Na evropski tron popele su se ekipe gruzijske None u ženskoj i italijanske Padove u muškoj konkurenciji

Zvanična stranica prvenstva: www.sahcg.me/euclubcup
Slike pogledajte na ovom linku
PRESS CLIPPING >>>
PARTIJE I KOMENTARE PARTIJA PRETHODNIH KOLA POGLEDAJTE NA LINKU >>>

Nakon sedam dana borbi u hotelskom kompleksu Holiday villages u Ulcinju, na evropski tron popele su se ekipe: gruzijske None u ženskoj i italijanske Padove u muškoj konkurenciji.

U derbiju poslednjeg kola, a ujedno i čitavog šampionata, zahvaljujući pobjedi Vokatura protiv Kovaljeva, šahisti Padove su sa maksimalnim učinkom uspjeli da dođu do evropske titule. Zanimljivo je da je jedini Italijan u sastavu ekipe donio laskavu evropsku titulu. Ostalih partija završeno je remijima. Poraz prvog favorita Alkaloida, kome je pobjeda bila potreba za titulu, iskoristio je češki Novi Bor, koji je pobjedama Sasikirana i Navare uspio da sa 4-2 savlada Moskovski šahovski klub. Nemilosrdan je bio i prošlogodišnji šampion Medni Vsadnik iz Rusije koji je sa 5-1, prepusteći protivnicima dva remija, savladao Primorski Distrikt.

Gruzijska Nona nije rizikovala protiv ruske ekipe, nakon remija je došla do najsjajnije medalje. Ekipa koju sačinjavaju gruzijske reprezentativke je sa pet pobjeda i dva remija došla do ovog uspjeha. Na drugom mjestu se našao prvi favorit po rejtingu, ekipa Kijeva, dok se prošlogodišnji šampion ekipa Monaka, morala zadovoljiti trećim mjestom.

Treba istaknuti sjajnu igru naših reprezentativaca: Nikole Đukića koje je sakupio 6 poena iz 7 partija na trećoj tabli, dok je Luka Drašković na prvoj, bez ijednog poraza, sakupio 4,5/7.

Šampionat je prvi put dobio pobjednika koji je zlato zavrijedio maksimalnim učinkom, a ujedno je oboren i rekord po broju učesnika i ekipa.

Šahovski savez Crne Gore potvrdio je svoje gostoprimstvo i bio dostojan domaćin evropskoj šahovskoj eliti.