Nikad jače Balkansko prvenstvo – izazov za našu reprezentaciju

Decembar donosi nastup kadetske reprezentacije na prvenstvu Balkana, čime će biti zaokružena prva takmičarska godina nakon obnove rada Balkanske šahovske reprezentacije. 

Nakon prednosti domaćeg terena, na Pojedinačnom prvenstvu, koje je igrano na Cetinju, naši mladi šahisti putuju u Sjevernu Makedoniju, tačnije na Popovu Šapku, poznato zimovalište, nedaleko od Tetova. U saradnji sa Komisijom za pionirski i omladinski šah, ekipu je odredio Boro Miljanić, internacionalni majstor, a sam nekada i uspješan omladinac, osvajač titule omladinskog šampiona Jugoslavije. 

Boje Crne Gore na ovom takmičenju će braniti trio cetinjskog Crnogorca: Milo Pobor, Savo Vujović i Peko Đurović, a tu su i Mihailo Pušara i Mateja Popović, a u svakom meču u ekipi mora nastupiti po jedan pionir, odnosno omladinska. 

Naša reprezentacija je trenutno četvrta po rejtingu, a listu favorita, uzimajući samo u obzir trenutno prijavljene ekipe, predvodi reprezentacija Slovenije sa internacionalnim majstorom Janom Šubeljom na prvoj tabli. Prosječan rejting “Zmajčeka” je 2311 poena, a sama ilustracija te brojke je podatak da kadeti Slovenije imaju bolji prosječan rejting od čak 6 ekipa učesnica ovogodišnje Premijer lige Crne Gore, koja je ocijenjena kao najkvalitetnija u poslednjih desetak godina. Slijedi Grčka, sa prosjekom od 2307, te ekipa domaćina Sjeverne Makedonije koju predvodi Emil Risteski koji je nedavno bio na diobi desetog mjesta na šampionatu Evrope. 

Pred našim kadetima je veliki izazov, ali i prilika da pokažu svoj raskošni talenat, a poseban motiv će biti renome protivnika. Smatramo da je ovo jedna od najkvalitetnijih reprezentacija kadetskog uzrasta od obnove nezavisnosti i nadamo se dobrom rezultatu.

Na takmičenju će nastupiti i druga ekipa Crne Gore, koju će činiti mladi šahisti iz Bara pojačani Ilijom Milovićem. Pred drugom ekipom je “vatreno krštenje” na velikom takmičenju, a osim Milovića nastupiće: Danilo i Ines Đenđinović, Andrej Račić i Luka Novaković.