Online prvenstvo Evope u šahu za mlade

Alivodić izvanredan

Naši mladi šahisti završili su takmičenje na online prvenstu Evrope. Član podgoričke Budućnosti Dario Alivodić zabilježio je sjajan rezultat u grupi do 18 godina i sa ostvarenih 6 poena, plasirao se na 15.  mjesto u konkurenciji 83 učesnika.

Talentovani Podgoričanin je poslednjeg dana osvatrio pobjede u tri odigrane partije, i napravio zaista vrijedan rezultat u izuzetno jakoj konkurenciji. Dario je potvrdio svoj talenat i od njega se očekuju još bolji rezultati u budućnosti.

Rezultat od 4,5 poena ostvarile su talentovane pionirke Milena Mosurović u kategoriji do 14 i Mateja Popović u kategoriji do 16 godina. Milena i Mateja su bile učesnice nedavno završenog, 72. pojedinačnog šampionata Crne Gore.  Mlada Nikšićanka Anastasija Mandić se zaustavila na 4 poena.

Osvajač desetog mjesta na seniorskom prvenstvu, mladi Cetinjanin Savo Vujović se uprkos dobroj igri, morao zadovoljiti sa 4,5 poena u kategoriji do 16 godina, baš koliko je u kategoriji do 14 godina skupio njegov klupski drug, Peko Đurović. Umor od nedavno završenog šampionata, bio je evidentan u igri Mila Pobora i Vuka Miletića, pa su na kraju ostali na saldu od 4 poena.

Naši mladi igrači prikazali su dobru igru, ali posledica neuigranosti, bili su previdi u boljim pozicijama pa ostaje žal za boljim plasmanom zbog propuštenih prilika. Naši mladi šahisti vodili su borbe iz računarske sale Prirodno matematičkog fakulteta, koja je pružila adekvatne tehničke uslove, zahvaljujući profesoru Milenku Mosuroviću. Vrijedi pomenuti i dragocjenu pomoć šahovskog entuzijaste Sava Bakrača iz Pljevalja, koji je omogućio da Goražda Lauševič, Neda Šljivić i Neda Bojović nastupe i pomognu kolegama koje su igrali u Podgorici.

Šahovski savez Crne Gore planira nastavak svojih aktivnosti, naravno u skladu sa poštovanjem mjera i aktuelnom epidemiološkom situacijom. Premijer liga je planirana za prvu polovinu oktobra, a njen domaćin će biti Cetinje.


Nakon uspješno završenog 72. prvenstva Crne Gore u šahu, Šahovski savez Crne Gore je nastavio svoje aktivnosti. Šahovska pozornica naredna tri dana u potpunosti pripada našim mladim igračima. Naredna tri dana održava se online prvenstvo Evrope u šahu za mlade.

Crnogorsku reprezentaciju čini 8 mladih šahistkinja i 10 mladih šahista, u konkurenciji čak 724 takmičara iz 40 zemalja koji će se nadmetati u kategorijama do 12, 14, 16 i 18 godina, odvojeno u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prvenstvo je pojedinačnog karaktera, ali najbolji rezultati iz svake kategorije će se sabirati i odrediti poredak reprezentacija. Tempo igre je 25 minuta plus 5 sekundi za svaki potez, a dnevno će se igrati po 3 kola.

Naši mladi igrači imaju izuzetnu priliku da pokažu svoje potencijal i odmjere snage sa kolegama iz čitave Evrope, a najviša očekivanja su od učesnika nedavno završenog seniorskog prvenstva: Sava Vujovića, Peka Đurovića, Vuka Miletića, Mila Pobora i Daria Alivodića, kao i od naših mladih talentovanih šahistkinja, koje su takođe učestvovale na prvenstvu: Mateje Popović i Milene Mosurović. Pored njih crnogorsku reprezentaciju čine: Sofija i Ilija Milović, Anđela Vuković, Neda Šljivić, Anastasija Mandić, Tara Ivanović, Neda Bojović, Goražd Laušević, Toman Perić, Matej Sredanović i Milan Čurović.  

Naši šahisti će naredna tri dana voditi borbe sa vršnjacima iz Evrope, iz računarske sale Prirodno matematičkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Ova pomoć je bila dragocjena, pa se ŠSCG zahvaljuje i PMF-u i profesoru Milenku Mosuroviću, koji su omogućili tehničku podršku i odlične uslove našim mladim šahistima.