Prijestonica Cetinje: Gradonačelnik Kašćelan se sastao sa predstavnicima Šahovskog kluba „Crnogorac“

Cetinje je oduvijek bilo rasadnik sportskih talenata, a rezultatima njegovih šahista i danas se divi svijet, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kaščelan u toku susreta sa predstavnicima Šahovskog kluba „Crnogorac“.

On je razgovarao sa sportskim direktorom kluba Nebojšom Poborom, proslavljenim šahovskim velemajstorom i stručnim konsultantom kluba Božidarom Bonjom Ivanovićem, kao i Nikolinom Koljević, novom šahovskom prvakinjom Crne Gore na pojedinačnom seniorskom prvenstvu države.

U delegaciji kluba bio je i Ivan Sokolov, šahovski velemajstor, trener i potpredsjednik Evropske šahovske federacije, koji na poziv šahovskog kluba „Crnogorac“, a uz podršku Prijestonice, boravi na Cetinju, gdje od 1. do 8. aprila obučava najmlađe i najtalentovanije šahiste ovog kluba –saopšteno je iz Prijestonice.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da prati rad šahovskog kluba „Crnogorac“, te da je kao bivši šahista ponosan na rezultate koje postižu i kako rade sa mladim članovima. On je napomenuo i da je upoznat sa problemima sa kojima se klub suočava u radu. Prijestonica Cetinje će kao i do sada u mjeri mogućeg podržavati rad kluba.

Sportski direktor kluba Nebojša Pobor ukazao je na rezultate kluba, ocjenjujući da su svi njegovi članovi potencijalno i članovi crnogorske reprezentacije. On je kazao i da je obaveza kluba da članovima obezbijedi što više prilika za učenje i napredovanje. Jedna od tih prilika svakako je dolazak velemajstora Sokolova na Cetinje.

Naš prioritet bio je da članovima omogućimo da stupe u kontakt i uče od velemajstora Sokolova, koji je ujedno i jedan od najboljih predavača šaha na svijetu – kazao je Pobor.

Sokolov je sagovornike, između ostalog, upoznao sa obukama koje organizuje Evropska šahovska federacija, koje su osim na igru fokusirane i na razvijanje logike i kognitivnih sposobnosti mladih šahista.

Ivan Sokolov je holandski šahovski velemajstor, bosanskohercegovačkog porijekla, i bivši prvak Evrope u šahu. Prvenstvo Jugoslavije osvojio je 1988. godine, a posljednji turnir kao profesionalni igrač odigrao je krajem 2013. godine.

I.R. / RTV Cetinje