POTPREDSJEDNICI FIDE U POSJETI CRNOJ GORI

Šahovski savez Crne Gore je prethodnih dana imao čast da u odvojenim posjetama ugosti dva  potpredsjednika Svjetske šahovske federacije (FIDE) – Borisa Kutina i Alija Nihata Jazićija.

Potpredsjednik Svjetske šahovske federacije i predsjednik Takmičarske komisije FIDE Boris Kutin je boravio u Crnoj Gori od 10. do 12. juna i za to vrijeme je posjetio Upravu za mlade i sport i prisustvovao otvaranju novih prostorija ŠK Nikšić.U Nikšiću je razgovarao sa gradonačelnikom Nikšića Veselinom Grbovićem koji je šahovski FIDE majstor i predsjednikom ŠK Nikšić dr Blagojem Cerovićem.  Kutin je iskoristio svoj boravak da obiđe i najtrofejniji klub u Crnoj Gori ŠK Budućnost. Sa predstavnicima Šahovskog saveza i Uprave za mlade i sport Kutin je razgovarao o načinima da ŠSCG prevaziće probleme koje je imao u ranijem periodu, kao i o spremnosti FIDE da pomogne novoj upravi Saveza i daljoj popularizaciji šaha u Crnoj Gori. Jedna od najavljenih mogućnosti je organizacija Svjetskog juniorskog prvenstva za 2015. Godinu.
Potpredsjednik Svjetske šahovske federacije i predsjednik FIDE komisije za uvođenje šaha u škole, kao i dugogodišnji predsjednik Turske šahovske federacije  Ali Nihat Jazići je bio gost ŠSCG od 17. do 19. juna. Jazići je 17. juna posjetio ŠK Cetinje, najstariji klub u Crnoj Gori. Tom prilikom je organizovana simultanka na 20 tabli aktuelnog prvaka Crne Gore velemajstora Nikole Đukića sa mladim šahistima iz prestonice. Simultanci su prisustvovali v. d. direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, predsjednik Skupštine Cetinja Jovan Martinović, članovi šahovskog kluba Cetinje među kojima je i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, direktorica i nastavnici Osnovne škole Njegoš čiji su učenici igrali protiv crnogorskog reprezentativca Đukića. Dan kasnije, 18. juna u hotelu Podgorica održana je vrlo posjećena prezentacija u kojoj je Jazići prisutnim šahistima i šahovskim radnicima prenio iskustva Turske šahovske federacije sa projektom uvođenja šaha u škole, zahvaljujući kojem su uspjeli da postanu jedna od šahovskih federacija sa najvećim brojem članova i godišnjim budžetom od oko 6 miliona eura. Istog dana je Jazići zajedno sa predsjednicom ŠSCG Angelinom Vuković posjetio tursku agenciju TIKA, koja je najavila podršku našem Savezu u projektu „Šah u škole“. 19. jun je iskorišten za posjetu ambasadi Turske, kojom prilikom se takođe razgovaralo o pomenutom projektu.
Posjete uglednih gostiju su bile prilika i za razgovore o drugim mogućim zajedničkim projektima FIDE i ŠSCG i veliko su ohrabrenje našem Savezu da nastavi sa nedavno započetom reorganizacijom.