Otvoren Evropski šahovski kup

U hotelskom kompleksu Holiday Villages ( član Karisma grupe ) u Ulcinju, svečanom ceremonijom je otvoren, Evropski šahovski kup. Rekordan broj ekipa, odnosno 66 u muškoj I 14 u ženskoj konkurenciji, nadmetaće se narednih 7 dana, u najjužnijoj crnogorskoj opštini, za prestižnu titulu klupskog prvaka Evrope.


Nakon intoniranja himni Crne Gore i Evropske šahovske unije (ECU) prisutnima, u prepunoj sali, prvo se obratio predsjednik ECU-a, gospodin Zurab Azmaiparašvili, koji je istako progresivnost Šahovskog saveza Crne Gore, koji će na ovom takmičenju biti domaćin, svjetskoj šahovskoj eliti. Na izlaganje gospodina Azmaiparašvili se nadovezao predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, gospodin Jovan MIlović, poželio je učesnicima dobrodošlicu kazavši, da je ovaj turnir kruna obilježavanja jubileja 70 godina Šahovskog saveza Crne Gore i da je Crna Gora, pored toga što je prepoznata kao turistička zemlja, predivne ljepote, i šahovska zemlja, koja krupnim koracima napreduje na šahovskoj mapi svijeta. Gradonačelnik Ulcinja, gospodin Ljoro Nrekić je u ime grada domaćina poželio dobrodošlicu, napominjući veličinu ovog događaja i njegovog značaja za Ulcinj I Crnu Goru, podsjetio učesnike na prirodne ljepote Ulcinje koje ćee boravak svjetske šahovske elite učiniti prijatnijim. U prvom redu: uvala Valdanos, Gradsku i Veliku plažu, Adu Bojanu, Stari grad i mnoge druge. Na kraju turnir je otvorenim proglasio, Ministar spoljnih poslova Crne Gore, a ujedno i šahista, gospodin Srđa Darmanović, koji se nalazio na čelu orgaizacionog odbora. koji je posebno istakao to što je Crna Gora kroz istoriju, bila domaćin svjetskoj šahovoskoj eliti i da je ovaj događaj kruna proslave jubileja saveza i dobra promocija, kako šaha tako i same Crne Gore. Gospodin Darmanović je učesnicima poželio sreću i lijep ugođaj u Crnoj Gori.

Novo druženje Crne Gore i svjetske šahovske elite, počelo je na dan, kada je rođan osmi prvak svijeta, legendarni, Mihail Talj, koji je izuzetno volio Crnu Goru.   Narednih dana očekuju nas zanimljive borbe, a Crnu Goru će predstavljati tri ekipe u muškoj (Budućnost, Rudar i aktuelni prvak Crnogorac) i jedna ekipa u ženskoj konkurenciji, sastavljena od našiih reprezentativki pojačanih Jovanom Raport. Treba istaći da su naše ekipe, pojačane mladim nadama crnogorskog šaha.U umjetničkom dijelu programa nastupio je Glamur strings , dok je moderator večeri bila poznata crnogorska glumica, Branka Stanić-