Olimpijada u šahu za mlade do 16 godina – Dvije pobjede u jednom danu

Olimpijada u šahu za mlade do 16 godina, Corum, Turska, 28.10 – 06. 11. 2019.

FIDE World Youth U-16 Chess Olympiad,  Çorum (Turkey) / 28 October – 06 November 2019

Zvanična stranica prvenstva: http://wyco2019.tsf.org.tr/

Dvije pobjede u jednom danu

Sjajne vijesti sa Olimpijade za mlade šahiste koja se igra u Turskoj – dvije pobjede naše reprezentacije. Slobodan dan  na olimpijadi naši reprezentativci su iskoristili da naprave lijep izlet i upoznaju se sa znamenostima Koruma, mjesta gdje se održava takmičenje. Aktivan odmor u prirodi napunio je baterije našim mladim šahistima. Danas je na programu bilo takozvano duplo kolo – igrane su dvije partije. Naši mladi šahisti su minimalnim rezultatom dobili oba meča: prije podne savladana je Portugalija a poslije podne Litvanija. Obje ove reprezentacije su bolje rangirane od naše, Portugal se nalazi na 20. a Litvanija na 23. startnoj poziciji. Više od pobjeda u mečevima imponovala je borbenost, ozbiljnost, zajedništvo – pravi su primjer jedinstvene ekipe. Danas je blistao Savo Vujović koji je efektno dobio obje partije. Mateja Popović je sjajno odigrala partiju protiv Litvanije i ostvarila pobjedu  kojom bi se ponosili mnogo jači igrači. Za dobre igre i atmosferu u ekipi, u velikoj mjeri zaslužan je trener Jovo Batrićević.

Naše reprezantacija ima 9 bodova i trenutno dijeli od osmog do dvanaestog mjesta. Iza nas su Rusija, Sjedinjene Američke Države, Indija… Na čelu tabele se izdvojio Azerbejdžan sa dva boda prednosti a prati ga grupa zemalja iz bivšeg SSSR-a.

Naredni protivnik je Kina koja u svom sastavu ima jednog internacionalnog majstora i fide majstora i apsolutni je favorit u ovom meču. Ali favoriti su bili i Portugal i Litvanija…

Kako god završila takmičenje ova ekipa ima budućnost i dokazuje da je Šahovski savez Crne Gore odigrao pravi potez što ih je poslao na ovo jako takmičenje.

Odlična igra mladih šahista na Olimpijadi do 16 godina

U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore a pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih, crnogorska selekcija po prvi put učestvuje na FIDE Olimpijadi u šahu za mlade do 16 godina i to veoma uspješno. Nakon 4 odigrana kola naša selekcija ima 5 meč bodova: zabilježila je dvije pobjede, jedan neriješen rezultat i jedan poraz. U prvom kolu smo poraženi od jednog od glavnih favorita domaćina Turske a zatim smo pobjedili Kazahstan i Maleziju a igrali neriješeno sa Turkmenistanom.
U petom kolu naša reprezentacija se sastaje sa izuzetno jakom ekipom Ukrajine za koju igraju jedan internacionalni majstor i tri fide majstora. Našu reprezentaciju čine Vuk Miletič (1,5 poen iz 4 partije), Milo Pobor (2,5 poena iz 3 partije), Marko Vučković (2,5 poena iz 4 partije), Savo Vujović (2 poena iz 4 partije) i Mateja Popović (0,5 poena iz 1 partije). Trener reprezentacije je fide majstor Jovo Batrićević. Trenutno dijelimo od 11. do 18. mjesta a sa nama u grupi su šahovske velesile Rusija, Ukrajina, Jermenija.


Na vrhu se izdvojila Bjelorusija sa sve četiri pobjede.
Olimpijada se igra u devet kola po švajcarskom sistemu, na četiri table ali u tri meča u sastavu ekipe mora biti djevojka. Učestvuje 48 ekipa a naša reprezentacija se po prosječnom rejtingu nalazi na 28 mjestu. Glavni favoriti po rejtingu su Azerbejdžan, Rusija, Ukrajina i domačin Turska. O snazi takmičenja govori podatak da na njemu učestvuju 2 velemajstora, 13 internacionalnih majstora i 77 fidemajstora. Reprezentaciju Uzbekistana predvodi velemajstor Abdusattorov Nodirbek koji ima rejting 2608 poena.
Zvanični sajt šampionata je: http://wyco2019.tsf.org.tr/ a rezultati se mogu pratiti na linku http://chess-results.com/tnr477602.aspx?lan=1&art=3&rd=4&turdet=NO&flag=30 .
Partije se mogu pratiti uživo na više šahovskih kanala. Peto kolo počinje u 13,00 časova.
( https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-youth-u16-olympiad-2019/5/1/1 ).

U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore crnogorska selekcija će po prvi put učestvovati na FIDE Olimpijadi u šahu za mlade do 16 godine. Ovo takmičenje iz zvaničnog kalendara Svjetske šahovske federacije (FIDE) se ove godine igra u Turskom gradu Corumu od 28. oktobra  do 6.novembra 2019. a organizator je Turski šahovski savez.

Našu reprezentaciju čine Vuk Miletič, Milo Pobor, Savo Vujovič, Marko Vučkovič i Mateja Popović. Trener reprezentacije i vođa ekipe je fide majstor i fide instrukor Jovo Batrićević.

Olimpijada se igra u devet kola po švajcarskom sistemu, na  četiri table ali u tri meča u sastavu ekipe mora biti djevojka. Do sada se prijavilo 47 ekipa a naša reprezentacija se po prosječnom rejtingu nalazi na 28 mjestu. Glavni favoriti po rejtingu su Azerbejdžan, Rusija, Ukrajina kao i domačin Turska.

Pokrovitelj nastupa naših mladih šahista je  Ministarstvo sporta i mladih.