začelja. Zeti je nakon jučerašnje pobjede nad Jedinstvom bio dovoljan samo jedCetinje drugo - Stari novi član Premijer ligena poen u meču za opstanak u ligi. 7 oktobar je visoko pobjedio ali to je bila Pirova pobjeda jer je i pored pobjede  ispao iz lige. Mornar je doživio i drugi uzastopni poraz.  Ekipa koju su mnogi već vidjeli u društvu najboljih je tako pala na četvrto mjesto iako im je samo jedan meč bod nedostajao do drugog mjesta.

U Premijer ligu su se plasirali Rokada i Cetinje. Mladi ambiciozni bjelopoljski sastav će po prvi put učestvovati u najjačem takmičenju dok je Cetinje povratnik u društvo najboljih. Uz  ŠK Ljubomir Đurđić koji je odustao od takmičenja  ligu napušta 7. oktobar.

Omladinac Buducnost - trece mjestoPosebno treba istaći ekipu Omladinac Budućnost koja je kao ubjedljivo najmlađa ekipa zauzela treće mjesto. Njen član Marko Vučković je, iako pionir, najuspješniji pojedinac lige sa osvojenih 7 poena iz 8 partija. Nadamo se da će ovako dobre partije ponoviti i na svjetskom šampionatu za mlade koje počinje za nedjelju dana.

 

Takmičenje su sudili Goran Vukadinović i Branka Milašinović.

Uslovi za igru u Hotelu City bili su odlični.

 

17.10.2015.
OSMO KOLO – ROKADA UBJEDLJIVO PRVA
Ovo je bilo izuzetno uzbudljivo kolo maloočekivanih rezultata. Pokazalo se da u ligi nema uzrazitih autsajdera ni favorita i da svak može pobjediti svakog. Rokada je pobjedom protiv 7. Oktobra ovjerila svoju ubjedljivu pobjedu i ulazak u Premijer ligu. Bijelo Polje opet ima premijerligaša što mu po tradiciji i kvalitetu igrača sigurno i pripada. Cetinje je pobjedilo mlade nade Budućnosti i ostalo u trci za drugu poziciju da zadnjeg kola. Dijagonale su spriječile Barane da večeras proslave povratak u Premijer ligu u meču bez remija. I pored poraza Mornar ima najviše šansi da zauzme drugo mjesto. Zeta je savladala Jedinstvo i konačno ga udaljilo od borbe za prelazak u viši rang. Posle sjajnog starta Jedinstvo je propustilo previše šansi  da ova liga bude dvostruki trijumf Bjelopoljaca. Zeta je ovom pobjedom praktično osigurala opstanak u ligi


16.10.2015.
Sedmo kolo
Uzbudljivo je bilo u derbiju kola između bjelopoljskih klubova. Meč je  završen je neriješeno posle velike borbe. Lider je bio bolji na drugoj i trećoj tabli a Jedinstvo na četvrtoj i šestoj.  Na prvoj tabli remizirali su naš reprezentativac Luka Drašković i velemajstor Borko lajthajm. Remizirali su i Rovčanin i Knežević kome je ovo prvi remi posle pet pobjeda. Mornar je bio ubjedljiv protiv 7. Oktobra. Posle duge pauze u timu Moranara je uspješno nastupio Milan Vujović. Dijagonale su minimalno pobijedlle Cetinje an aprvoj tabli Radoman je bio bolji od Bukvića. Posle velike borbe neriješeno je završen  i meč  između Omladinca i Herceg Novog .

20.09.2015.
Neriješeno u derbiju, nova pobjeda Rokada
Danas je u Hotelu Aurel odigrano šesto kolo Prve crnogorske lige u šahu. U derbiju kola Mornar i Jedinstvo su igrali neriješeno. Na prve dvije table zabilježena su dva remija,  na trećoj i četvrtoj legende crnogorskog šaha Momo Vuković i Maksim Lutovac su pretrpjeli poraze dok su Mugoša i Rakočević donijeli poravnanje za Barane. Barani imaju meč manje pa im ovaj rezultat više odgovara u borbi za drugo mjesto.  Cetinjani su potpuno zasluženo zabilježili treću uzastopnu pobjedu.  Lider je ponovo bio ubjedljiv, ovaj put poražena je Zeta i sada sa svih pet pobjeda ima tri meč boda prednosti. Zabilježen je i prvi meč koji je završen neriješeno sa šest nepopularnih brzih remija. Akteri su bili Herceg Novi i Dijagonale. Slobodna je bila ekipa Omladinac
Takmičenje se nastavlja 16. oktobra 2015. partijama sedmog kola.
Na programu je derbi bjelopoljskih ekipa Jedinstvo – Rokade. Domaćin je Hotel City u Podgorici.

19.09.2015. god.
Uzbudljivo peto kolo
U odličnim uslovima u Hotelu Aurel  danas je igrano peto, veoma uzbudljivo kolo. sa mnogo borbenih partija i iznenađujućih rezultata. Lider je bio slobodan ali se i pored toga i dalje  nalazi na čelu tabele sa dva boda prednosti.
Jedinstvo je zabilježilo drugi uzastopni poraz. Cetinjani su bili bolji u ovom uzbuljivom duelu pobjedama Popovića, Borozana i Durutovića. Barani su bili ubjedljivi protiv Zete a Novljani su pobjedili 7. Oktobar. Omladinac je visoko porazio Dijagonale. Ovim rezultatima stanje na tabeli se zakomplikovalo tako da nema ekipe bez pobjede a na diobi drugog mjesta nalaze se tri ekipe.
Sjutra je na programu šesto kolo a najintersantniji susret je Mornar – Jedinstvo.

18.09.2015. godine
Rokada na vrhu

U Hotelu Aurel, u Podgorici nastavljena je Prva crnogorska liga u šahu za 2015 godinu partijama četvrtog kola. Šahiste je pozdravila i otvorila takmičenje Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković Vukčević.

U derbiju kola Rokada iz Bijelog Polja je ubjedljivo savladala Mornar iz Bara sa 5-1 i  izdvojila se sama na čelu tabele. Tome je doprinio i poraz direktnog rivala Jedinstva protiv Herceg Novog kome je ovo prva pobjeda. Kod Bjelopoljaca se osjetilo odsustvo Luke Draškovića na prvoj tabli. Omladinski pogon Budućnosti ubjedljivo je pobjedio 7 oktobar. Cetinje je konačno odigralo kako se od njega očekuje i zabilježilo prvu pobjedu u meču protiv Zete.

Dijagonale su bile slobodne.

06.09.2015. god.

05.09.2015. god.

04.09.2015. god.

U Hotelu Bijela Rada, u Bijelom Polju startovala je Prva crnogorska liga . Učesnike je pozdravio i turnir svečano otvorio Žarko Šebek, predstavnik  Opštine Bijelo Polje.

Prvo kolo je nagovjestilo velike ambicije bjelopoljskih klubova.
Velemajstor Borko Lajthajm se pokazao kao veliko pojačanje tima Rokada iz Bijelog Polja. Oni su trijumfovali nad mladim timom Omladinac  Budućnost sa 4-2.
Ekipa Ekipa Jedinstvo iz Bijelog Polja je ubjedljivo pobjedila 7.oktobar iz Podgorice rezultatom 5-1. Pojačanje ove bjelopoljske ekipe čine  istaknuti crnogorski omladinci Draškovic i Tomić koji igraju na dvojnu registraciju.

U primorskom derbiju ekipa Mornara je pobjedila ekipu Herceg Novog rezultatom 3.5:2.5. Legenda crnogorskog šaha Maksima Lutovac je u ovom meču na 3. tabli ostvario odlučujući pobjedu, pa rezultat partije na 1. tabli koja je poslednja završena nije imao bitniji uticaj na ishod meča. Potrebno je istaći i nastup drugog doajena u redovima Barana Momčila Vukovića, kome dugogodišnja pauza nije ostavila traga pa je remizirao sa  fidemajstorom Miomirem Savićem.

Zete je izgubila od Dijagonala sa 2-4. Dva igrača Zete se nisu pojavila na partiju, pa su poeni za te partije dodijeljenji kontumacijom Dijagonalama što je i  odlučilo rezultat meča.

Ekipa Cetinja je u prvom kolu bila slobodna.