Odložena sva takmičenja

Svjedoci smo ogromne eskalacije corona virusa u našoj zemlji i čitavom regionu. Konstantno se povećava broj novozaraženih, ozbiljno oboljelih a nažalost i preminulih od ove opake bolesti.

Državni organi pokušavaju donošenjem i primjenom brojnih mjera da smanje i suzbiju širenje zaraze. Po trenutno važećim mjerama, zabranjena su sva okupljanja do 1. decembra tako da je samim tim onemogućeno održavanje prvog vikenda Prve lige. Niko ne može prognozirati u kom pravcu će se razvijati širenje zaraze a samim tim i mjere nadležnih organa. Svaki eventualni nastavak aktivnosti  direktno zavisi od razvoja zdrastvene situacije i mjera koje će biti donošene povodom toga. Nažalost, procjene stručnjaka nijesu optimističke. Smatramo da je neodgovorno držati sve aktere u stanju neizvjesnosti da li će se stvoriti uslovi za održavanje takmičenja.

Zbog toga Šahovski savez Crne Gore donosi odluku o odlaganju svih takmičenja do daljnjeg.

Otkazuju se zakazani termini  Prve lige a Druga liga i Jesenji dio Pionirske lige neće se zakazivati.

U slučaju poboljšanja zdrastvene situacije možemo naknadno, uz dogovor sa klubovima, odrediti termine za sva takmičenja.

Pokušali smo da maksimalno održimo sistem takmičenja pod ovako teškim uslovima (Ekipni kup, polufinalni turniri, 72. Pojedinačno prvenstvo, Premijer liga), odlagali početak Prve lige ali je došao trenutak da se mora donijeti i ovakva odluka. Smatramo da je rizik igranja u ovom trenutku preveliki i nije u skladu sa ukupnim naporima čitave zajednice. Podsjećamo da je strateški cilj ŠSCG  održavanje sistema takmičenja ali prioritet mora biti društvena odgovornost i prije svega očuvanje zdravlja šahista.  Zbog toga vas molimo na razumijevanje povodom donošenja ove odluke.