74. PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU – Deseta titula Nikole Đukića

Raspis – Anex

PRIJAVLJENI IGRAČI

PARTIJE UŽIVO

DESETA TITULA NIKOLE ĐUKIĆA


Nikad zanimljivije izdanje Prvenstva Crne Gore u šahu dobilo je danas svoj epilog. Pobjednik 74. Prvenstva Crne Gore u šahu je velemajstor Nikola Đukić, koji je na taj način došao do svoje desete titule. Đukić je imao bolje dodatne kriterijume u odnosu na velemajstora Dragišu Blagojevića i Andreja Šukovića, koji su takođe imali 7 poena.

Deveto kolo donijelo je izuzetne borbe. Velemajstor Đukić vodio je crne figure u partiji sa braniocem titule, internacionalnim majstorom Lukom Draškovićem. Drašković je pogriješio u ranoj fazi partije, Đukić osvojio pješaka a preciznom igrom iskoristio poklon Draškovića i došao do velike pobjede. 

Mladi fide majstor Andrej Šuković iskoristio je pozicionu prednost koju je stekao crnim figurama u partiji sa Predragom Nikačem. Precizna realizacija nije zaostala, pa je Šuković uknjižio svoj sedmi poen. Izuzetan uspjeh Šukovića.

Velemajstor Dragiša Blagojević osvojio je pješaka u duelu sa Blažom Kalezićem, a zatim je u svom stilu pojačavao i preciznom igrom došao do ogromne prednosti koju je pretvorio u cijeli poen. Blagojević je takođe osvojio 7 poena i jedini je neporažen završio turnir. 

Ipak dodatni kriterijumi odlučili su da titula pripadne Đukiću, srebro Blagojeviću dok se Šuković morao zadovoljiti bronzanom medaljom. 

Vodeći uoči poslednjeg kola Miloš Pečurica nije izdržao pritisak, pa je morao priznati poraz u duelu sa velemajstorom Nebojšom Nikčevićem. Današnja loša igra koštala ga je medalje, ali ipak mladi Baranin može biti zadovoljan nastupom i osvojenim četvrtim mjestom. Peto mjesto je pripalo upravo Nikčeviću, šesti je fide majstor Armin Mušović koji je u devetom kolu savladao Veljka Draganića, a sedmi Vuk Miletić koji je savladao Dragoljuba Abramovića. Spisak nagrađenih zaključuju Drašković, Kalezić i Nikač. 

Podijeljene su i specijalne nagrade, pa je najbolja dama Nikolina Koljević sa 5 osvojenih poena, najbolji omladinac Dario Alivodić sa 5,5 poena. Najbolji igrač do 1700 rejting poena je Nikola Perišić, do 2000 Stefan Mandić i do 2200 Dragoljub Kovačević. 

Nagrade trojici prvoplasiranih uručio je Vladimir Lukšić, legenda crnogorskog šaha, dok se prisutnima obratio i predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović koji je zatvorio takmičenje.

Na taj način spuštena je zavjesa na nikad zanimljiviji Šampionat Crne Gore, koji je organizovao Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK Prosvjeta, a koji je igran pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade.

SJUTRA ODLUKA

Nikad zanimljivije prvenstvo Crne Gore u šahu donijelo je velika uzbuđenja u osmom kolu. Epilog je da četiri igrača dijele prvo mjesto, a tri igrača su na pola poena iza njih.

Vodeći uoči ovog kola fide majstori Miloš Pečurica i Andrej Šuković dugo su vodili veliku borbu u partiji u kojoj je igrana “španska”. Minimalna prednost je bila na strani Pečurice, ali preciznom igrom Šuković je držao poziciju, pa je partija nakon vječitog šaha okončana remijem. 

Remi u duelu Pečurice i Šukovića iskoristio je Dragiša Blagojevića. Iskusni velemajstor je u duelu sa kolegom po tituli, Nebojšom Nikčevićem, stekao prednost, koju je u svom stilu sigurnom igrom pretvorio u cijeli poen. Blagojević se pobjedom izjednačio na čelu tabele sa Šukovićem i Pečuricom. 


Nakon velike borbe i nadmudrivanja u damskoj završnici velemajstor Nikola Đukić je savladao Dragoljuba Abramovića i pridružio se vodećima. Đukić je prekinuo seriju od 3 kola bez pobjede i ponovo se vratio na vrh tabele.

U duelu internacionalnih majstora, Luke Draškovića i Blaža Kalezića igrana je francuska odbrana, a protivnici su se nakog 18 poteza saglasili na remi, nakon obostrano korektne igre. Remijem su ostali na pola poena iza vodećih i zadržali šanse za visok plasman. 

Veliku pobjedu zabilježio je Predrag Nikač, koji je u nikšićkom derbiju savladao Aleksandra Tomića. Prvak svijeta za slabovide Nikač odlučio se za svoju omiljenu holandsku odbranu, a Tomić je potcijenio mogućnosti crnog, a Nikač nije propustio poklon i došao je na pola poena iza vodećih. 

Poslednje, deveto kolo, nikad zanimljivijeg prvenstva je na programu sjutra od 13.30h. Osam igrača se nada plasmanu na podijum, a parovi obećavaju veliki borbu. 

U kolu odluke se sastaju: Drašković – Đukić, Blagojević – Kalezić, Nikač – Šuković, Pečurica – Nikčević…

Tabela uoči poslednjeg kola: 1-4 Pečurica, Blagojević, Đukić, Šuković 6 5-7 Drašković, Kalezić i Nikač 5,5 8-14 Nikčević, Tomić, Abramović, Mušović, Draganić, Kovačević, Miletić 5…

PEČURICA I ŠUKOVIĆ PREUZELI VRH

Sedmo kolo 74. Prvenstva Crne Gore u šahu, donijelo je sjajne partije, a nakon velike borbe, na vrhu su se izdvojili fide majstori Miloš Pečurica i Andrej Šuković. 

Pečurica je priredio veliko i prijatno iznenađenje, obzirom da je bijelim figurama savladao vodećeg do ovog kola, devetostrukog prvaka Crne Gore i velemajstora Nikolu Đukića. Igrana je Alapinova varijanta sicilijanske odbrane, a Baranin je preciznom igrom sticao prednost, a taktičkim udarom došao do značajne prednosti koju je znalački iskoristio. Veliki uspjeh Pečurice koji je neporažen i koji pruža sjajne partije na ovom turniru. 

Na diobi prvog mjesta sa Pečuricom je i Andrej Šuković koji je uknjižio pobjedu u duelu sa Danilom Nenzićem. Neposredno prije vremenske kontrole, koncentracija Nenezića je popustila, što je Šuković iskoristio i došao do vrijednog poena. 

Osmo kolo donosi duel Pečurice i Šuković, u kome će bijele figure voditi Šuković. Podsjetimo da su upravo njih dvojica nedavno predvodili ekipu Univerziteta Crne Gore do petnaestog mjesta na nezvaničnom prvenstvu svijeta. 

Velemajstor Đukić je na pola poena iza njih, baš kao njegove kolege iz reprezentacije, iskusni velemajstor Dragiša Blagojević i branilac titule Luka Drašković koji su se saglasili na remi nakon obostrano korektne igre. Velika borba viđenja je u duelu velemajstora Nebojše Nikčevića i fide majstora Aleksandra Tomića, a Tomić nije do kraja završio započetu kombinaciju kojom bi došao do prednosti, pa je nakon velike borbe ova partija završila remijem. 

Zahvaljujući pobjedama na diobu drugog mjesta došli su internacionalni majstor Blažo Kalezić koji je iskoristio nepreciznu igru Veljka Draganića i Dragoljub Abramović koji je nadigrao internacionalnog velemajstora Bogdana Podlesnika. 

Sjutra je na programu, pretposlednje osmo kolo, u koje osim duela vodećih donosi duele: Đukić – Abramović, Nikčević – Blagojević, Drašković – Kalezić, Tomić – Nikač. Od ishoda ovih duela zavisiće sami vrh tabele. 

Tabela uoči osmog kola: 1-2 Pečurica, Šuković 5,5 3-9 Blagojević, Đukić, Drašković, Kalezić, Nikčević, Tomić i Abramović 5 10-11 Nikač, Kovačević 4,5…

Predstoji velika borba u poslednja dva kola na nikad zanimljivijem Prvenstvu Crne Gore, koje se igra u Srednjoj medicinskoj školi, a koje organizuje Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK Prosvjeta, pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade.

KOLO REMIJA, TOMIĆ SE UKLJUČIO U BORBU ZA VRH

 Veliki ulog učinio je da šesto kolo 74. Prvenstva Crne Gore u šahu obilježi serija remija na čelnim tablama. Vodeći velemajstor, Nikola Đukić je remizirao nakon dvadesetak poteza u španskom otvaranju sa kolegom po tituli Nebojšom Nikčevićem. Velemajstori su nakon korektne igre odlučili da ne rizikuju previše, pa su sklopljenim remijem ostali u borbi za vrh. 

U duelim pratioca Đukića, takođe su zabilježeni remiji. Fide majstor Andrej Šuković i velemajstor Dragiša Blagojević su se saglasili na remi nakon dvadesetak poteza u španki, dok su u barskom derbiju to uradili Luka Drašković i Miloš Pečurica. Četiri pomenuta igrača i velemajstor Nikčević, ostali su na pola poena iza Đukića.

Njima se pridružio i mladi fide majstor Aleksandar Tomić koji je bijelim figurama nadigrao kolegu po tituli Armina Mušovića i uključio se u borbu za sam vrh. 

Četiri poena ima i Bogdan Podlesnik koji je savladao bijelim figurama Božidara Kisića. Nekadašnji osvajači šampionata i internacionalni majstori, Blaža Kalezića i Predraga Nikača, odigrali su bez rizika i remijem sačuvali šanse za visok plasman, oni trenutno imaju po četiri boda. Toliko ima i Veljko Draganić koji je savladao Vuka Miletića, te Danilo Nenezić koji je nadigrao Veljka Šćekića i Dragoljub Abramović koji je savladao mladog Peka Đurovića.

Na čelu tabele je Đukić sa 5 poena, a čak šest igrača ima pola poena manje, što ljubiteljima šaha garantuje sjajne borbe u poslednja 3 kola. 

Sjutra je na programu sedmo kolo koje donosi duele: Pečurica – Đukić, Blagojević – Drašković, Nikčević – Tomić, Nenezić – Šuković, Kalezić – Draganić, Abramović – Podlesnik, Mušović – Nikač.

Trenutna tabela: 1. Đukić 5 2-7 Blagojević, Nikčević, Pečurica, Drašković, Šuković, Tomić 4,5 8-13 Kalezić, Nikač, Abramović, Podlesnik, Draganić i Nenezić 4. 

ĐUKIĆ REMIJEM ZADRŽAO VRH


Danas je na 74. Prvenstvu Crne Gore u šahu odigrano peto kolo. Standardni reprezentativci i velemajstori Nikola Đukić i Dragiša Blagojević, nijesu htjeli da rizikuju, pa su se saglasili na remi nakon desetak odigranih poteza. To je Đukićev prvi remi na šampionatu, obzirom da je u prva četiri kola zabilježio isto toliko pobjeda, dok je Blagojević u dosadašnjem dijelu zabilježio svoj drugi remi. 

Identičan skor kao Blagojević zabilježio je njegov kolega po tituli, Nebojša Nikčević. On je danas remizirao crnim figurama sa internacionalnim majstorom Blažom Kalezićem. Viđena je velika borba, a dugo poziciono nadmudrivanje okončano je remijem nakon ponavljanja poteza. 

Na diobu drugog mjesta, odnosno na pola poena zaostatka iza Đukića, zahvaljujući pobjedama, došli su fide majstori: Miloš Pečuricau Andrej Šuković, kao i branilac titule, internacionalni majstor, Luka Drašković.

Pečurica je surovo kaznio grešku Dragoljuba Abramovića u otvaranju, pa je “jedinicu” upisao nakon svega sedamnaest poteza. Pečurica je takođe neporažen u dosadašnjem dijelu Prvenstva. Andrej Šuković se brzo oporavio od poraza u partiji sa Nikolom Đukićem i savladao je bijelim figurama Peka Đurovića u izuzetno zanimljivom nadmudrivanju u francuskoj odbrani. Luka Drašković je iskoristio neopreznosti svog klupskog druga iz nikšićke Elektroprivrede Vuka Miletića i objektivno remi poziciju riješio u svoju korist, uhvativši priključak nakon remija u drugom i trećem kolu.

U grupi igrača sa 3,5 poena osim pomenutog Kalezića nalazi se: četvorostruki šampion Crne Gore Predrag Nikač koji je efektno kaznio neopreznu igru mladog Mila Pobora, Aleksandar Tomić koji je savladao Stefana Mandića, te Armin Mušović i Božidar Kisić, koji su savladali Daria Alivodića odnosno Stjepana Krstonijevića. 

Trenutno najbolje plasirana dama na turniru je Nikolina Koljević koja ima 3 poena.

Tabela nakon 5 odigranih kola: 1. Đukić 4,5 2-6 Blagojević, Pečurica, Drašković, Šuković i Nikčević 4 7-11 Kalezić, Nikač, Kisić, Mušović i Tomić 3,5…

Sjutra je na programu šesto kolo koje donosi zanimljive duele od kojih izdvajamo: Đukić – Nikčević, Šuković – Blagojević, Drašković – Pečurica, Nikač – Kalezić, Tomić – Mušović, Podlesnik – Kisić…

ĐUKIĆ SAM NA VRHU

Devetostruki šampion Crne Gore, velemajstor Nikola Đukić zadržao je maksimalan učinak i nakon četvrtog kola na 74. Prvenstvu Crne Gore u šahu. 

Višegodišnji predvodnik reprezentacije i Budućnosti, kaznio grubu grešku svog klupskog kolege Andreja Šukovića, koji je u dvadesetom potezu morao da zaustavi svoj otpor. Igrana je sicilijanska odbrana, protivnici su krenuli oštro i kada su ljubitelji drevne igre očekivali početak velike borbe Šuković je grubo pogriješio, a Đukić nije propustio ukazanu šansu. 

Pola poena zaostatka u odnosu na Đukića imaju njegove kolege po tituli, velemajstori Dragiša Blagojević i Nebojša Nikčević. Blagojević je na svoj prepoznatljiv način iskoristio prednost koju je stekao u partiji sa Aleksandrom Tomićem. Iskusni velemajstor je pojačavao pritisak koristeći nepreciznosti protivnika, a sigurnom igrom je došao do poena. Velemajstor Nikčević stekao je prednost u otvaranju protiv mladog Daria Alivodića, a stečenu prednost je sigurnom igrom pretvorio u poen. 

Branilac titule Luka Drašković je savladao Predraga Nikača i nakon dva remija uknjižio pobjedu. Drašković je iskoristio pozicionu prednost, koju je stekao bijelim figurama, pa je prvak svijeta za slabovide i slijepe morao priznati poraz.

Drašković trenutno ima 3 poena, baš kao i Miloš Pečurica i Blažo Kalezić, koji su se zadovoljili remijem nakon početnog ispitivanja snaga. Tri poena imaju i pionir Peko Đurović koji je danas žrtvom dame u minijaturi, nakon 18 poteza primorao Danila Nenezić na predaju, te nešto stariji omladinac Vuk Miletić koji je savladao Danila Pobora u partiji punoj preokreta. U grupi igrača sa tri poena je i Dragoljub Abramović koji je danas u zanimljivoj partiji savladao Igora Vujačić. 

Šansu za visok plasman tražiće i grupa igrača sa 2,5 poena, u kojoj je jedanaest igrača.

Trenutna tabela: 1 Đukić 4 2-3 Blagojević, Nikčević 3,5 4-10 Pečurica, Kalezić, Drašković, Šuković, Đurović, Miletić i Abramović 3…

Sjutra je na programu peto kolo u kome se izdvajaju dueli: Blagojević – Đukić, Kalezić – Nikčević, Miletić – Drašković, Abramović – Pečurica, Šuković – Đurović.

Podsjetimo partije sa turnira koji se igra u Srednjoj medicinskoj školi, ljubitelji šaha mogu pratiti preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore sahcg.me. Pokrovitelj takmičenja je Uprava za sport i mlade.

ĐUKIĆ I ŠUKOVIĆ NA VRHU

Treće kolo 74. Prvenstva Crne Gore donijelo je izuzetno sadržajnu borbu, a epilog je da su nakon tri kola članovi podgoričke Budućnosti, Nikola Đukić i Andrej Šuković jedini zadržali maksimalan učinak. 

Đukić je duelu na prvom stolu iskoristio nepreciznu igru Armina Mušovića i crnim figurama došao do cijelog poena. Njegov mladi klupski drug, Šuković iskoristio je nepreciznosti Bogdana Podlesnika u otvaranju i sigurnom igrom realizovao prednost. Četvrto kolo donosi duel vodećeg dvojca, a bijele figure će voditi Đukić. 

Velemajstor Dragiš Blagojević i Miloš Pečurica su remizirali nakon petnaest odigranih poteza u katalonskom otvaranju, ne želeći da rizikuju. 


Četvorostruki Predrag Nikač je ispustio u potezu direktan dobitak u partiji protiv velemajstora Nebojše Nikčevića. Pogrešan odskok skakačem dozvolio je Nikčeviću da uplovi u luku remija.


Aleksandar Tomić i Blažo Kalezić su se saglasili na remi nakon sadržajne partije i reduciranja materijala u završnici lakih figura. Dario Alivodić je savladao Mila Pobora pa ima 2,5 poena, dok je branila titule Luka Drašković opet remizirao. Ovog puta sa Božidarom Kisićem.


Sjutra je na programu četvrto kolo koje donosi zanimljive duele: Đukić – Šuković, Tomić – Blagojević, Pečurica – Kalezić, Nikčević – Alivodić i Drašković – Nikač. 


Đukić i Šuković imaju po 3 poena. Pola poena manje imaju: Blagojević, Kalezić, Pečurica, Tomić, Nikčević, Nikač i Alivodić. Slijedi grupa igrača sa 2 poena u kojoj je i branilac titule Drašković.

ĐUKIĆ I BLAGOJEVIĆ SIGURNI, REMI DRAŠKOVIĆA


Drugo kolo 74. Prvenstva Crne Gore u šahu, koje se održava u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici, donijelo je zanimljive borbe. 

Aktuelni branilac titule internacionalni Luka Drašković morao se zadovoljiti remijem u partiji sa mladim Dariom Alivodićem koji je korektno tretirao englesko otvaranje crnim figurama. Nakon reduciranja materijala protivnici su se saglasili na remi. 

Velemajstorski trio, zabilježio je pobjede. Nikola Đukić je savladao Božidara Kisića koji je već u otvaranju žrtvovao figuru, a nakon komplikacija i nepreciznosti u središnjici nastala je završnica u kojoj je Đukić imao skakača i dva pješaka, a Kisić pet pješaka. Kisić je u cajtnotu propustio bolje nastavke, pa je devetostruki šampion zadržao maksimalan učinak. 

Dragiša Blagojević je crnim figurama, u svom stilu, savladao Veljka Draganića, dok je Nebojša Nikčević preciznom igrom došao do cijelog poena u partiji sa Igorom Vujačićem. 

Internacionalni majstor Blažo Kalezić savladao je mladog Peka Đurovića došao do druge pobjede.

U duelu kolega iz studentske reprezentacije, Miloš Pečurica je savladao Vuka Miletića, dok je bjelopoljski derbi pripao Arminu Mušoviću koji je nadigrao Veljka Šćekića. 

Maksimalan učinak ima i Aleksandar Tomić koji je efektno matirao Stjepana Krstonijevića, te Andrej Šuković koji je slavio u duelu sa Bogdanom Šoćem. Drugu pobjedu je uknjižio i četvorostruki prvak Crne Gore Predrag Nikač koji je efektno savladao Mirsada Đokovića.

Remijem je okončana partije između Bogdana Podlesnika i Mila Pobora.

U trećem kolu, koje je na programu danas, izdvajamo duele: Mušović – Đukić, Blagojević – Pečurica, Kalezić – Tomić, Nikač – Nikčević, Podlesnik – Šuković, Alivodić – Pobor, Kisić – Drašković.

FAVORITI PO PLANU U PRVOM KOLU

Danas je u Podgorici počelo 74. Prvenstvo Crne Gore u šahu, koje organizuje Šahovske savez Crne Gore u saradnji sa Šahovskim klubom Prosvjeta, a sve pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade. Prvenstvo se igra u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici.

Na ceremoniji otvaranja goste su pozdravili Dragan Čadenović u ime ŠK Prosvjeta i škole domaćina, koji je poželio dobrodošlicu. Zatim je proslavljeni velemajstor Božidar Ivanović uručio priznanja studentskoj reprezentaciji Crne Gore koja je nedavno zauzela 15. mjesto na nezavničnom prvenstvu svijeta. U kratkom obraćanju Ivanović je poželio sreću učesnicima, poželjevši Savezu uspjeh u ovoj godini. Potom je član UO ŠSCG Aleksandar Radunović uručio prigodan poklon predsjedniku Paraolimpijskog komiteta, Igoru Tomiću. 

Na kraju ceremonije predsjednik ŠSCG Jovan Milović uručio je poklone najboljima u 2021. godini, Luki Draškoviću i Nikolini Koljević, a potom je svečano otvorio takmičenje. 

Favoriti su u prvom kolu opravdali svoju ulogu i postignuti su očekivani rezultati. 

Branilac titule Luka Drašković savladao je Dragoljuba Abramovića, dok je u duelu na prvom stolu Nikola Đukić nadigrao Dragoljuba Kovačevića. Dragiša Blagojević je savladao Danila Pobora. 

Sjutra, od 17h, na programu drugo kolo koje donosi zanimljive duele. Na prvom stolu sastaju se Nikola Đukić i Božidar Kisić, na drugom stolu sastaju se Veljko Draganić i Dragiša Blagojević. Luka Drašković se sastaje sa Dariom Alivodićem, dok će Blažo Kalezić crnim figurama za protivnika imati Peka Đurovića. 

Foto galerija: https://collect.wetransfer.com/board/s2lcypbj8xw9wkd6620220220122755/latest

Sjutra u Podgorici počinje 74. Prvenstvo Crne Gore u šahu. Ovogodišnje izdanje najprestižnijeg takmičenja domaćeg kalendara, biće igrano u Srednjoj medicinskoj školi.

Titulu brani internacionalni majstor i standardni reprezentativac Luka Drašković, koji je prošle godine osvojio svoju prvu titulu. Ipak, ako je suditi po rejtingu, prvi favorit je devetostruki prvak i višegodišnja prva tabla reprezentacije, velemajstor Nikola Đukić. Drugi favorit po rejtingu je iskusni velemajstor Dragiša Blagojević, takođe standardni reprezentativac. Drašković je treći favorit po rejtingu, obzirom da mu još nijesu obračunati poeni iz Turske, gdje je nedavno osvojio svoju drugu velemajstorsku normu.

Četvrti favorit prema rejtingu je internacionalni majstor Blažo Kalezić, prvak iz 2019. godine, a peti velemajstor Nebojša Nikčević.

Slijedi grupa mladih igrača od kojih šahovska javnost očekuje puno. Aleksandar Tomić, Andrej Šuković, Miloš Pečurica, Božidar Kisić, Dario Alivodić, Milo Pobor i Vuk Miletić imaju motiv više za dokazivanje, a tu su i iskusni internacionalni majstori Predrag Nikač i Bogdan Podlesnik.

Gotovo 50 učesnika, među kojima i tri dame, nadmetaće se sa prestižni pehar. Velika konkurencija obećava zanimljive borbe narednih devet dana, a pobjednika ćemo saznati u nedjelju 27. februara kada će biti odigrano deveto kolo.

Turnir se igra po švajcarskom sistemom, sa tempom igra od 90 minuta za 40 poteza, plus 30 minuta uz bonifikaciju od 30 sekundi po potezu.

Organizator prvenstva je Šahovski savez Crne Gore, u saradnji sa Šahovsim klubom Prosvjeta, dok je pokrovitelj takmičenja Uprava za sport i mlade. Nagradni fond turnira iznosi 4500 eura.

Otvaranje turnira je planirano za sjutra u 16.30h, a partije svakog dana počinju u 17h. Ljubitelji drevne igre partije sa 74. Šampionata mogu pratiti preko sajta šahovskog saveza sahcg.me.