RAZIGRAVANJE ZA SVJETSKI KUP – LUKA DRAŠKOVIĆ IDE NA SVJETSKI KUP

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

UŽIVO

LUKA DRAŠKOVIĆ IDE NA SVJETSKI KUP

Luka Drašković je nakon pobjede na nedavno završenom šampionatu, uspio da trijumfuje na doigravanju i biće prvi predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu, koji će biti odigran u Sočiju u julu mjesecu.

Nakon remija u prvoj partiji, Drašković se u drugoj partiji, u kojoj je vodio bijele figure, opredijelio za italijansku partiju. Velemajstor Dragiša Blagojević je korektno tretirao otvaranje, stekao preimućstvo u središnjici, ali nakon grešaka u cajtnotu, nastala je damska završnica u granicama jednakosti. Drašković je nalazio najbolje poteze, a velemajstor Blagojević je pod pritiskom pogriješio, pa je predao pred neodbranjivim matnim prijetnjama.

Drašković je pobjedom 1,5-0,5 trijumfovao u doigravanju i biće prvi predstavnik na Svjetskom kupu. Veliki uspjeh 25-ogodišnjeg Baranina, koji je krunisao sjajnu formu i potvrdio veliki potencijal. Sam nastup u Sočiju, veliko je priznanje kako za Draškovića, tako i za crnogorski šah.

Drašković nije krio oduševljenje:
Izuzetno sam srećan što sam uspio da trijumfujem. Veliki uspjeh, a posebna je čast predstavljati svoju državu na Svjetskom kupu. Slijedi malo odmora, a onda ću početi pripreme, kako bi u Sočiju ostvario što bolji rezultat.

Šahovski savez Crne Gore će pomoći svog predstavnika, omogućiti mu trenažni rad, kako bi ostvario što bolji rezultat, a uz čestitke Luki Draškoviću i želja da što prije postane velemajstor.

Sjajan domaćin završnog turnira bio je hotel Mediteran u Budvi.

Uskoro slike za zatvaranja.

Uprava za sport i mlade
Hotel & Resort Mediteran

REMI U PRVOJ PARTIJI, SJUTRA ODLUKA

Prva partija finalnog meča, nakon kojeg će biti poznat predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu, između aktuelnog šampiona, internacionalnog majstora, Luke Draškovića i velemajstora Dragiše Blagojevića, okončana je remijem.

Velemajstor Blagojević je vodio bijele figure, Drašković se opredijelio za Kraljevu indijsku odbranu, pokušavši da iznenadi protivnika varijantom sa Lf5. Nastala je zanimljiva pozicija, a nakon izmjene topova na c liniji, publika je već mogla naslutiti remi, koji je sklopljen nekoliko poteza kasnije kada su protivnici ponavljali poteze.

Remi, obostrano korektna igra i zaista sjajna najava nastavka duela za sjutra.

Druga partija finala je na programu sjutra. Bijele figure ima Drašković, a u slučaju remija borbe će biti nastavljene u doigravanju. U eventualnom doigravanju, protivnici će prvo odigrati dvije partije po ubrzanom tempu, a ako bi rezultat bio 1:1, nastavili bi borbe u dvije brzopotezne partije. Ako se desi da i tu bude neriješeno, pobjednik duela će biti Drašković, koji je na Šampionatu bio bolje plasiran.

Ulog je izuzetno veliki, pa će sjutrašnji nastavak meča biti izuzetno zanimljiv. Pobjednik će biti prvi predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu koji će biti igran u ruskom Sočiju, a čiji je nagradni fond gotovo 2 miliona američkih dolara.

Domaćin ovog šahovskog spektakla je Hotel Mediteran u Budvi, a organizator Šahovski savez, koji je, već se može reći, doigravanjem u Budvi, na najbolji način najavio predstojeći šampionat Mediterana koji će biti održan u drugoj polovini juna u prestonici našeg turizma.

Hotel & Resort Mediteran
Uprava za sport i mlade

DRAŠKOVIĆ I BLAGOJEVIĆ U FINALU

Doigravanje za predstavnika Crne Gore na Svjetskom kupu donijelo je velika uzbuđenja drugog dana polufinalnih duela. Epilog je da će se u finalu sastati Luka Drašković i Dragiša Blagojević.

Novi prvak države, internacionalni majstor Luka Drašković je remijem za prošlogodišnjim prvakom Blažom Kalezićem došao do finala.

Luka se bijelim figurama opredijelio za obrnutu kraljevu indijku, a Kalezić je dugo tražio način da stekne prednost, obzirom da mu je pobjeda bila nužna kako bi meč odveo u doigravanje. Drašković je manevrisao, a sitne nepreciznosti nijesu bile dovoljne Kaleziću da ugrozi bijelog monaha, pa je remijem svakako zadovoljniji Drašković koji će u finalnom meču sa velemajstorom Dragišom Blagojevićem, tražiti vizu za Soči.

Blagojević je u klasičnoj partiji uspio da iskoristi riskantnu igru Aleksandra Tomića u Benoniju. U ranoj fazi je pješak dospio na polje d6 usporivši razvoj crnih figura, što je iskusni velemajstor iskoristio i veliku prednost pretvorio u poen, a meč odveo u doigravanje po ubrzanom tempu.

Uzbudljivo je bilo i u doigravanju gdje je Tomić pokušao u prvoj partiji da forsira igru na pobjedu u objektivno jednakoj poziciji, pa je Blagojević poveo 1:0. Tomić je morao da igra na pobjedu u drugoj partiji, a u ključnom momentu nije našao pravi plan, materijal je reduciran i nastala je završnica u kojoj je velemajstor bio zadovoljan remijem, koji ga je odveo u finale.

Od sjutra je na programu finalni meč, između Luke Draškovića i Dragiše Blagojević. Sjutra je na programu prva partija, a u nedjelju će biti odigrana druga partija i eventualno doigravanje, pa će tada biti poznat predstavnik Crne Gore na prestižnom svjetskom takmičenju.

Turnir su danas posjetili legendarni velemajstor i bard crnogorskog šaha, Božidar Bonja Ivanović, ali i direktor Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević uz čiju je pomoć Šahovski savez Crne Gore organizovao Šampionat i doigravanje. Cijenjeni gosti su dodatno uveličali spektakl, koji se održava u hotelu Mediteran.

Uprava za sport i mlade
Hotel & Resort Mediteran

DRAŠKOVIĆ I TOMIĆ POVELI –
MLADOST : ISKUSTVO 2:0

Danas je u Budvi, u sjajnom ambijentu hotela Mediteran, počelo doigravanje, nakon kojeg će biti poznat predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu. Svjetski kup je jedno od najprestižnijih takmičenja u svijetu, a Crna Gora je po prvi put dobila svog predstavnika na njemu. Učesnike je na početku pozdravio gospodin Vanja Drašković, član Upravnog odbora Šahovskog saveza i počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije.

Podsjetimo, pravo na doigravanje su stekla četiri prvoplasirana sa nedavno završenog Šampionata. Pa su se u polufinalnim duelima sastali: novi šampion, internacionalni majstor Luka Drašković i njegov kolega po tituli i prošlogodišnji šampion Blažo Kalezić, odnosno osvajači srebrene i bronzane medalje, velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Aleksandar Tomić.

U prvim partijama polufinala, ljubitelji drevne igre mogli su da vide sve ono što ona nosi sa sobom, a uspješniji su bili mlađi igrači, odnosno Luka Drašković i Aleksandar Tomić.

U partiji Kalezić – Drašković, novi šampion se posle duže vremena odlučio za sicilijansku odbranu, pokazavši želju da želi borbu “prsa u prsa”. Kalezić je odabrao varijantu sa velikom rokadom, ali je nepreciznostima omogućio Draškoviću da stvori prednost. Drašković je prvo osvojio centralnog pješaka na polju e4, Kalezić je zatim žrtvovao još jednog pješaka ali nije uspio da stekne kompenzaciju, pa je nakon reduciranja materijala bio prinuđen da preda partiju. U sjutrašnjem duelu, Draškoviću će voditi bijele figure i biće mu dovoljan remi.

Aleksandar Tomić je takođe od početka partije pokazao želju za pobjedom, pa je već u otvaranju žrtvovao pješaka. Iskusni velemajstor Blagojević je prihvatio žrtvu i stekao minimalnu prednost nakon otvaranja. Igrači su dospjeli u cajtnot, a Tomić je polako preuzimao inicijativu i serijom preciznih poteza stekao prednost. Grubu grešku Blagojevića je propustio da kazni i forsirano dobije partiju, pa je nakon vremenske kontrole kada su igrači dobili po dodatno pola sata za razmišljanje na tabli nakon velike borbe bila pozicija u granicama jednakosti, međutim Blagojević je napravio seriju najpreciznosti, što je Tomić ovog puta kaznio i došao do velike pobjede. U sjutrašnjem duelu, bijele figure će voditi Blagojević.

Partije počinju od 15:00h, a veliki ulog i riješeni ishodi prvih partija, garantuju sjajan šah i veliki borbu, a u slučaju neriješenog ishoda, takmičari će nastaviti borbu u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Organizator je Šahovski savez Crne Gore uz pomoć Uprave za sport i mlade.

Uprava za sport i mlade
Hotel & Resort Mediteran

13.05.2021.

OD SJUTRA RAZIGRAVANJE ZA SVJETSKI KUP, DOMAĆIN BUDVA

Nedavno završeni Šampionat Crne Gore u šahu, dobiće finalni epilog u naredna 4 dana u Budvi. Od sjutra pa do nedjelje, biće odigrano razigravanje koje će odrediti predstavnika Crne Gore na Svjetskom kupu, koji će biti igran u ruskom Sočiju, tokom jula i avgusta mjeseca.

Pravo na doigravanje stekla su četiri prvoplasirana sa nedavno završenog šampionata. Novi prvak, internacionalni majstor, Luka Drašković, drugoplasirani, velemajstor, Dragiša Blagojević, osvajač bronzane medalje, fide majstor Aleksandar Tomić i četvrtoplasirani, internacionalni majstor, Blažo Kalezić.

U polufinalu će se sastati kolege po tituli, internacionalni majstori, Drašković i Kalezić, aktuelni i prošlogodišnji prvak, odnosno Blagojević i Tomić.

Igraće se dvije partije po klasičnom tempu, a u slučaju neriješenog ishoda igraće se dvije partije po ubrzanom (rapid) tempu, a ako i tu bude neriješeno igraće se dvije brzopotezne (blic) partije. U slučaju ponovnog rezultata 1:1 prolazi bolje plasirani igrač na Šampionatu.

Svjetski kup ima nagradni fond od gotovo 2 miliona američkih dolara, na njemu će nastupiti najbolji šahisti svijeta, a učešće crnogorskog predstavnika je svakako veliko priznanje našem šahu, a Šahovski savez će pomoći svim predstavniku kako bi zabilježio što bolji rezultat u Sočiju.

Domaćin razigravanje će biti Budva i hotel Mediteran, u kome je juče počeo velemajstorski turnir veoma zanimljivog sastava.

Šahovska dešavanja u Budvi su sjajna uvertira za prvenstvo Mediterana koje će, u drugoj polovini juna, biti održano u Petrovcu, a na kome listu igrača predvode dva bivša prvaka Evrope, hrvatski velemajstori Ivan Šarić i Zdenko Kožul.

Uprava za sport i mlade
Hotel & Resort Mediteran