POČELO POJEDINAČNO SENIORSKO PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU ZA ŽENE ZA 2016. GODINU

Hotel «Pljevlja» u Pljevljima, od 5. do 11. jula 2016.

 

Juče je u Bijelom Polju završeno 68. Prvenstvo Crne Gore u šahu za seniore a već danas je u Pljevljima počelo  Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za žene za 2016.  godinu. Organizator šampionata je Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK Osnovne i srednje škole. U Hotelu «Pljevlja» , u periodu od 5. do 11. jula 2016. godine za naslov najbolje ali i za svoje mjesto u reprezentaciji boriće se devet šahistinja:

Učesnica Klub Grad Titula Rejting
1. Blagojević Tijana ŠK Nikšić Nikšić Ženski internacionalni majstor 2271
2. Koljević Nikolina ŠK Crnogorac Cetinje 1481
3. Delević Nina ŠK Nikšić Nikšić 1799
4. Bojović Neda ŠK Osnovne i srednje škole Pljevlja 1224
5. Mišović Sanja ŠK Osnovne i srednje škole Pljevlja 1831
6. Radošević Nevena ŠK Osnovne i srednje škole Pljevlja 1556
7. Rakić Tijana ŠK Omladinac Budućnost Podgorica 1505
8. Ajanović Berina ŠK Osnovne i srednje škole Pljevlja 1326
9 Blagojević Lidija Nikšić Ženski fide majstor 1970

 

Dugo je ženski šah u Crnoj Gori bio potpuno u sjenci muškog pa tek posle  sjajnih rezultata koje poslednjih godina postižu  naše šahistkinje u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, ženski šah postaje sve popularniji i atraktivniji. Zbog toga je i svečano otvaranje bilo skromno ali izuzetno lijepo i efektno. Igračice i gosti su uživale u interpretacijama sjajne Nejre Mekić. Šahistkinje je u ime Šahovskog saveza pozdravio predsjednik Radojica Grba a  u ime grada domaćina predsjednik Mirko Đačić koji je i otvorio šampionat.

 

Šampionat je izuzetno jakog sastava. Apsolutni favorit šampionata je naša najbolja šahistkinja i osvajačica bronzanih medalja na evropskom i svjetskom prvenstvu za mlade Tijana Blagojević. Nevana Radošević brani naslov najboljeg osvojen prošle godine a tu su i Nina Delević, šampionka iz 2014, ženski fide majstor Lidija Blagojević i višestruka reprezentativka Sanja Mišović.  Posebnu draž šampionata daju one čije vrijeme tek dolazi, mlade Ajanović, Koljević, Rakić i Bojović.

.

Danas je odigrano prvo kolo. Tijana Blagojević je bila slobodna a postignuti su sledeći rezultati:

 

1 1481   Koljevic Nikolina 0 – 1 WFM Blagojevic Lidija 1970
2 1799   Delevic Nina 1 – 0   Ajanovic Berina 1326
3 1224   Bojovic Neda 0 – 1   Rakic Tijana 1505
4 1831   Misovic Sanja 0 – 1   Radosevic Nevena 1556
5 2271 WIM Blagojevic Tijana 0   slobodna 0

 

Najinteresantniji duel bio je pljevaljski derbi u kome je pobjedila mlađa, aktuelna šampionka Radošević. Igrana je damina indijska odbrana u kojoj je bijela u neizvjesnoj poziciji previdjela figuru.

Nina Delević je savladala Berinu Ajanović u partiji sa puno obrta. Prednost je prelazila sa jedne na drugu stranu. Prvo je bijela previdjela kvalitet a zatim se crna revanširala previdjevši lijep taktički udar koji je riješio partiju.

U partiji Koljević – Blagojević Lidija igrana je filidorova odbrana. Crna je osvojila pješaka ali je bijela imala stalnu inicijativu i punu kompezaciju.U jednom trenutku imala je i šansu za pobjedu ali je propustila svoje šanse i crna je realizovala svoju prednost.

Tijana Rakić je iznenadila svoju protivnicu, najmlađu učesnicu Nedu Bojović,  izborom otvaranja i već u ranoj fazi partije stekla odlučujuću prednost koju je lako realizovala.
Boro Miljanić