POSJETA ŠAVNIKU – NASTAVAK RAZVOJA ŠAHOVSKE MISIJE

Šavnik je jedna od rijetkih crnogorskih opština u kojoj ne postoji šahovski klub. Međutim interesovanje stanovnika šavničkog kraja, pogotovo onih najmlađih, garantuje brzu promjenu te činjenice.

Osnovna škola Bogdan Kotlica na Boanu, zahvaljujući entuzijazmu profesora Branka Mandića, uspjela je da preskoči tu prepreku, pa su braća Milan i Dragan Čurović, te njihov drug Vladimir Jocović, prethodne godine predstavljali našu zemlju na prvenstvu Evrope koje je održano onlajn. Ekipa njihove škole je više godine predstavljala svoj grad na prvenstvima osnovnih škola Crne Gore, bilježeći izuzetno dobre rezultate.

Šah je postao popularan u Šavniku, a interesovanje mladih je sve veće, pa je posjeta delegacije Šahovskog saveza Crne Gore, predsjedniku Opštine Šavnik bila logičan potez.

Predsjednik Opštine Jugoslav Jakić ugostio je tročlanu delegaciju Šahovskog saveza Crne Gore u kojoj su bili; Boro Miljanić, sekretar Saveza, Predrag Nikač direktor u ŠSCG, te Mitar Đukanović portparol ŠSCG. Kroz zaista prijatan razgovor sa predsjednikom Jakićem, internacionalni majstori Miljanić i Nikač, istakli su značaj šahovske igre, benefite koja ona nosi, te koliko ona doprinosi u razvoju mladih ljudi.

Predsjednik Jakić je upoznao goste sa aktuelnim stanjem, navodeći da je šah izuzetno interesantan mladim ljudima u šavničkom kraju, međutim da su problemi bili nedostatak neophodnih rekvizita, te da ne postoji klub koji bi vodio šahovski život. U to ime, gosti su došli sa vrijednim poklonima, pa je Šahovski savez opredijelio donaciju od 15 garnitura i 15 modernih digitalnih satova, kako bi šahovski život dobio kvalitetan temelj za razvoj u budućnosti.

Osnivanje šahovskog kluba u ovoj opštini, omogućilo bi još bolju podršku, te stvorilo uslove za rad sa najmlađim igračima. Šahovski savez će uvijek biti pouzdan partner svim šahovskim djelatnicima, a novi klub u Šavniku bi zaslužio posebnu podršku, kao pionir i lokomotiva šahovskog života u gradiću koji leži na obali tri rijeke.

Donacija je došla u pravom momentu, obzirom da kako su već saopštili iz Šahovskog saveza, njihovo strateško opredeljenje će biti projekat Šah u škole, za koji je već potpisan ugovor o saradnji sa Školskim sportskim savezom, ali implementacija je odložena zbog dobro poznatih zdravstvenih razlog. Od septembra kreće veliki rad na projektu, kako bi zaživio u punom sjaju. Podsjetimo čitaoce, prije deset godina, Evropski parlament je usvojio dekleraciju po kojoj obavezuje zemlje članice Evropske unije, da šah implementiraju u svoje obrazovne sisteme.

Za sami program su odštampane tri knjige. Prevedene sa ruskog, knjige predstavljaju snažan temelj kako bi djeca savladala prve šahovske korake, a onda bi se u priču uključio Savez i klubovi koji bi dalje kanalisali tu energiju u pravom smjeru.

Predsjednik Opštine Jugoslav Jakić, zahvalio se Šahovskom savezu na donaciji, a sagovornici su dogovorili čim prilike dozvole održavanje jedne simultanke kojom bi bila napravljena promocija u cilju najave budućih uspjeha, na kojima će Opština Šavnik i Šahovski savez Crne Gore zajedno raditi.

Sekretar ŠSCG, Boro Miljanić, ocijenio je posjetu uspješnom, te da rezultate očekuje kada pomenuti projekat Šah u škole zaživi, gdje će lokalne uprave, osnovne škole i Savez sinergetskim efektom stvarati novu vrijednost i bilježiti dobre rezultate.

Šahovski savez Crne Gore će i u budućnsti nastaviti da pomaže iskrene šahovske djelatnike, kako bi šahovski život u Crnoj Gori nastavio progesivno i krupnim koracima naprijed.

Opstina Savnik
Uprava za sport i mlade