Pionirsko prvenstvo Crne Gore za 2022. godinu – Sofija Milović i Gorazd Laušević najbolji, veliki uspjeh našeg šaha uz rekordan broj učesnika

Foto galerija:

https://collect.wetransfer.com/board/s8zgj64zstgavp01n20220315102532/latest

Pionirsko prvenstvo Crne Gore u šahu, održano je u subotu i nedjelju u podgoričkoj Osnovnoj školi Maksim Gorki. 

Rekordan broj učesnika, tačnije njih 118, nadmetalo se na ovom turniru, od čega 95 dječaka i 23 djevojčice. Djevojčice i dječaci su igrali u odvojenim grupama, a igrano je 9 kola po švajcarskom sistemu. Sve kategorije su nastupale zajedno, a na kraju je određen plasman i nagrađeni najbolji u kategorijama: do 8, do 10, do 12 i do 14 godina.

Pionirska prvakinja Crne Gore za 2022. godinu je Sofija Milović, članica ŠK Elektroprivreda iz Nikšića. Devetogodišnja Sofija, ostvarila je fišerovski skor zabilježivši u devet partija isto toliko pobjeda, pa je potpuno zasluženo slavila na turniru na kome su se nadmetale igračice do 14 godina. Vrijedan uspjeh Sofije, koja je nastavila porodičnu tradiciju, obzirom da su njeni roditelji Jovan i Aleksandra takođe šahisti. Jovan je fide majstor i predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, dok je Aleksandra naša najbolja igračica i ženski internacionalni majstor. 

Drugo mjesto pripalo je Katarini Đukić (ŠK Budućnost) sa osam poena, ćerki desetostrukog prvaka Crne Gore Nikola Đukića, dok je njena klupska drugarica Nastasija Roganović zauzela treće mjesto sa 7 poena. Njih tri su zauzele i prva tri mjesta u generalnom plasmanu. 


U kategoriji djevojčica do 8 godina prvo mjesto zauzela je Dunja Radusinović (ŠK 7. Oktobar), dok je srebro pripalo Nedi Mrdak (ŠK Dijagonale). 

U kategoriji do 10 godina prvo mjesto je pripalo Dunji Đuranović (7. Oktobar), drugo mjesto je zauzela Nađa Zloković (Dijagonale), a treće Dunja Kaluđerović (7. Oktobar).

U kategoriji do 12 godina prvo mjesto pripalo je Dafini Dakić (7. Oktobar), drugo njenoj klupskoj drugarici Jani Šćekić, dok je bronzana Iva Vujović (Dijagonale).

Velika borba viđena je u takmičenju pionira. Nakon devet kola na vrhu su bili izjednačeni Gorazd Laušević (ŠK Osnovne i srednje škole) iz Pljevalja i Mihailo Pušara (ŠK Herceg Novi 1949). Oni su imali po 8,5 poena, ostvarivši po osam pobjeda, dok je njihov međusobni duel okončan remijem. Dodatni kriterijumi su bili na strani Lauševića, koji je na taj način postao pionirski prvak za 2022. godinu. Pušara se zadovoljio srebrom, dok je bronza pripala Iliji Miloviću (Elektroprivreda) koji je imao najbolje kriterijume u grupi igrača sa 7 poena. Vrijedi pomenuti da su 7 poena imali i Nikša Dragićević (Dijagonale) te Radovan Milović (Elektroprivreda). 

U kategoriji do 8 godina zlato je pripalo Koči Radoviću (Dijagonale), srebro Jovanu Obradoviću (7. Oktobar), a bronza Balši Zlokoviću (Dijagonale).

U kategoriji do 10 godina najbolji je bio Toman Perić (Budućnost), drugi je bio Vuk Đurović (Budućnost) dok je treće mjesto zauzeo Andrija Jakovljević. 

U kategoriji do 12 godina pobjednički pehar je pripao Matiji Popoviću, srebrena medalja Viktoru Kaluđeroviću (Dijagonale) i bronza Darisu Abdoviću (Budućnost). 

Najbolji pioniri sa ovog takmičenja postaće članovi pionirske reprezentacije Crne Gore, a Šahovski savez će im omogućiti rad sa trenerima kroz organizovane kampove. 

Strateški pravac Šahovskog saveza Crne Gore dobija punu afirmaciju. Velika pobjeda šaha i mladosti, koju su izvojevali mlade šahistkinje i šahisti, garant je novih uspjeha i razvoja drevne igre u Crnoj Gori. 

Organizator turnira je bio Šahovski savez Crne Gore, u saradnji sa tradicionalnim partnerima Crnogorskim školskim sportskim savezom i Šahovskim klubom Dijagonale. Pokrovitelj takmičenja je bila Uprava za sport i mlade, a nije izostala ni podrška sponzora CEDIS-a i kompanije Osmi red. 

Veliki korak naprijed našeg šaha!