ZAVRŠENA POLUFINALNA PRVENSTVA CRNE GORE U ŠAHU ZA 2020.GODINU

KALEZIĆ I DEDEJIĆ NAJBOLJI

Podgorica, Berane, 19-21.jun 2020.

Nakon tri dana beskompromisnih okršaja i pet odigranih kola, završeni su polufinalni turniri prvenstva Crne Gore u šahu za 2020. godinu.  U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore, ovi turniri su se igralu u dva grada: u Podgorici i Beranama. Najbolji na turniru u Podgorici bio je Bojan Kalezić a u Beranama Huso Dedejić. U Podgorici su  prvo mjesto podijelili Kalezić i Danilo Pobor ali je mladi Nikšićanin bio bolji po dodatnim kriterijumima. U Beranama su prvo mjesto podijelili  Dedejić i Stjepan Krstonijević ali je po dodatnim kriterijumima pehar otišao u Rožaje.

Šahisti su se uželjeli nadmetanja na crno-bijelim poljima pa ih ni epidemija virusa nije mogla  spriječiti  da učestvuju u velikom broju. Posebno je bio masovan turnir u Beranama sa 33 učesnika iz skoro svih mjesta sjevera Crne Gore.

Za svaku pohvalu su bili napori suorganizatora, šahovskih klubova Budućnost u Podgorici,  odnosno Gambit i Berane u Beranama da sve prođe u najboljem redu. Sudije takmičenja Mladen Popović i Željko Obadović su učinili maksimum napora da šahisti budu zadovoljni ali prije svega bezbjedni. Bile su ispoštovane sve propisane mjere, sa propisanim razmakom između stolova, sa upotrebom zaštitnih maski, korišćenjem dezinfikacionih sredstava i slično. Igralo se bez publike a svi igrači koji su završavali svoje partije odmah su napuštali prostor za igru. Nakon svakog odigranog kola, prostor kao i figure za igru su se dezinfikovali.  Danas su šahisti iz Rožaja, zbog poznatih okolnosti, koristili maske tokom čitavog trajanja partija.

Prema propozicijama takmičenja broj igrača koji su stekli pravo učešća na smotri najboljih određivao se prema broju učesnika. Tako su se za prvenstvo Crne Gore plasirali:

Iz Podgorice: Kalezić Bojan, Pobor Danilo, Kandić Milojko, Skenderović Ismet. (ŠSCG je dozvolio učešće našim mladim nadama van konkurencije  Nikolini Koljević i Peku Đuroviću).

Iz Berana: Dedejić Huso, Krstonijević Stjepan, Spalević Dragan, Karišik Nenad, Ivanović Ilija i Mališić Miroslav.

21.06.2020.

Šahovski savez Crne Gore otpočeo je sa organizacijiom zvaničnih šahovskih turnira. U Podgorici i Beranama igraju se dva polufinalna turnira za prvenstvo Crne Gore. Izgleda da su se na sjeveru više uželjeli borbi na 64 polja pa na turniru učestvuju 33 takmičara. U Podgorici je taj broj znatno manji pa imamo 18 šahista. Od ukupog broja učesnika (51) daleko je važnije da se šahisti pridržavaju predviđenih zdrastvenih mjera, sa razmakom između stolova, nošenje maski i slično.

Rezultate možete pratiti na linkovima:

Polufinale Podgorica

https://chess-results.com/tnr529158.aspx?lan=1

Polufinale Berane

https://chess-results.com/tnr529150.aspx?lan=1