Premijer liga – Elektroprivreda prva sa svim pobjedama

Šahisti Elektroprivrede osvojili su Premijer ligu Crne Gore u šahu. Nikšićki sastav je u devet kola ostvario devet pobjeda i dominantno došao do pehara. Za pobjedničku ekipu nastupali su: velemajstori i reprezentativci Crne Gore: Denis Kadrić, Luka Drašković, Nikita Petrov, velemajstor Mihajl Brjakin, internacionalni majstor Stefan Mijović, fide majstori Jovan Milović i Božidar Kisić, Vuk Miletić i Igor Mijanović.

Na ovaj način Elektroprivreda je došla do treće titule u poslednje četiri godine.

–Izuzetno sam ponosan na sve članove ekipa, koji su sjajnim nastupom ostvarili veliki uspjeh za naš klub. Dva pobjednička pehara, upotunila je i pionirska ekipa koja je osvojila srebro. Očekuje nas nastup na Evropskom kupu šampiona i na Kupu Crne Gore, pa se nadam da ćemo uspjeti da dođemo do duple krune – ocijenio je Igor Mijanović, predsjednik kluba koji je na sjajan način otpočeo svoj mandat.

Pobjednički pehar najkvalitetnijeg ligaškog takmičenja, Elektroprivreda je osvojila nakon pobjede u jednom od najzanimljivijih duela ikada na Premijer ligi, protiv ekipe Herceg Novom u osmom kolu.

Novljane je u vođstvo doveo nekadašnji šampion Evrope Ivan Šarić koji je nadigrao bijelim figurama Denisa Kadrića. Nakon toga su se u gledalište preselili Luka Drašković i Artem Iljin koji su remizirali nakon obostrano korektne igre. Rezultat je poravnao aktuelni šampion države Nikita Petrov, a vođstvo Elektroprivredi je donio fide majstor i predsjednik Šahovskog saveza Jovan Milović. Tačku na i stavio je Mihajl Brjakin protiv Nebojše Nikčevića, pa je pobjeda Dragiše Blagojevića bila dovoljna Herceg Novom za minimalan poraz.

Upravo su šahisti Herceg Novog osvojili drugo mjesto. Za domaću ekipu koja je imala najveće ambicije nastupali su: velemajstori: Ivan Šarić, Pavel Anisimov, Artem Iljin, Dragiša Blagojević i Nebojša Nikčević, intermajstor Artem Smirnov, fide majstori Armin Mušović, Nebojša Nikolić i Armin Mušović i Miloš Bubanja.

Branilac titule, ekipa Crnogorca ove godine se morala zadovoljiti bronzanom medaljom. Za Cetinjski sastav nastupali su: velemajstori: Miloš Perunović, Dragan Kosić i Božidar Ivanović, Andrej Skvorcov, te mlade nade cetinjskog i crnogorskog šaha: Peko Đurović, Milo Pobor i Savo Vujović.

Budućnost se morala zadovoljiti četvrtim mjestom, a izostanak Vladimira Pajkovića tokom čitavog turnira i Nikole Đukića u prva četiri kola udaljio je podgorički sastav od borbe za sam vrh tabele.

Peto mjesto pripalo je Mimozi iz Tivta, a šesto Prosvjeti. Prosvjeta je prijatno iznenadila i prilično sigurnom igrom lako izborila opstanak u društvu najboljih.

Zanimljiva je borba viđena i u donjem dijelu tabele, a i naredne godine u društvu najboljih nastupaće Omladinac Budćnost i Nikšić, dok se u Prvu ligu sele ekipe: Mladosti iz Nikšića i Rudara iz Pljevalja.