Prijem Tijane Blagojević u opštini Nikšić

Veselin Grbović: Tijana je talenat kakav se rađa jednom u 100 godina

Prvi čovjek Nikšića, Veselin Grbović , sa saradnicima, upriličio je danas u opštini Nikšić prijem za šahistkinju Tijanu Blagojević koja je na nedavnom kadetskom prvenstvu u Poreču osvojila bronzanu medalju.

Grbović je istakao da je njen upsjeh jedinstven, jer je to prva ikad osvojena medalja naših šahista na evropskim takmičenjima i dodao da je to još jedan ogromni uspjeh nikšićkih sportista  koji u poslednje vrijeme ne prestaju da oduševljavaju.

„ Izuzetno sam srećan zbog ovoga, a u šahu sam 45 godina prisutan i mogu reći da ga poznajem dobro. Tijana je nebrušeni talenat kakav se rađa jednom u 100 godina“, kazao je Grbović, a zatim i otkrio da je, kao veliki ljubitelj šaha, dobro osjetio na svojoj koži kakav je Tijana majstor.

„Ja sam igrao sa njom i vidio kako je napredovala i kako igra. Mnogo mi je lakše, iskren da budem, igrati sa velemajstorima nego sa njom. Zaista je nevjerovatan potencijal“ , kazao je kroz osmjeh Grbović.

Tijana se zahvalila na prijemu i podršci koju dobija, kako od opštine, tako i od saveza i svog matičnog kluba Nikšić, dodajući kratko da se već sprema za naredno veliko takmičenje.

„Meni predstoji sada Svejtsko kadetsko prvenstvo 24. oktobra i potrudiću se da dam svoj maksimum i opravdam očekivanja. Slijedi i evropsko ekipno u novembru. Nadam se najboljim rezultatima“ kratka je bila Tijana.

Predsjednica Šahovskog saveza Crne Gore, Angelina Vuković, kazala je da je Tijana ove godine učestvovala  na dva turnira što joj je mnogo značilo. Što se tiče stručne pomoći, kao je istakla, njen otac Dragiša je velemajstor i tu ima maksimalnu pomoć jeri ima ko da radi sa njom.

„Ono što smo dosad planirali napravili smo. Crnoj Gori treba veliki turnir kako bi mladi napredovali jer ovo što je Tijana napravila treba sačuvati i još ulagati. Na svejtskom prevenstvu je  peti nosilac, dakle već je jedan od favorita, ali ona ima snagu i već je pokazala karakter i da igra prelomne mečeve“ navela je Vuković.

Na velikom uspjehu Tijani se zahvalio ispred Šahovskog kluba Nikšić i njegov predsjednik, Blagoje Cerović.

„Očekujemo da će njen uspjeh biti veliki stimulans za naš klub. Očekujemo da će popularisanje šaha kod mladih bti dodatni motiv ovim uspjehom. Njen rezulatat za nas nije neočekivan, jer ona ima ime i svoj visoki evropski rejting“, zaključio je Cerović dodajući da Tijana sada može da igra bez opterećenja jer se već dokazala, a pred njom je dosta turnira gdje će praviti uspjehe.

Grbović je na kraju podsjetio da u Nikšiću postoje tri šahovska kluba sa velikim igračkim potencijalima, te da bi u budućnosti trebalo razmišljati i možda o njihovom ujedinjavanju.

Preneseno sa – Onogost Niksic online