Po titula za vječite rivale – Budućnost i Elektroprivredu

Multimedijalna sala Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici za vikend je ugostila dvadeset ekipa koje su se nadmetale na Ekipnom prvenstvu Crne Gore u brzopoteznom i ubrzanom šahu. Epilog je da su vječiti rivali crnogorskog šaha osvojili po titulu. Budućnost je bila najbolja u ubrzanom, dok je Elektroprivreda titulu osvojila u brzopoteznom šahu.

Prvo je na programu bilo prvenstvo u ubrzanom šahu. Nakon sedam kola, po švajcarskom sistemu, prva kroz cilj prošla je ekipa podgoričke Budućnosti, koja je ostvarila šest pobjeda i jedan poraz. Za pobjedničku ekipu nastupali su: Nikola Đukić, Blažo Kalezić, Andrej Šuković, Vladimir Pajković i Veljko Šćekić. Drugo mjesto pripalo je nikšićkoj Elektroprivredi, koja je jedina uspjela da savlada Budućnost. Bronzanim medaljama okitili su se šahisti Mimoze iz Tivta, koji su kao i Elektroprivreda imali pet pobjeda, jedan neriješen ishod i jedan poraz, ali pola poena manje. Najbolja nenagrađena ekipa iz Premijer lige je Herceg Novi, najbolji Prvoligaš je Nikšić, dok su šahistkinje Crnogorca bila najbolje u konkurenciji dama. Najbolja ekipa u kategoriji ostalih ekipa bila je LD gradnja, dok je druga nagrada u istoj kategoriji pripala ekipi Zete.

Drugi dan takmičenja bio je rezervisan za cuger. Igrano je devetnaest kola, a Elektroprivreda je furiozno došla do pobjedničkog pehara. Nikšićki sastav je ostvario osamnaest pobjeda i samo jedan neriješen ishod i potpuno zasluženo došao do pehara. Za Elektroprivredu su nastupali Denis Kadrić, Luka Drašković, Jovan Milović, Marko Krivokapić, Božidar Kisić i Vuk Miletić. Mimoza se opet morala zadovoljiti bronzom zbog slabijih dodatnih kriterijuma koji si srebro donijeli ekipi Herceg Novog. Budućnost je najbolji nenagrađeni premijerligaš, dok su Nikšić, ženska ekipa Crnogorca, LD gradnja i Zeta ponovili uspjeh od prethodnog dana i osvojili specijalne nagrade.

Vrijedno spomena je da su za osvajače dvije bronzane medalje, ekipu Mimoze nastupali: Miloš Stanković, Milan Draško, Miloš Vlatković, Momčilo Raičević i Dragan Popadić.

Za ekipu Herceg Novog nastupali su: Dragiša Blagojević, Pavel Anisimov, Nebojša Nikčević, Nebojša Nikolić, Armin Mušović, Miomir Savić, Mašan i Miloš Bubanja.

Najbolji prvoligaš je Nikšić, koga su do uspjeha vodili: Veljko Draganić, Boro Miljanić, Igor Sarić, Veselin Grbović i Milan Vico.

Za žensku ekipu Crnogorca uspjeh su izvojevali: Jovana Sredanović, Elmira Karnauhova, Nikolina Koljević, Lidija Blagojević i Ksenija Vešović.

Ekipa LD gradnje dva puta je osvojila naslov najbolje ekipe u konkurenciji ostalih ekipa, a predvodio je Predrag Nikač. Nastupali su još: Aleksandar Perošević, Aleksandra Milović, Mitar Đukanović, Milan Radonjić i Davor Drašković. U istoj kategoriji Zeta se dva puta morala zadovoljiti drugim mjestom, a za nju su nastupali Igor Vujačić, Sreten Đukanović, Perica Putnik, Radomir Knežević i Željko Vujadinović.

Takmičenje je proteklo u sjajnoj atmosferi, pa sudijski tandem Zoran Peruničić i Željko Miljanić nije imao težak posao.