ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA U HOTELU PODGORICA

Na današnjoj press konferenciji održanoj u Hotelu”Podgorica” u organizaciji  Šahovskog saveza Crne Gore, selektori muške i ženske selekcije Boro Miljanić i Duška Jovićević odredili su spisak reprezentativaca koji će našu zemlju predstavljati  na  Šahovskoj olimpijadi od 1-14. avgusta u norveškom Tromsu.
Duška Jovićević, je odredila spisak igračica i raspored po tablama, pa će reprezentacija igrati po redosledu: Aleksandra Milović,Tijana Blagojević, Marija Stojanović i Sanja Mišović, i rezerva Kristina Bačić. Za razliku od koleginice, Boro Miljanić je saopštio velemajstorski sastav: Nikola Đukić, Dragiša Blagojević, Milan Draško, Dragan Kosić i Nebojša Nikčević, dok će o rasporedu po tablama još razmisliti, s obzirom da ekipu može da kombinuje I prijavi u predviđenom roku od 15 dana pred početak Šahovske olimpijade.

pressjun14Konferenciji su osim selektora prisustvovali predsjednik ŠSCG Angelina Vuković, inspector za sport Branimir Ivanović kao I reprezentativci Aleksandra Milović, Milan Draško I Nebojša Nikčević.
Ženska reprezentacija Crne Gore biće jedna od najmlađih dok se od muške reprezentacije očekuje da se plasira bolje nego što je njihov očekivani plasma po rejtingu. Selektorka očekuje da će sve igračice dati sve od sebe a u budućnosti se očekuju I veći dometi od Aleksandre Milović i talentovane Tijane Blagojević, kao I ostalih mladih šahistkinja.
Selektor Miljanić rekao je : “Naš trenutni rejting ne odražava pravi kvalitet ekipe, jer smatram da vrijedimo daleko više. To je naša muška selekcija potvrđivala na svakom prethodnom nastupu. Tim je sastavljen od iskusnih šahista koji su prošli dobru i jaku školu i turnire bivše Jugoslavije. Ukoliko budu imali dovoljno svježine I odigraju čitav turnir u dobrom ritmu postoji mogućnost da ponove iznenađenje sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva.” Sa takvim stavom selektora složili su se I reprezentativci Milan Draško I Nebojša Nikčević.

Predsjednik ŠSCG Angelina Vuković naglasila je : “S obzirom da je nova uprava počela rad prije 20 dana nije bilo vremena za pripreme naših selekcija, , ali prioritet nove uprave biće rezultati  reprezentativnih selekcija I projekat “šah u školama”. Savez će se potruditi da pomogne da  reprezentativci   imaju  vremena za prave pripreme a projekat šah u školama, inoviraćemo i internet prezentacijama, sa učešćem naših velemajstora u radu sa djecom. Takođe, dodala je  da će gosti ŠSCG i prijestonice Cetinje 17. juna biti potpredsjednik  FIDE.Ali Nihat Jazići.

Ispred Uprave za sport prisutne je pozdravio je Branimir Ivanović, jedini inspektor za sport u Crnoj Gori.
“Nova uprava ŠSCG u izuzetno kratkom vremenu pripremila je sva dokumenta za zakonito registrovanje. Šahisti I šahovski radnici su pokazali da posjeduju ogroman potencijal, prevazišli upravljačku krizu I pokazali da se ne radi o sportskoj krizi” kazao je Ivanović
Naglasio je da očekuje da će nova uprava pripremati dobre projekte I kandidovati ih za dobijanje sredstava na konkursu za finansiranje sporta.
“ Uprava za mlade I sport, predvođena direktorom I  proslavljenim odbojkašem Igorom Vušurovićem postavila je cilj da se postigne klima da vrhunski sportski rezultati budu plod organizovanog I profesionalnog rada kako ne bi došlo do nepotrebnog gubljenja talentovanih mladih sportista. Naročita pažnja mora se posvetiti sportu u školama gdje se u pravo vrijeme moraju prepoznati talenti, koji će kasnije napredovati kroz rad saveza i da njihovi uspjesi budu odraz uređenog sistema”, objasnio je Ivanović
Šahovski poslenici najavili su i organizovanje pratećih šahovskih događaja prilikom posjete visokih predstavnika FIDE sredinom juna.