ODLOŽENO OMLADINSKO PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU ZA 2020. GODINU U MUŠKOJ I ŽENSKOJ KONKURENCIJI

Obavještavamo vas da je Šahovski savez Crne Gore donio odluku da odloži održavanje Omladinskog prvenstva Crne Gore u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Uzrok odlaganja su  zdrastveni razlozi i novo širenje epidemija virusa Covid 19.

ŠSCG je nakon stabilizovanja zdrastvenog stanja u Crnoj  Gori, razmotrio situaciju i donio plan aktivnosti. U ovom periodu održani su polufinalni turniri, Ekipni kup Crne Gore, održana Skupština ŠSCG. Za period od  3. do 9. jula 2020.godine bilo je predviđeno održavanje Omladinskog prvenstva Crne Gore u muškoj i ženskoj konkurenciji. Obezbjedili smo povoljne uslove u Hotelu Grand na Cetinju, kako u sportskom i finansijskom pogledu tako i u pogledu primjene mjera iz preporuke Evropske šahovske unije za održavanje šahovskih turnira za vrijeme epidemije. Podsjećamo da smo za održavanje šahovskih takmičenja uz primjenu ovih mjera dobili saglasnost Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Izvršene su sve pripremne radnje i turnir je mogao odmah da počne što se tiče saveza.

Međutim, zdrastvena situacija u Crnoj Gori se poslednjih dana znatno pogoršala. Pojavio se veliki broj novozaraženih osoba uz stalnu tendenciju rasta. Nadležni državni organi su donijeli nove zdrastvene mjere.

ŠSCG je razmotrio novonastalu situaciju i donio odluku da se takmičenje odloži. Zdravlje naših mladih šahista mora biti na prvom mjestu, bolje je uopšte i ne održati turnir nego ga igrati u stalnoj opasnosti od mogućnosti zaraze.  Bez obzira na primjenu svih predloženih mjera, ŠSCG smatra da je veoma riskantno insistirati na održavanju ovog takmičenja.

Ukoliko se u narednom periodu stvore uslovi za održavanje ovog turnira ŠSCG će ga organizovati. U svakom slučaju strogo ćemo se predržavati svih mjera nadležnih državnih organa.