Odigran šahovski meč mladih šahista Srbije i Crne Gore putem interneta

Šahovski  klub ‘’Dijagonale’’ iz Podgorice pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore (Elektrotehnički fakultet) u okviru Otvorenih dana nauke organizovao je u subotu,                       5. oktobra šahovski meč mladih šahista CRNE GORE i SRBIJE putem interneta.

Pobijedila je ekipa Srbije 5,5 – 4,5 u zanimljivom meču.  Za ekipu Crne Gore pobjede su izborili Vuk Miletić, Milo Pobor , Nikša Dragićević i Milena Mosurović, remizirala je Iva Vučković.                                                                                                                                   Izgubili su Mateja Popović , Selena Zindović, Anastasija Mandić, Milan Čurović i Luka Drašler.

Ekipe su brojale po deset takmičara različitih uzrasta do 16 godina starosti – 5 djevojčica i pet dječaka.                                                                            Tempo po kojem se meč igrao bio je 25 minuta po igraču uz dodatak od 10 sekundi.

Učesnike meča u Podgorici i Beogradu pozdravili su Djurdjina Bulatović iz Ministarstva nauke (direktorica festivala Otvoreni dani nauke) , Radmila Milošević, predsjednica šahovskog kluba ‘’Dijagonale’’, Jovan Milović, predsjednik Šahovskog saveza CG i velemajstor Milan Draško.

Iz Beograda putem skajpa mladima su se obratili  Gordana Mitrović, savjetnica Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja  u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, dr Dušan Cogoljević, predsjednik Šahovskog saveza Srbije, Miloš Peović koordinator za školski šah grada Beograda i Milorad Branković, predsjednik šahovskog kluba ‘’Delfin’’.

Kao prateći program u sali za igru na ETF-u upriličena je izložba crnogorskih prvaka i prvakinja u šahu a odštampana je i brošura sa njihovim kraćim biografijama.