Početak projekta Šah u škole i posjeta Herceg Novom

Osnovna škola ”Ilija Kišić” u Zelenici bila je početna stanica u obilasku i promociji projekta ”Šah u škole”. Šahovska sekcija zahvaljujući direktorici škole Snežani Mirković, neumornom profesoru biologije i FM Goranu Tomiću već godinama otkriva dječacima i djevojčicama tajne drevne igre. Uzimajući u obzir i aktivnu podršku Opštine Herceg Novi šahovskim zbivanjima, logično je bilo da predstavnicii ŠSCG i ČŠSS u promociju krenu, upravo, iz Zelenike.

Zaista prijatni domaćini, već pomenuti, diretorica Mirković i profesor Tomić, ali i predstavnici lokalne samouprave, sekretarka sekretarijata za obrazovanje i kulturu Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo, sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, Darko Klasić i sekretar ŠK Herceg Novi, Miloš Bubanja ugostili su delegacije saveza. Prisustvovali su predsjednici saveza, Jovan Milović i Budimir Vukićević, sekretar ŠSCG Boro Miljanić, Katarina Vukićević iz ČŠSS, kao i Igor Vujačić i Mitar Đukanović.  Đake i prisutene su pozdravili Snežana Mirković, Budimir Vukićević i Predrag Nikač, koji su istakli značaj drevne igre, kao sjajnog edukativnog sredstva u psihofizičkom razvoju djece. Gospođa Ana Zambelić je svečano otvorila manifestaciju.

Ipak glavna uloga je pripala đacima, pa se u središtu manifestacije našlo 26 mladih šahista iz Herceg Novog, iz četiri osnovne škole, najviše iz škole domaćina, ali i iz škola ”Orjenski bataljon” iz Bijele, kao i gradskih škola ”Dašo Pavičić” i ”Milan Vuković”, sa kojima su simultanku odigrali Aleksandra Milović, višegodišnja prva tabla naše reprezentacije i Predrag Nikač, aktuelni prvak svijeta u konkurenciji slijepih i slabovidih lica. Aleksandra i Predrag su igrali alternativnu simultanku.

Nakon dva sata borbe, simultanka je okončana, a učenici su uspjeli da remiziraju 4 partije. Remizirali su: Jovan Mirković, Nadežda Raičević, Ivan Medenica i Miloš Stijepčić. Naravno vrijedi spomenuti i ostale učesnike ovog prelijepog događaja, a oni su: Božović Danilo, Kilibarda Boris, Šukurica Alen, Pavlović Vladimir, Aparav Vuk, Seferović Đuro, Radulović Aleksa, Stijepčić Jovana, Marić Jelena, Čerevicki Anja, Avramović Mia, Motika Nemanja, Perović Ognjen, Radović Vuk, Jeremić Aranđel, Gligović Miloš, Gligović Uroš, Njegovanović Stefan, Ružičić Vojin, Kišić Marija, Kuševija Bogdan i Martinović Lana.

Svi učenici su dobili po jednu knjigu kao poklon Šahovskog saveza Crne Gore, autora Ekaterine Volkove i Ekaterine Prudnjikove: Kroz svijet šaha s rakunom. Poklone je djeci uručio sekretar ŠSCGBoro Miljanić. Radi se o knjigama koje su dio literature za izučavanje šaha i koje su podijeljene u tri nivoa, a čiju je štampu u Crnoj Gori pomogao glavni sponzor projekta ‘’Šah u škole’’ Fond za zaštitu depozita Crne Gore, a čije izdanje potpisuje Obodsko slovo.

Koliko je ovaj događaj značio mladim Novljanima, govori podatak da su nakon simultanke pohrlili da dobiju autogram na knjigama od Aleksandre Milović i Predraga Nikača.

Međunarodni sudija Igor Vujačić  je održao kratku obuku za nastavnike osnovnih škola Herceg Novog u rukovanju programom Tornelo koji je zvanični program FIDE i ECU za igranje preko interneta partija koje se rejtinguju.

Na koncu, sve škole u opštini su dobile šahovske garniture kao i šahovske knjige. Pored toga, školi domaćinu, ŠSCG je poklonio komplet knjiga Male šahovske biblioteke – 20 knjiga, koje će biti dodatna pomoć šahovskoj sekciji, kao i tri digitalna sata.

Naredna posjeta planirana je već tokom sledeće nedjelje, a planirana je u Baru.

Mitar Đukanović