Evropsko prvenstvo u šahu- POBJEDA ZA KRAJ

CRNA GORA 🇲🇪 – SJEVERNA MAKEDONIJA 🇲🇰 2,5 – 1,5

Šahovska reprezentacija Crne Gore pobjedom je završili nastup na 23. Prvenstvu Evrope u slovenačkom Čatežu. Naši reprezentativci su savladali ekipu Sjeverne Makedonije rezultatom 2,5-1,5.

Nikola Đukić je preciznom igrom stekao prednost nakon otvaranja u duelu sa Filipom Pančevskim, a zatim se bolje snašao u taktičkim komplikacijama. Pančevski je pokušao žrtvom kvaliteta da pronađe odbranu, ali je naš velemajstor sigurno priveo partiju kraju.

Luka Drašković je izjednačio crnim figurama u partiji sa Nikolom Nikolovskom, žrtvovao je kvalitet, osvojio i tri pješaka, međutim nakon izmjene dama, na tabli je nastala remi pozicija, pa se aktuelni šampion Crne Gore morao zadovoljiti sa pola poena.

Na trećoj tabli velemajstor Dragisša Blagojević vodio je bijele figure protiv Tonija Lazova. U prepoznatljivom stilu, velemajstor Blagojević je stvarao prednost, koristeći nepreciznosti Lazova, nakon izmjene figura nastala je završnica u kojoj je Blagojević iskoristio prednost i došao do pobjede.

Debitant u nacionalnom timu Nikola Potpara se dugo nadmudrivao sa Emilom Risteskim, međutim u jednakoj poziciji, pred samu vremensku kontrolu, napravio je grubu grešku koju je mladi makedonski šahista iskoristio.

Naši reprezentativci su takmičenje završili na 28. mjestu, korak ispred startnog plasmana, te prvi put ispod tridesetog mjesta nakon 2015 godine.

Individualno najbolji rezultat je imao Dragiša Blagojević sa 6 osvojenih poena iz 8 partija.

Na kraju pobjednik prvenstva je Ukrajina, srebrene medalje pripadaju Francuskoj, dok su bronze pripale reprezentativcima Poljske.

Vrijedno je pomenuti i da je Alireza Firoudža, koji je nastupao sa Francusku imao na prvoj tabli 8/9, a novim rejting poenima se probio na drugo mjesto svjetske liste.


CRNA GORA 🇲🇪 – ŠVAJCARSKA🇨🇭 0,5 – 3,5

Loš dan naših reprezentativaca na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, iskoristila je reprezentacija Švajcarske, koja je savladala našu reprezentaciju rezultatom 3,5 – 0,5.

Pola poena našoj reprezentaciji donio je velemajstor Dragiša Blagojević, koji je crnim figurama nakon ponavljanja poteza u središnjici remizirao sa Oliverom Kurmanom. Blagojević je u dosadašnjih sedam kola, ostvario 5 poena, pa ima najbolji individualni učinak u našoj reprezentaciji.

Nikola Đukić je nakon korektno odigranog otvaranja dospio u cajtnot, u kome je nepreciznostima dozvolio Sebastijanu Bogneru da dođe do cijelog poena.

Luka Drašković je imao loš dan, pa je morao priznati poraz u partiji Nikom Georgladisom, nakon što je potcijenio mogućnosti protivnika u dinimačnoj poziciji.

Nebojša Nikčević je dospio u probleme već u ranoj fazi partije, a stečenu prednost Fabijan Benziger je sigurno realizovao.

Sjutra je na programu osmo kolo, a naša reprezentacija će voljom žrijeba biti slobodna.


CRNA GORA 🇲🇪 – ŠVEDSKA 🇸🇪 2-2

Šahisti Crne Gore u petom kolu Prvenstva Evrope, koje se održava u slovenačkom Čatežu, odigrali su neriješeno sa reprezentacijom Švedske, koje je po rejtingu imala prednost na svakoj tabli.

Na prvoj tabli Nikola Đukić je crnim figurama izjednačio brzo protiv Nilsa Grandelijusa, a nakon prelaska u završnicu osvojio i pješaka, međutim najbolji švedski igrač je preciznom igrom uspio da remizira.

Luka Drašković je nastavio sa sigurnom igrom i u partiji sa Tigerom Hilarp Personom. Luka je vodio bijele figure, igrana je sicilijanska odbrana, a protivnici su se saglasili na remi u završnici teških figura, nakon obostrano korektne igre.

Pobjedu reprezentaciji je donio velemajstor Dragiša Blagojević u partiji protiv kolege po tituli Erika Blomkvista. Iskusni velemajstor pravilo je tretirao špansku odbranu, crnim figurama, reducirano materijal i prešao u završnicu. Nakon izmjene lakih figura osvojio je pješaka. Sjajnom tehnikom iskoristio je stečenu prednost i došao do cijelog poena.Nakon pet kola, Blagojević je najuspješniji igrač ekipe sa 3,5 poena, dok su Đukić i Drašković polovični.

Nebojša Nikčević je poražen bijelim figurama, nakon trideset poteza. Njegovu lošu igru, kaznio je internacionalni majstor Linus Johanson.

Sjutra je na šampionatu slobodan dan, a turnir se nastavlja u četvrtak duelima šestog kola.


CRNA GORA 🇲🇪 – GRČKA 🇬🇷 1,5 – 2,5

Četvrto kolo donijelo je duel naše reprezentacije sa reprezentacijom Grčke, koje je bila bolje rejtiingovana na svakoj tabli.

U duelu Nikole Đukića i Dimitrosa Mastrovasilisa, na prvoj tabli, viđena je španska partija, a nakon korektno odigranog otvaranja i reduciranja materijala nastala je završnica lakih figura u granicama jednakosti, a nakon što je nastala završnica raznobojnih lovaca, protivnici su se saglasili na remi.

Naš Luka Drašković je na drugoj tabli izjednačio u Filidorovoj odbrani crnim figurama, stvarao je prednost, ali reduciranje materijala omogućilo je Antonisu Pavlidisu da uplovi u remi vode.

Dragiša Blagojević je nakon obostrano korektne igre remizirao sa Stamatisom Kourkoulusom, nakon što je na tabli nastala realno jednaka završnica.

Nikola Potpara je dobro odigrao otvaranje u duelu sa velemajstorom Andreasom Keliresom, međutim nepreciznosti u središnjici, dozvolile su grčkom velemajstoru da krene u napad, te iskoristi pozicione slabosti našeg igrača, pobjeda Kelirisa je donijela bodove reprezentaciji Grčke.

Nadamo se da će i Kaisa pogledati naše predstavnike, te da će do kraja dobre igre pratiti i rezultat, koji je nažalost izostao na početku takmičenja.


CRNA GORA 🇲🇪 – ČEŠKA 🇨🇿 1,5 – 2,5

Meč trećeg kola Evropskog ekipnog šampionata koji se održava u slovenačkom Čatežu između reprezentacija Crne Gore i Češke, pripao je Česima koju su izvojevali minimalnu pobjedu.

Naši reprezentativci su prvi došli u vođstvo zahvaljujući preciznoj igri velemajstora Dragosše Blagojevića. Blagojević je odlično tretirao špansku partiju, a njegov kolega po tituli Jan Krejči se nije snašao u komplikacijama, pa je Blagojević na kraju matom završio partiju.

U tom momentu stanje na preostale tri table bilo je jednako.

Nikola Đukić je dospio u probleme već u otvaranju protiv Davida Navare, međutim kada je pozicija došla u granice jednakosti, naš velemajstor je u cajtnotu grubo pogriješio pa su Česi izjednačili.

Luka Drašković se opredijelio za žrtvu kvaliteta, a preciznom igrom je uplovio u luku remija.

Najduže za tablom je ostao Nikola Potpara, koji je danas upisao debitantski nastup. Pružio je odličnu igru, propustio u cajtnotu čak i dobitnički potez, a potom sitnim nepreciznostima dozvolio češkom velemajstoru Stepanu Zilki da stekne prednost koju je kasnije pretvorio u poen.

Nijanse su odlučile ovaj duel, a naša reprezentacija senu četvrtom kolu sastaje sa Grčkom.


CRNA GORA – ŠKOTSKA 3,5-0,5

Naši šahovski reprezentativci savladali su Škotsku u drugom kolu Prvenstva Evrope koje se igra u slovenačkom Čatežu, rezultatom 3,5-0,5.

Nikola Đukić je iskoristio grešku svog protivnika, koji je součen sa gubitkom dame morao predati partiju.

Luka Drašković je brzo izjednačio crnim figurama u otvaranju, a zatim pritiskom u topovskoj završnici primorao protivnika prvo na grašku a zatim na predaju.

Velemajstor Dragiša Blagojević je u otvaranju stekao prednost, koju je u svom stilu preciznom igrom pretvorio u cijeli poen.

Velemajstor Nebojša Nikčević nije postigao više od remija, crnim figurama, pa je meč okončan rezultatom 3,5-0,5.

Rival našim reprezentativcima u trećem kolu biće ekipa Češke.


Šahovska reprezentacija Crne Gore poražena je od Mađarske na startu Evropskog prvenstva rezultatom 3,5-0,5.

Prvo kolo prvenstva starog kontinenta, donijelo je susret naše reprezentacije sa desetim favoritom šampionata, reprezentacijom Mađarske.

Na prvoj tabli, velemajstor Nikola Đukić vodio je crne figure protiv kolege po tituli Viktora Erdoša, igrana je sicilijanska odbrana, a u obostranom cajtnotu, mađarski velemajstor se opredijelio da uplovi u mirnu luku ponavljanjem poteza.

Aktuelni šampion Crne Gore, internacionalni majstor Luka Drašković dugo je branio poziciju u partiji sa Tamašem Banušem, međutim aktivnija pozicija i precizna igra, donijeli su poen mađarskom velemajstoru, u partiji u kojoj je igrana italijanska odbrana.

Na trećoj tabli, velemajstor Dragiša Blagojević se nije snašao u otvaranju, pa je najbolje rejtingovani mađarski igrač Benjamin Gledura, došao do cijelog poena.

Povratnik u nacionalni tim, velemajstor Nebojša Nikčević propustio je u cajtnotu bolje nastavke, pa je morao potpisati kapitulaciju u duelu sa kolegom po tituli Gergeljom Kantorom.

Sjutra je na programu drugo kolo, naša reprezentacija se sastaje sa Škotskom.