Ekipno prvenstvo Evrope – RUSIJA POBJEDNIK U OBJE KONKURENCIJE

Zvanična stranica prvenstva: http://euro2019.ge/

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA http://chess-results.com/tnr434677.aspx?lan=1

PRESS CLIPPING

Deveto kolo, 02.11.2019.

RUSIJA POBJEDNIK U OBJE KONKURENCIJE


Montenegro
2,5-1,5Belgium
1.Đukić, NikolaGM2517remiHovhannisyan, MherGM2439
2.Blagojević, DragišaGM25000-1Dardha, DanielIM2433
3.Kosić, DraganGM24781-0Beukema, StefanIM2380
4.Drašković, LukaIM24601-0Lenaerts, LennertFM 2333

Ekipno prvenstvo Evrope završeno je dvostrukom pobjedom Rusije koja je bila najbolja, bez poraza, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Izuzetno se rijetko dešava da u 18 mečeva, na ovako jakom takmičenju, jedna zemlja ne doživi poraz u meču: muškarci su imali 6 pobjeda i 3 neriješena rezultata, žene 7 pobjeda i 2 neriješena rezultata.

Ipak za pobjedu u muškoj konkurenciji, Rusija u velikoj mjeri ima da zahvali Hrvatskoj. Naši susjedi su sjajno odigrali meč protiv Ukrajine, Stević je dobio Moisenka ali je Oniščuk bio bolji od Brkića. Šarić je spasio izuzetnu završnicu gdje ni prednost dame protiv topa nije pomogla Ivančuku da dobije partiju za zlato. Neriješen rezultat direktnih rivala Ukrajinaca bio je dovoljan Rusima da minimalnom pobjedom protiv Poljske osvoje zlato. Zlatni bod donio je Aleksenko protiv Pioruna.

Engleska je pobjedom u duelu protiv Njemačke stigla do bronzane medalje.  Uz tri remija medalju je donio Hovel pobjedivši Fridmana.

Hrvatska je na sjajnom petom mjestu potvrdila da nije samo zemlja fudbala, rukometa već i šaha. Na velikim takmičenjima poslednjih godina, Hrvati su uvijek u samom vrhu, imaju dva prvaka Evrope. Jedan od najjačih turnira na svijetu, ove godine igran je u Zagrebu. Ogroman napredak i ovako dobri rezultati su postignuti uz odlučujuću podršku države koja je razvoju drevne igre dala ogroman značaj.

Slovenija je nakon poraza od Azerbejdžana u  poslednjem kolu pala na 15. mjesto iako je cijelo prvenstvo igrala u samom vrhu. Srbija je završila na 23. mjestu a Sjeverna Makedonija je 33.

Naši su pobjedom protiv Belgije, popravili utisak, kako smo i najavili. Đukić je remizirao, Blagojević izgubio poslije velike borbe, ali su sjajni bili Kosić i Drašković. Kosić je igrao matematički tačno, ne davši protivniku nimalo šansi, Drašković je zabilježio još jednu pobjedu u furioznom napadu. Na kraju zauzeli smo 30 mjesto a po rejtingu očekivano je da budemo 31. Gledano prema rejtingu naš nastup je pozitivan ali sigurno je da smo nadali boljem plasmanu…

U ženskoj konkurenciji Rusija je osvojila zlatnu medalju, zemlja domaćin Gruzija srebrnu a bronzanu je osvojila reprezentacija Azerbejdžana.

Pokrovitelj nastupa naše reprezentacije bilo je Ministarstvo sporta i mladih.

Osmo kolo, 01.11.2019.


Montenegro
4-0Albania
1.Đukić, NikolaGM25171-0Dervishi, EraldGM2546
2.Blagojević, DragišaGM25001-0Mehmeti, DritanIM2359
3.Kosić, DraganGM24781-0Ashiku, FrancFM2424
4.Drašković, LukaIM24601-0Pasko, LlambiIM2443

U osmom kolu naša reprezentacija je maksimalnim rezultatom savladala Albaniju. Veoma je teško ostvariti ovakvu pobjedu ali večeras je svaki naš šut išao u gol protivnika. Sjajan meč naše reprezentacije.

Đukić je nadigrao kolegu po tituli Eralda Dervišija u španskoj partiji. Kombinujući nastupe na daminoj i kraljevoj strani preuzeo je inicijativu koju je lijepom igrom doveo do čitavog poena. Najbolji albanski šahista doživljava teške trenutke na ovom prvenstvu – ovo mu je četvrti poraz iz isto toliko partija.

Blagojević je crnim figurama iskoristio mlaku igru svog protivnika i rano ostvario bolju poziciju. Postepeno je pojačavao pritisak, osvojio pješaka pa prešao u dobijenu završnicu lakih figura.

Kosić i Ashiku su odigrali veoma interesantnu partiju. Igrana je holandska odbrana, oba igrača su se rokirala na veliku stranu a pokrenuli pješake na kraljevoj strani. U pozicionoj borbi Kosić je bio  uspješniji i zasluženo pobjedio.

Luka Drašković je odlično tretirao kraljevu indijsku odbranu i prvi došao do aktivne igre. Sve svoje figure usmjerio je u napad na kraljevom krilu i došao do pobjede lijepim završnim taktičkim udarom.

U poslednjem, devetom kolu  naša reprezentacija igra protiv Belgije. To je protivnik po mjeri i šansa da se još jednom pobjedom popravi loš utisak.

Engleska i Rusija su igrali neriješeno: Adams je dobio Andrejkina a Vitjugov Mek Šejna. Interesantno je da je Andrejkin propustio da reklamira remi trostrukim ponavljanjem pozicije u momentu kada je imao pješaka manje u topovskoj završnici. Ukrajina je iskoristila ovaj rezultat i visokom pobjedom protiv Njemačke se izjednačila po broju bodova sa Rusijom a po dodatnim kriterijumima i preuzela vodjstvo. Hrvatska je sa 3-1 savladala Sloveniju i u poslednjem kolu se, na prvom stolu, sastaje sa Ukrajinom i bori  za medalju. U drugom meču koji će odrediti pobjednika igraju Rusija i Poljska.

Prva pobjeda


Scotland
1,5-2,5Montenegro
1.Olson, HamishFM22880-1Đukić, NikolaGM2517
2.Morrison, GrahamFM2262remiBlagojević, DragišaGM2500
3.Abudlla, MuradFM2263remiKosić, DraganGM2478
4.Muir, Andrew JIM2271remiDrašković, LukaIM2460

Konačno, toliko željena pobjeda. Propuštene šanse u prvim kolima, četiri poraza i dva neriješena rezultata su mršav učinak naše reprezentacije do ovog kola. Naši igrači kao da su izgublii sigurnost.  Trebala nam je pobjeda ne samo zbog dva boda već da koliko – toliko stvorimo šansu da dobrim finišom popravimo utisak.

Nikola Đukić je doveo naš tim u vođsto. Odlično je reagovao na neobičan izbor otvaranja svog protivnika, žrtvovao je pješaka, preuzeo inicijativu i energičnom igrom pretvorio je u poen. Ispostavilo se da je to bila jedina pobjeda u meču.

Blagojević je u daminoj indijskoj odbrani imao malu prednost u otvaranju. Nastala je damska završnica gdje je bijeli imao  lovački par a crni lovca i skakača. Crni je našao dobar plan, forsirao niz izmjena pa je remi sklopljen u jednakoj poziciji.

Kosić je dugo vodio pozicioni rat u francuskoj odbrani nadajući se da će njegovo znanje i iskustvo doći do izražaja. Bijeli je bio na visini zadatka i remi je skopljen u reduciranoj završnici.

Luka Drašković je igrao do “golih kraljeva”, remi je sklopljen u poziciji kada su na tabli ostala samo dva kralja.  U sicilijanskoj odbrani on je nadigrao protivnika, osvojio pješaka i ušao u završnicu sa pješakom više. Nažalost, potcijenio je odbrambene resurse crnog dozvolivši da se aktiviraju protivnički skakač i kralj.

U osmom kolu naša reprezentacija se sastaje sa Albanijom.

U derbiju vodećih Rusija i Njemačka su igrale neriješeno. Ruse je Dubov doveo u vođstvo ali je Nisipeanu izjednačio pobjedom protiv Vitjugova.  Englezi su dobili važan meć protiv Jermenije.

Slovenija je dobila Tursku, opet su blistali Borišek i Skoberne. Hrvatska je savladala Izrael pobjedom bivšeg prvaka Evrope Šarića.  

Srbija je ušla u formu i pobjedila jaku Mađarsku sa 3-1. Makedonci su igrali neriješeno sa odličnom Španijom . U ova dva meča odlučeno je svih osam partija, bez ijednog remija.

Rusija ima 12 bodova a sa bodom manje prate je Ukrajina, Engleska I Njemačka.

U osmom kolu u duelima na vrhu sastaju se Engleska I Rusija odnosno Ukrajina i Njemačka.

Neriješeno sa Kosovom


Montenegro
2 – 2Kosovo
1.Đukić, NikolaGM25170-1Saraci, NderimIM2396
2.Blagojević, DragišaGM25001-0Makoli,PerparimFM2241
3.Kosić, DraganGM24781-0Uruci,Endrit
2237
4.Kalezić, BlažoIM24550-1Idrizaj, Abedin
2231

U šestom kolu naša reprezenatacija je igrala neriješeno sa Kosovom u uzbudljivom meču, sa sve četiri odlučene partije. Bili smo apsolutni favoriti, sa najmanje 100 poena više na svakoj tabli ali kad kola krenu nizbrdo nikako da se zaustave. 

Naš najbolji šahista Nikola Đukić je izgubio bijelim figurama. Igrana je španska partije i mladi kosovski internacionalni majstor je krenuo u napad svim snagama. Nikola je potcijenio mogućnosti protivnika, previdio taktički udar I izgubio partiju. Kalezić je izbjegavajući remi rasplete došao u lošu poziciju. Uznapredovali bijeli pješak po d liniji riješio je partiju. Igrana je karo-kan odbrana. Blagojević je dobrom igrom savladao svog protivnika crnim figurama u italijanskoj odbrani. Kosić je bio siguran bijelim figurama i rutinski pobjedio  ali to je bilo dovoljno samo za neriješen rezultat.

U sedmom kolu se sastajemo sa Škotskom.

Rusija je dobila veliki derbi pobjedom Andrejkima protiv Ivančuka uz tri remija. Rusija ima podmlađenu ekipu i igra bez Kramnika I Karjakina. Naš protivnik iz drugog kola, Njemačka savladala je prvaka Evrope Azerbejdžan I stigla na drugu poziciju. 

Slovenije je poražena od Jermenije a Hrvatska od Engleske identičnim rezultatom 3-1. Srbija je minimalnim rezultatom savladala Litvaniju a Sjeverna Makedonija Slovačku. 

I u ženskoj konkurenciji vodi Rusija za bodom više od Gruzije.

Srbija bolja u derbija začelja


Serbia
2,5 – 1,5Montenegro
1.Inđić, AleksandarGM2638remiĐukić, NikolaGM2517
2.Sedlak, NikolaGM25571-0Blagojević, DragišaGM2500
3.Ivić, VelimirIM25361-0Drašković, LukaIM2460
4.Radovanović, MihajloIM24790-1Kalezić, BlažoIM2455

Srbija je bila bolja u derbiju začelja –  pobjedila je našu reprezentaciju sa 2,5—1,5.

Nikola Đukić je crnim figurama, igajući grinfeldovu odbranu, dobrom igrom lako parirao mladom Inđiću koji ima znatno veći rejting. Još u ranoj fazi partije došlo je do brojnih izmjena pa je relativno brzo nastala pozicija u kojoj su obje strane imale po topa i raznobojne lovce sa istim brojem pješaka pa je remi bio neizbježan.

U partiji Blagojević – Sedlak igrana je holandska odbrana. Subotički velemajstor je veoma interesantno tretirao otvaranje, došavši brzo do inicijative. Pokrenuo je  svog krajnjeg pješaka u ranoj fazi partije, sklonio kralja u veliku rokadu a zatim napadom po otvorenoj h liniji riješio partiju u svoju korist.

U duelu mladih lavova na trećoj tabli Velimir Ivić bio je uspješniji  od Luke Draškovića. On je u paulsenovoj varijanti sicilijanske odbrane došao do inicijative koju je preciznom igrom pretvorio u  pobjedu.

Jedinu pobjedu za naš tim ostvario je Blažo Kalezić koji je savladao Mihajla Radovanovića. Igrana je najdorfova varijanta sicilijanske odbrane. U malo boljoj poziciji za bijelog,  crni je ostavio pješaka na f5 nakon čega se njegova pozicija raspala

Rusija je savladala Jermeniju pobjedom mladog Dubova,  Ukrajina je savladala Englesku pa su se ove dvije ekipe izdvojile na vrhu.  Šesto kolo će donijeti duel ove dvije reprezentacije.

Hrvatska nastavlja sa odličnim igrama, sa četiri remija odoljela je aktuelnom prvaku Evrope Azerbejdžanu. Slovenija je savladala Švajcarsku pobjedama Borišeka i Skobernea došavši do diobe  trećeg mjesta. Sjeverna Makedonija je maksimalnim rezultatom izgubila protiv Gruzije.

Sjutra je na šampionatu slobodan dan.

Naša reprezentacija dijeli sa Kosovom poslednje mjesto sa kojim se sastajemo u sledećem kolu koje je na programu u srijedu, 30.oktobra.

Novi poraz


LIthuania
3-1Montenegro
1.Pultinevicius, PauliusGM25031-0Đukić, NikolaGM2517
2.Laurusas, TomasIM25011-0Kosić, DraganGM2478
3.Brazdzionis Andrius
2355remiDrašković, LukaIM2460
4.Klabis, Rokas
2321remiKalezić, BlažoIM2455

Litvanija je zemlja košarke ali se tamo, izgleda, dobro igra i šah. Ili ih je danas išao šut za tri poena. Naši šahisti su igrali odlično, stvarali dobre pozicije i … izgubili. Drašković i Kalezić su imali potpuno dobijene pozicije, Kosić je propustio niz prelaza u remi a Đukić je bio neprecizan u kritičnom trenutku.

Meč je počeo porazom na prvoj tabli. Litvanski velemajstor je u grinfeldovom otvaranju, vodeći bijele figure,  žrtvovao prvo jednog a zatim i drugog pješaka da bi došao do inicijative. Nije se činilo da je takva koncepcija ispravna jer je crni imao čvrstu poziciju. Naš šampion je imao dva pješaka više a bijeli   kompezaciju u aktivnoj poziciji lovca i topa. U osjetljivoj poziciji Đukić je odigrao lovcem na pogrešno polje dozvolivši da se bijeli dodatno aktivira i znatno poboljaša svoje šanse. Kako nevolje obično dolaze u nizu,  još jedna nepreciznost bila je dovoljna da bijeli isplete matnu mrežu i dovede svoj tim u vođstvo.

Na trećoj tabli Luka Draškovič se crnim figurama branio kraljevom indijskom odbranom. Nakon otvaranja d linije nastala je strateška pozicija u kojoj je crni suptilnom strategijom nadigrao svog protivnika zauzevši vitalne tačke. Nakon odlične žrtve figure očekivalo se da nastavi u tom stilu, efektno  dobije partiju i izjednači rezultat. Izabrao je drugu varijantu a bijeli je, potez po potez, uspio da održi pa čak i konsoliduje poziciju. Vjerovatno razočaran što nije u napadu dobio partiju Luka je prihvatio remi u poziciji u kojoj je još bilo mogućnosti za igru.

Pobjedu Litvancima donio je Laurusas pobjedivši Kosića crnim figurama. Igana je nešto rjeđa varijanta grinfeldove odbrane. Crni je dobro odigrao otvaranje i izjednačio poziciju. U jednom trenutku, kada je imao potpuno jednake šanse, naš velemajstor je forsirao prelaz u završnicu u kojoj  je on imao damu a protivnik dva topa, sa istim brojem pješaka. Nakon više propuštenih prilika da remizira, na kraju je morao da prizna nadmoć artiljerije.

Blažo Kalezić nije uspio da smanji pobjedu Litvanaca. On je bijelim figurama u španskoj partiji nadigrao svog protivnika i došao do potpuno dobijene pozicije. Ova partija je najbolji primjer da je u šahu sve moguće jer je u jednom trenutku izgledalo da je nemoguće ne dobiti ovu partiju. Nažalost naš internacionalni majstor je propustio premnogo šansi i uplovio u luku remija.

Derbi između Jermenije i Ukrajine završen je neriješeno 2-2. Englezi su minimalno savladali Holanđane,  Rusi se visoko savladali Tursku.

Hrvatska igra sjajno. Nakon Francuza savladali su i jake Špance, opet je blistao Bosiočić uz tri remija. Evidentno je da sistematski rad uz veliko ulaganje naše susjede vodi u sam svjetski šahovski vrh. Sa druge strane  visok poraz protiv Poljske je pokazatelj krize koja već dugo vlada u srpskom šahu. Slovenija je savladala veoma jaku ekipu domaćina pobjedom Lenića protiv Džobave a Borišek je u finišu održao tešku poziciju protv Čeparinova.  Sjeverna Makedonija je poražena protiv Švajcarske, nije pomagao ni sjajni Kiril Georgijev koji igra za Makedonce a posle tri pobjede savladan je i Nikolovski.

Četiri su ekipe na vrhu sa sedam bodova i one igraju međusobno u petom kolu (Rusija – Jermenija, Ukrajina-Engleska). Hrvatska se na trećem stolu sastaje sa Azerbejdžanom. Naše reprezentacija ima jedan bod i igra protiv Srbije koja ima bod više.

Minimalan poraz i u trećem kolu

Reprezentacija Crne Gore, koja učestvuje na Ekipnom prvenstvu Evrope, doživjela je još jedan minimalan poraz (2,5-1,5). Ovog puta poraženi smo od Finske. Ovaj poraz je posebno teško pao jer smo, po prvi put,  bili favoriti po rejtingu i nadali se pobjedi nakon odličnih igara i propuštenih prilika u prva dva kola. Nažalost, Finci su iskoristili možda i preambicioznu igru naše ekipe i zasluženo pobjedili.

Iz taktičkih razloga izostao je naš najbolji šahista Nikola Đukić. Stameni Dragiša Blagojević se na prvoj table susreo sa Nybacom  koji na ovom takmičenju igra u velikoj formi. Ovo je jedini susret u kojem smo imali manji rejting. Ipak pošto je naš velemajstor vodio bijele figure očekivali smo mirnu pozicionu igru i dobar rezultat. Međutim crni je nametnuo izuzetno oštru poziciju ne brojeći materijal da dođe do inicijative. Ne ulazeći u to, da Ii je tok partije plod kućne analize ili  trenutno umjetničko nadahnuće, finski šampion je ostvario izuzetno lijepu pobjedu.

Na drugoj ploči Keinanen je bijelim figurama protiv Kosića od prvog poteza igrao striktno na remi birajuči mirnu varijantu izmjene u francuskoj odbrani i izbjegavajući sve oštre mogućnosti koje mu je ostavljao naš velemajstor. Nakon obostrano korektne igre skopljen je remi u jednakoj poziciji.

Najmlađi član naše ekipe, Luka Draškovič je izjednačio rezultat pobjedom bijelim figurama  protiv Sipila u engleskom otvaranju. Bijeli je krenuo u napad pješacima na kraljevoj strani i ostvario određenu prednost. Nije najpreciznije nastavio i kada se nakon velikog broja izmjena očekivao remi u topovskoj završnici crni je pogriješio i ušao u matnu mrežu.

Pobjedu Fincima donio je Koykka porazivši Blaža Kalezića. Naš internacionalac je, želeći da iznenadi protivnika i izbjegne neke remi varijante  izabrao kraljevu indijksu odbranu, otvaranje koje se ne nalazi na njegovom stalnom repertoaru. Našalost, čini se da je više iznenadio sebe nego protivnika  i brzo je došao u podređen položaj. Bijeli je preciznom igrom pojačavao pritisak došavši do važne pobjede.

Minimalnim rezultatom Ukrajina, Jermenija, Holandija I Rusija su bili bolji od Azerbejdžana, Češke, Španije i Mađarkse. Engleska je nanijela težak poraz Švedskoj.

Od susjeda blistala je Hrvatska koja je savladala Francusku dok je Sjeverna Makedoniju bila bolja od Srbije.

U četrvtom kolu naša reprezentacija se sastaje sa Litvanijom.  

Tijesan poraz od Njemačke

Batumi 26.10.2019.

U drugom kolu Evropskog ekipnog šahovskog prvenstva, koje se ove godine igra u Batumiju (Gruzija), reprezentacija Crne Gore je posle velike borbe na svim tablama, pretrpljela poraz minimalnim rezultatom 1,5:2,5 od veoma jake reprezentacije Njemačke. Rezultati po tablama su:

Bo.31  MontenegroRtg9  GermanyRtg1½:2½
10.1GM

Djukic, Nikola
2517GM

Nisipeanu, Liviu-Dieter
2656½ – ½
10.2GM

Kosic, Dragan
2478GM

Bluebaum, Matthias
2643½ – ½
10.3IM

Draskovic, Luka
2460GM

Meier, Georg
2628½ – ½
10.4IM

Kalezic, Blazo
2455GM

Svane, Rasmus
25920 – 1

Reprezentaciju Crne Gore u sastavu Velemajstor Nikola Đukić, Velemajstor Dragiša Blagojević, Velemajstor Dragan Kosić, inter majstori Luka Drašković i Blažo Kalezić, vodi dugogodišnji selektor iskusni Velemajstor Milan Draško. Prvenstvo je počelo 24. oktobra i traje 9 dana, a pokrovitelj i ove aktivnosti ŠSCG je Ministarstvo sporta i mladih. Na takmičenju učestvuje 40 reprezentacija, a Crna Gora je 31 nosilac po rejtingu. U trećem kolu Reprezentacija Crne Gore će danas odmjeriti snage sa reprezentacijom Finske, a zanimljivo je da je selector Draško odlučio da odmori prvu tablu reprezentacije velemajstora Đukića i da šansu iskusnom Blagojeviću.

Prvo kolo: Izrael-Crna Gora 2:2

Šetali smo promenadom uz Crno more, u nadi da ćemo start Šampionata Evrope dočekati relaksirani, željni igre. Dan uoči početka pronašli smo dva neobična, poetična kutka. Guštali smo uz odličan boršč u restoranu”Bern”, gdje su se 1900. susretali i družili Anton Čehov i Maksim Gorki (1900). A zatim nabasali na kuću gdje je, pred kraj života (1924/25), boravio Sergej Jesenjin. Tu je napisao “Šagane moja”.

“Šagane moja, ti Šagane draga!

Znam devojku u kraju mojemu,

Na te strašno nalik je u svemu,

Možda mišlju sada za mnom traga…”

Ako nas je nešto nadahnulo, onda je to bliski susret s poezijom! Ili možda činjenica da sa renomiranim Izraelcima do sada nismo imali uspjeha?

Na prvoj tabli duel između Maksima Rodštejna (2684) i Nikole Đukića. Nadahnuta igra našeg deveterostrukog šampiona. Stigao je nadomak pobjede, ali je nakon silnih vratolomija i cajtnota, partija okončana remijem.

Partija između Dragiše Blagojevića i Evgenija Postnija (2597), proticala je u pozicionom nadmudrivanju. Dragiša je pokušao zaprijetiti na daminom krilu, ali je crni uspio održati ravnotežu.

Činilo se da je Luka Drašković imao teškoća u otvaranju, jer je Tamir Nabati (2658) vršio neugodan pritisak u centru. Naknadne analize pokazuju da je to prividno, jer je Luka mogao igrati preciznije i izjednačiti poziciju. Međutim, ne pronalazi prave solucije i postepeno dospijeva u slabiju poziciju. Nabati sigurno realizuje prednost.

Blažo Kalezić je junak dana! Maestralno je odigrao protiv Viktora Mihalevskog (2570). Posebno impresionira efektna realizacija materijalne prednosti (pješak više), protkana matnim motivima. Šahovska simfonija!

Sutrašnji protivnik je reprezentacija Njemačke, deveta na starnoj rejting listi.

Nastupa 40 nacionalnih selekcija i 139 velemajstora!

Glavni favoriti nisu bili na visini zadatka; podmlađena Rusija podijelila je bodove protiv Danske. Izuzetno borben meč; sve četiri partije su odlučene. Reprezentacija Austrije, koju vodi nekadašnji vunderkind,  velemajstor Borki Predojević, odigrala je 2:2 sa Englezima.

Izvještaj poslao: Milan Draško

Danas je počelo ekipno prvenstvo Evorope.

Naši reprezantivci u šetnji.