Prijave za Evropsko i Svjetsko prvenstvo za mlade


Na 28. Prvenstvu Crne Gore za mlade šahiste koje je održano na Cetinju od 16. do 20. maja 2023. godine prva dva mjesta su zauzeli: 

KonkurencijaPrvo mjestoDrugo mjesto
Djevojčice do 08 godinaĆorsović Nikolija (OSŠ)Vukotić Simeona (Mladost)
Djevojčice do 10 godinaPetrušić Dušica (Dijagonale )Zloković Nađa (Dijagonale)
Djevojčice do 12 godinaŠljivić Neda (OSŠ)Milović Sofija (Elektroprivreda)
Djevojčice do 14 godinaDževerdanović Nikolina (Kotor)Vukčević Teodora (Dijagonale)
Djevojčice do 16 godinaMosurović Milena (Budućnost)Đukić Katarina (Budućnost)
Djevojčice do 18 godinaPopović Mateja (Budućnost)Ivanović Tara (Budućnost)
Dječaci do 08 godinaRadović Koča (Dijagonale)Obradović Jovan (7.oktobar)
Dječaci do 10 godinaMitrović Vasilije (Mladost)Đurović Vuk (Budućnost)
Dječaci do 12 godinaPešić Damjan (Rumija 1998)Bojović Đorđije (OSŠ)
Dječaci do 14 godinaŽižić Đorđe (Budućnost)Milović Ilija (Elektroprivreda)
Dječaci d16 godinaPušara Mihailo (Herceg Novi)Đenđinović Danilo (MornaBar)
Dječaci do 18 godinaAnđelić Đorđe (Mladost)Grbović Dino (Budućnost)
   

Oni su stekli pravo da predstavljaju Crnu Goru na zvaničnim međunarodnim takmičenjima. Prema raspisu 28. prvenstva CrneGore za mlade u šahu, pobjednici u svim kategorijama su steklipravo da biraju gdje će učestvovati kao zvanični predstavnici (invited players) Šahovskog saveza Crne Gorena Prvenstvu Evrope (European Youth Chess Championship 2023, under 8, 10, 12, 14, 16, 18) koje se igra na jednom mjestu za sve kategorije – Mamaia, Rumunija (04-15. septembar 2023. godine) ili na Prvenstvima Svijeta koja se ove godine igraju na dva mjesta i to: za kategorije od 8 do 12 godina (World Cadets U8, U10, U12 Championships 2023) u Sharm El Sheikhu, Egipat (14-27. oktobar 2023. godine) i za kategorije od 14 do 18 godina (World Youth U14, U16, U18 Championships 2023) Montesilvanu, Italija (12-25. novembar 2023).

Drugoplasirani stiču pravo da kao predstavnici ŠSCG (invited players) učestvuju na onom od navedenih takmičenju koje ne izaberu pobjednici. 

Šahovski savez Crne Gore ove godine neće koristiti diskreciono pravo da u izuzetnim slučajevima odredi da prvak/inja učestvuje na oba prvenstva kao predstavnik/ca Šahovskog saveza Crne Gore .

Svim zvaničnim predstavnicima Šahovskog saveza (invited players) na ovim takmičenjima obazbjeđen je besplatan pansion od strane organizatora. Troškovi prevoza i pripadajućih taksi padaju na teret učesnika ili njihovih klubova. U slučaj dobrih rezultata naših predstavnika na evropskim i svjetskim prvenstvima važe uslovi koje je odredio Upravni odbor ŠSCG. Prema toj odluci svim našim predstavnicima na Prvenstvima Evrope i Svijeta za mlade šahiste koji osvoje 50% poena (4,5 poena iz 9 partija ili 5,5, poena iz 11 partija) i više refundiraju se svi troškovi (putni troškovi i troškovi odgovarajućih taksi). 

Za sada nije sigurno da će se organizovati Prvenstva Balkana za mlade šahisteU slučaju da se ono organizuje predstavnici ŠSCG će se birati prema Raspisu 28.prvenstva Crne Gore za mlade šahiste.

Molimo sve prvake/prvakinje da se do 3. jula 2023. mejlom izjasne na kojem takmičenjžele da učestvuju. Takođe molimo drugoplasirane da do tog datuma potvrde svoje učešće na nekom odovih takmičenja a mi ćemo ih obavjestiti što su prvoplasirani odabrali.

Zbog više razloga, ŠSCG razmišlja učestvovanju naših predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Alternativa je da se našim predstavnicima obezbjedi učće na nekim drugim takmičenjima. Ako naši predstavnici u ovim kateorijama budu insistirali na učešću ŠSCG će organizovati odlazak na ovo takmičenje.

Ovaj rok (3. jul 2023) važi i za sve igrače koji nijesu stekli pravo a žele da učestvuju o svom trošku na nekom od ovih takmičenja(extra players). Nakon toga datuma ŠSCG će razmatrati i odlučivati o svakoj novoj prijavi pojedinačno. Nakon 10.jula neće se uopšte razmatrati prijave za igrače koji žele da sami plate svoje učešće (Extra players). U slučaju dobrog rezultata i za extra playere važodluka Upravnog odbora o refundaciji putnih troškova iregistarskih taksi.

Roditelji koji žele da o svom trošku putuju sa svojom djecom takođe moraju da se prijave do 3.jula 2023. godine.

Obzirom da na Evropskom prvenstvu u Rumuniji učestvuje sve kategorije ŠSCG će pokušati da obezbjedi besplatan autobuski prevoz za sve naše učesnike. Zbog toga je važno da se ispoštuje naznačeni rok i da što ranije znamo sve putnike za ove takmičenje