Pojedinačna seniorska prvenstva Crne Gore u šahu M/Ž

DRAGANIĆU I POTPARI NORME ZA INTERNACIONALNE MAJSTORE
POTPARI I TIJANI BLAGOJEVIĆ NAGRADE APOTEKE ANGELICA

Prije nekoliko dana su završeni Seniorski šampionati Crne Gore u šahu a tek sada možemo kompletirati postignute rezultate. U kancelariju ŠSCG stigli su Izvještaji glavnog sudije turnira Igora Vujačića i Komisije za odabir naljepše partije.
Dvojica mladih igrača ostvarila su norme za internacionalnog majstora. Veljko Draganić i Nikola Potpara su svojom igrom i pristupom ovaj uspjeh i zaslužili. Čestitimo im na uspjehu uz želju da nastave rad na šahu i dobri rezultati neće izostati. Vjerujem da ćemo u njima uskoro dobiti nove internacionalne majstore. Opsirnije »»»

 

Odluka glavnog sudije Igora Vujačića sa državnog šampionata. Vise »»»

 

SENIORI SENIORKE
REZULTATI/TABELA/STATISTIKA REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

FOTO GALERIJA (01, 02, 03, 04, 05)
Više fotografija možete pogledati na našoj facebook stranici: www.fb,me/sahcg.me (FOTO: Vaso Knežević)

06 KOLO07 KOLO06 KOLO07 KOLO

PGN/VIEWER SENIORI 01 KOLO 02 KOLO 03 KOLO 04 KOLO 05 KOLO 06 KOLO
07 KOLO 08 KOLO 09 KOLO 10 KOLO 11 KOLO
PGN/VIEWER SENIORKE 01 KOLO 02 KOLO 03 KOLO 04 KOLO 05 KOLO 06 KOLO
07 KOLO

Pljevlja, 04. 08. 2015.

Nikola Djukic prima pehar od Mersudina HalilovicaPoslednje jedanaesto kolo bilo je kolo remija. Neki su bili zadovoljni dosadašnjim učinkom, neki su jedva čekali da se sve završi. Brzo su remizirali Vujošević i Kalezić, Drašković i Dragiša Blagojević, Kosić i Draganić. Malo duže su za tablom ostali Tijana Blagojević i Dragan Popadić. Jedino su „boj vodili“ mladi Aleksandar Tomić i Nikola Potpara. U veoma lijepoj i uzbudljivoj partiji mladi Pljevljak je bio uspješniji i probio se na diobu drugog mjesta iako je po dodatnim kriterijumima tek peti.

Pehar i medalje je uručio Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja Mersudin Halilović i on je svečano zatvorio turnir. Opširnije »»»

Pljevlja, 03. 08. 2015.

ĐUKIĆ ODBRANIO TITULU
Iako se približava kraj šampionata borbenost ne popušta. Prvi su partiju  završili Popadic i Kosic  koji su igrali Laskerovu varijaciju Skandinavske odbrane. Nakon izmjena dama i centralnih pješaka bijeli je i pored toga što je imao pješaka manje došao u nešto bolju poziciju zahvaljujući lovačkom paru. Ipak, nije zelio da rizikuje protiv velemajstora Kosica pa je partija završena remi. Opširnije »»»

Pljevlja, 02. 08. 2015.
ĐUKIĆ DOBIO DERBI
Danas je na 67. Seniorskom šampionatu Crne Gore u šahu koje se igra u Akademskom centru u Pljevljima igrano deveto kolo. Najvažniji duel ovog kola a kako stvari stoje i čitavog šampionata bio je između vodećeg dvojca  Blaža Kalezića i Nikole Đukića. Igrana je sicilijanska odbrana a oba igrača su igrala veoma odvažno kao da su željeli da ovim duelom odmah riješe pitanje pobjednika. Oba igrača su rokirala  na suprotnim stranama i tražila su svoju šansu u nastupu  pješadije na protivničkog kralja. Prvi je do riječi došao Đukić koji je zaprijetio na daminoj strani  i privremenom žrtvom skakača osvoji dva topa i pješaka za damu oslabivši protivničkog kralja. Kalezić je pokušao da zakomplikuje poziciju ali je Đukić bio na visini zadatka i zabilježio najvažniju pobjedu na šampionatu. Ovom pobjedom on je najvjerovatnije več odbranio titulu šampiona. Opširnije »»»

Pljevlja, 01. 08. 2015.
ĐUKIĆ STIGAO KALEZIĆA
Juče je završen ženski šampionat Crne Gore u šahu i danas su u Akademskom centru u Pljevljima osmo kolo igrali samo seniori. 67. Seniorski šampionat Crne Gore u šahu ulazi u završnu fazu.
Remijem je zavšen jedan od dva derbija današnjeg kola. U slovenskoj odbrani Nikola Potpara i Blažo Kalezić odigrali su veoma precizno otvaranje i remizirali su u 18 poteza ne želeći da preuzimaju preveliki rizik. Pozicija je bila približno jednaka ali na tabli je bilo još dosta figura. Opširnije »»»

Pljevlja, 31. jul 2015.

NEVENA RADOŠEVIĆ ŠAMPION

Nevena Radosevic (copy)U Pljevljima je danas igrano sedmo kolo na državnim šampionatima u šahu. Na ženskom šampionatu, na kome je učestvovalao osam igračica ovo je bilo poslednje kolo. Prvo je  remijem završen pljevaljski derbi Mišović – Radošević. Igrana je damina indijska odbrana. Ovaj rezulatat je bio dovoljan mladoj Neveni Radošević da po prvi put osvoji titulu seniorske šampionke Crne Gore u šahu. Njen uspjeh je veliko iznenađenje, po rejtingu je bila tek četvrti favorit, ali je potpuno zaslužen jer nije izgubila nijednu partiju i ostvaren je u duelima sa direktnim protivnicama. Pobjedila je Ninu Delević, remizirala sa Lidijom Blagojević i Sanjom Mišović. Isti broj poena ali slabije dodatne kriterijume sa Nevenom Radošević imali su prošlogodišnja šampionka Nina Delević i glavni favorit po rejtingu  Lidija Blagojević. Opširnije »»»

Na  67. Seniorskom šampionatu Crne Gore u šahu i ovo kolo je bilo borbeno.  Prvo su remizirali  Blažo Kalezić i Dragiša Blagojević. U španskoj partiji Kaleziću je remi bio dovoljan da ostane na prvom mjestu a Blagojeviću je trebao predah posle jučerašnjeg velikog  previda. Luka Drašković nije uspio da napravi prednost protiv velemajstora Dragana Kosića koji se još jednom pokazao kao virtouz u francuskoj odbrani i remi je bio neminovan. Opširnije »»»

Pljevlja, 30. jul 2015.
ŠESTO KOLO
U Pljevljima je danas igrano šesto kolo na državnim šampionatima u šahu. Viđene su izuzetno borbene i zanimljive borbe, igralo se do krajnjih mogućnsoti. Ovo je bilo kolo bez ijednog brzog remija i prava poslastica za gledaoce.
U duelu od koga se mnogo očekivalo Đukić – Drašković igrana je filidorova odbrana. Bijeli je imao početnu inicijativu ali se partija kretala u okviru jednakosti. Posle velike borbe remi je skopljen tek u završnici kada su promjenjene skoro sve figure. Opširnije »»»

Pljevlja, 29. jul 2015.
KALEZIĆ STIGAO ĐUKIĆA , RADOŠEVIĆ ZADRŽALA VOĐSTVO
U derbiju kola, velemajstorskom duelu  Blagojević – Đukić remi je sklopljen nakon korektno odigranog otvaranja u Grinfeldovom otvaranju, fijanketna varijanta.  Činilo se da su oba igrača zadovoljna ishodom, rano su izmjenjane dame i u trenutku sklapanja remija pozicija je  bila  približno jednaka. Opširnije »»»


Foto kamera: Milenko Jelić.

 

Pljevlja, 28. jul 2015.
ĐUKIĆ I RADOŠEVIĆ SE IZDVOJILI NA VRHU
Danas je na državnim šampionatima Crne Gore u šahu, koji se igraju u Pljevljima igrano četvrto kolo. Zbog nedolaska na prethodno kolo odlukom glavnog sudije Igora Vujačića sa turnira je isključen internacionalni majstor Đorđije Kontić. Nikšićki internacionalac se žalio na takvu odluku ali je Turnirski odbor potvrdio postupak glavnog sudije. Svi rezultati Kontića biće brisani i turnir će se nastaviti sa 11 učesnika. Opširnije »»»

Pljevlja, 27. jul 2015.
TREĆE KOLO
Na državnim šampionatima u šahu koja se igraju u odličnim uslovima u Akademskom centru u  Pljevljima danas je igano treće kolo. Na muškom šampionatu kolo je počelo kontumcijom Đorđija Kontića koji se nije u predviđenom vremenu pojavio u Sali za igru. Sudijama turnira preostalo je samo da proglase pobjedu mladog Luke Draškovića. U partiji Draganić – Đukić igrana je varijanta Gligorića u Kraljevoj indijskoj odbrani. Nakon obostrano korektne igre, u neizvjesnoj poziciji u kojoj je prava borba tek predstojala, partneri su se sporazumjeli na remi. Popadić je crnim figurama u fijanketnoj varijanti kraljeve indijske odbrane odigrao  jedan potez neprecizno u otvaranju i Blagojević je to brzo i efektno kaznio. Ooširnije »»»

Pljevlja , 26, jul 2015.
Danas je na državnim šampionatima u šahu igano drugo kolo. Na muškom šamponatu brzo su remijem završene partije između klupskih drugova iz tivatske „Mimoze“ Dragana Popadića i Veljka Draganića  kao i između Nikšićana Aleksandra Tomića i Đorđija Kontića. U ostale četiri partije viđene su beskompromisne borbe. U partiji Đukić – Vujošević igrana je španska partija u kojoj je Đukić imao udvojenog pješaka više. Partija je prešla u topovsku završnicu u koje je naš najbolji velemajstor  lijepo realizovao svoje preimučstvo. Opširnije »»»

Pljevlja 25. Jul 2015. godine
Danas u Pljevljima počeli državni šampionati u šahu

detalj sa otvaranjaU prelijepom ambijentu Akademskog centra u Pljevljima uz intoniranje državne himne i sjajnim kulturno umjetničkim programom Kulturno umjetničkog društva Volođa svečano su otvoreni 67. Seniorski šampionat za muškarce i Šampionat za žene za 2015 godinu. U ime Šahovskog saveza Crne Gore šahiste i brojne goste pozdravila je Angelina Vuković predsjednica saveza a šampionat je svečano otvorio i povukao prvi potez u velemajstorskom derbiju Blagojević – Kosić predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đaćič. Organizatori šampionata su Šahovski savez Crne Gore i Opština Pljevlja uz veliku pomoć pljevaljskih šahovskih klubova Rudar i Osnovne i srednje škole. Opširnije »»»