Ministar Darmanović na obilježavanju Dana Evrope: Proces evropske integracije je proces cijelog društva

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović govorio je danas na svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Evrope u Podgorici. 
„Crna Gora, koju zajednički gradimo na principima građanskog društva, svojom istorijom i kulturom, idealima pravde, jednakosti i slobode već odavno pripada Evropi,“ kazao je ministar dodajući da je članstvo u klubu najrazvijenih demokratija danas primarni vanjskopolitički prioritet naše zemlje. „U procesu u kojem strpljivo radimo kako bismo dostigli standarde evropskog pravnog sistema i visoka načela vladavine prava – procesu evropske integracije, učestvuje cijelo naše društvo. Snažnom i ubjedljivo većinskom podrškom pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, upravo građani pokazuju da je ovaj proces njihov izbor i put kojim žele da idu“, istakao je šef crnogorske diplomatije. 
Na ceremoniji je govorio i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav. Podsjetio je da se 9. maj, Dan Evrope svake godine obilježava u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana, kojom je najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi, te novi oblik političke saradnje. 
Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je kazao da je Crne Gora, kao lider procesa evropske integracije, sasvim sigurno prva naredna članica Unije, izrazivši zadovoljstvo što današnje generacije mogu govoriti o Evropskoj uniji kao o skoroj, izvjesnoj budućnosti njihove države. „To je nešto što nas sve skupa obavezuje da svakoga dana radimo kako bismo naš grad i državu učinili istinski evropskim“, naveo je Vuković.
U okviru današnje manfestacije, ministar vanjskih poslova je odigrao i partiju šaha sa predsjednikom Evropske šahovske federacije Zurabom Azmajparašvilijem. 

Ministarstvo vanjskih poslova

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmy616sQ

Preuzeto sa: http://www.mvp.gov.me/vijesti/199186/Ministar-Darmanovic-na-obiljezavanju-Dana-Evrope-Proces-evropske-integracije-je-proces-cijelog-drustva.html